Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Αδικαιολόγητη αύξηση αντικειμενικών αξιών


Οι Οργανώσεις Μελών ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ του Πειραιά ξεκίνησαν ενημερωτική καμπάνια για την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με την αδικαιολόγητη και εξοντωτική αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα των Δήμων της Α’ & Β’ Πειραιά και των νησιών του Αργοσαρωνικού που προχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Στο επόμενο διάστημα θα μοιραστεί από τα μέλη των ΟΜ του Πειραιά ενημερωτικό φυλλάδιο σε όλες τις γειτονιές του Πειραιά, με τεκμηριωμένα στοιχεία για την οικονομική επιβάρυνση και τις συνολικές επιπτώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων των πόλεων του Πειραιά, το αμέσως επόμενο διάστημα. 
Οι αυξήσεις μάλιστα των αντικειμενικών αξιών συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η περιφερειακή αρχή Πατούλη σχεδιάζουν -σε αυτήν την ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή- την κατασκευή μίας νέας φαραωνικής μονάδας διαχείρισης των απορριμμάτων δυναμικότητας 250.000 τόνων στο Σχιστό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Αδικαιολόγητη και εξοντωτική η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα των Δήμων της Α’ & Β’ Πειραιά και των νησιών»
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε αδικαιολόγητες και εξοντωτικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα των Δήμων της Α΄ & Β΄ Πειραιά και των νησιών, οι οποίες θα επιφέρουν δυσβάσταχτη φορολογική επιβάρυνση και απώλεια κοινωνικών επιδομάτων στους δικαιούχους ιδιοκτήτες.

Πιο συγκεκριμένα, στην Α΄ Πειραιά και στα νησιά, αναφέρονται αυξήσεις τιμών σε ποσοστά μέχρι:
Δήμος Πειραιά +26,31%,
Δήμος Τροιζηνίας +27,77%,
Δήμος Πόρου +16,66%,
στο Δήμο Αίγινας +20,58%, ενώ
στο Δήμο Κυθήρων και στο Δήμο Αγκιστρίου, έχουμε νέες εντάξεις, όπου όπως και σε ορισμένες περιοχές της Τροιζηνίας, απαιτείται εξειδικευμένος έλεγχος για να αξιολογηθεί με ακρίβεια η νέα ρύθμιση.

Στη Β΄ Πειραιά, αναφέρονται ενδεικτικά αυξήσεις τιμών σε ποσοστά μέχρι:
Αγ. Ιωάννης Ρέντης +13,64%,
Αμπελάκια Σαλαμίνας +35,71%,
Δραπετσώνα +21,54%,
Κερατσίνι +38,89%,
Κορυδαλλός +16,67%,
Νίκαια +29,41%,
Πέραμα +40%.

Αναμφίβολα, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επιφέρουν επαχθείς αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και σε 20 ακόμη φόρους και τέλη, σε μια οικονομική συγκυρία βαθιάς ύφεσης κι ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας.
Ταυτόχρονα, αυτό το μέτρο θα προκαλέσει σημαντική απώλεια κοινωνικών επιδομάτων, καθώς ένα από τα βασικά κριτήρια για την χορήγησή τους, είναι το ύψος της ακίνητης περιουσίας των πολιτών.
Η απώλεια θα αφορά στο:
Ελάχιστο εγγυημένο Εισόδημα,
Στεγαστικό επίδομα,
Επίδομα θέρμανσης,
Έκπτωση για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου.

Αποτελεί πρόκληση το γεγονός πως η κυβέρνηση επιλέγει να αυξηθούν οι κατώτατες τιμές σε λαϊκές περιοχές στις οποίες διαμένουν εργαζόμενοι που αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους, ενώ την ίδια στιγμή σημειώνεται σημαντική πτώση των αξιών σε ακίνητα περιοχών ανώτερης εισοδηματικής κλάσης, όπως στο Ψυχικό, στην Κηφισιά και στη Γλυφάδα.
Οι αυξήσεις μάλιστα των αντικειμενικών αξιών συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η περιφερειακή αρχή Πατούλη σχεδιάζουν -σε αυτήν την ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή- την κατασκευή μίας νέας φαραωνικής μονάδας διαχείρισης των απορριμμάτων δυναμικότητας 250.000 τόνων στο Σχιστό. Είναι εξοργιστικό το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία θεωρεί πως οι περιοχές του ευρύτερου Πειραιά αποτελούν την «πίσω αυλή της Αττικής» για κάθε δραστηριότητα που επιβαρύνει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει άμεση διόρθωση και αποκατάσταση της δικαιοσύνης, αφού από αυτό το μέτρο πλήττονται οι πλέον ευάλωτοι συμπολίτες μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, των φόρων μεταβίβασης, στην εκπτωτική πολιτική του φόρου κατοχής ακινήτων, στους συντελεστές εμπορικότητας και παλαιότητας των ακινήτων, καθώς και στα περιουσιακά κριτήρια των προαναφερόμενων επιδομάτων.

Η Νέα Δημοκρατία έχοντας ως στρατηγική την εφαρμογή ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού, πλήττει τους οικονομικά ασθενέστερους, τους εργαζόμενους, τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ ωφελεί τους ελάχιστους και ισχυρούς.
Γι’ αυτούς τους λόγους είναι επιτακτική η ανάγκη η χώρα να γυρίσει σελίδα με την ανάδειξη μίας προοδευτικής κυβέρνησης που θα έχει ως στόχο τη στήριξη των δυνάμεων της εργασίας και την άμβλυνση των ανισοτήτων στην κοινωνία.