Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Στην τελική ευθεία το εργοστάσιο στο Σχιστό!


Τη Δευτέρα 5/7/2021 θα πραγματοποιηθεί ακόμα μια συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο γραφείο του Δημάρχου. Το τελευταίο διάστημα οι επικεφαλής συζητούν και είναι καλό, θα ήταν καλύτερο βέβαια, εάν στις συναντήσεις παίρνονταν αποφάσεις και ξεκινούσαν πρωτοβουλίες. 

Την περίοδο αυτή πόλη βρίσκεται κυριολεκτικά στη γωνία.  Οι αποφάσεις από την κεντρική εξουσία  γι΄ αυτήν θα επηρεάσουν τη ζωή των κατοίκων για τα επόμενα 30χρόνια! 
Σε αυτή τη χρονική στιγμή που γίνεται η συνάντηση των επικεφαλής, εκτός των άλλων, το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Αττική και το εργοστάσιο στο Σχιστό έχουν μπει στην τελική ευθεία:

α. Με πρόσκληση του περιφερειάρχη Αττικής, ξεκίνησε η διαβούλευση για το νέο ΠΕΣΔΑ (σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο). Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους τους εκλεγμένους τοπικούς αυτό διοικητικούς και στους βουλευτές της περιοχής. Αν και η διαβούλευση είναι προσχηματική, γιατί την ίδια περίοδο που θα γίνεται η διαβούλευση έχουν δημοσιευτεί οι διακηρύξεις (εδώ), οι προσφορές είναι έως και 25/07/2021, για τα "εργοστάσια-τέρατα" επεξεργασίας σκουπιδιών στη Φυλή και το Σχιστό, εντούτοις οι τοπικοί άρχοντες και οι φορείς πρέπει να βιαστούν και να αντιδράσουν.

Ο δήμαρχος και οι επικεφαλής:
  • θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαβούλευση και να δημοσιοποιήσουν την παρέμβαση τους στην τοπική κοινωνία και στα μέσα ενημέρωσης. 
  • Παράλληλα, με κοινό κάλεσμα οι επικεφαλής να ζητήσουν το ίδιο από τους βουλευτές της ευρύτερης περιοχής Πειραιά. Οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν τη θέση του καθενός που ζητά την ψήφο για να τους εκπροσωπήσει. Η περιοχή επιλέχτηκε να «φιλοξενήσει» για 29 χρόνια μια τεράστια μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων, την οποία δεν θέλει κανένας δήμος δίπλα του. Δεν είναι λίγο, γιατί είναι η περιοχή που φιλοξενεί τα απόβλητα της Αττικής στη Ψυττάλεια, έχει στα όρια της τον ΣΜΑ του Δήμου Πειραιά, έχει τον φωσφογύψο, έχει 2 νεκροταφεία, έχει την ιχθυόσκαλα, έχει τη δυσοσμία από της βιομηχανικές μονάδες, έχει τη συνεχώς αυξανόμενη δραστηριότητα του λιμανιού κλπ. 
  • ακόμα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να στείλει την ομόφωνη απόφαση στον περιφερειάρχη και να την αναρτήσει στο χώρο της διαβούλευσης
  • τέλος, αφού δοθεί στη δημοσιότητα το νέο ΠΕΣΔΑ, να καλέσουν και τους φορείς της πόλης να πάρουν θέση. Στο Γραμματικό για μια μονάδα 60.000 τόνων σκουπιδιών τον χρόνο έχουν γίνει προσφυγές και από φορείς σε δικαστήρια (εδώ). Εδώ, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα για σοβαρές κινητοποιήσεις, όπως ψιθυρίζεται μεταξύ των "ειδικών",  δεν υπάρχουν περιθώρια νομικής αντιμετώπισης του θέματος; Μιλάμε για μια ακόμα επιβάρυνση στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Αττικής! Ένα εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί από ιδιώτη (ΣΔΙΤ),  θα το διαχειρίζεται ιδιώτης (εδώ), ο οποίος θα επιδιώκει κέρδη από την επένδυση του!

β. Το δυτικό μέτωπο και φορείς της δυτικής Αττικής, διοργανώνουν συναντήσεις ενημέρωσης των κατοίκων σε πόλεις της Δυτ. Αττικής για το νέο ΠΕΣΔΑ (σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής) και τα προβλήματα που εντοπίζουν ότι αναμένεται να δημιουργήσει. 
Έχουν γίνει επαφές με φορείς της περιοχής και με τη δημοτική αρχή και αναμένεται(;) να ανακοινωθεί η ημερομηνία και ο χώρος της εκδήλωσης. 

Το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής αφορά άμεσα την περιοχή, λόγω εργοστασίου στο Σχιστό! Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν γνωρίζουν τι προβλέπει το σχέδιο και τι "περιμένει" την περιοχή τα επόμενα 29 χρόνια ...και βλέπουμε!
Το θέμα είναι να μην πάει «άπατη» και αυτή η προσπάθεια ενημέρωσης. Δεν φτάνει μία ανακοίνωση στο διαδίκτυο για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Οπότε, οι επικεφαλής που θα βρεθούν στη συνάντηση με τον δήμαρχο ας δουν και αυτό, δηλαδή την προετοιμασία μιας πετυχημένης εκδήλωσης, με αφίσες στην πόλη, με φυλλάδια στα σπίτια, με πανό σε κεντρικά σημεία.
 Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη σύσκεψη έχουν σχέση με κινήματα, εύκολα θα βρουν και άλλους τρόπους να στηρίξουν την προσπάθεια ενημέρωσης  ...για το ζοφερό μέλλον της πόλης πρόκειται!