Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Ουφ! εγκαινιάστηκε...

Η ολοκλήρωση  και η παράδοση του κέντρου υγείας Κερατσινίου είναι ένα από τα μεγάλα και σπουδαία που έγιναν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, έργο απολύτως αναγκαίο και χρήσιμο! Εάν στελεχωθεί και λειτουργήσει με πλήρες ωράριο, αξιοποιώντας την σύγχρονη υποδομή θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής! Αυτό είναι το σημαντικό, όλα τα άλλα είναι πολιτική ή μάλλον μικροπολιτική.

Πραγματικά, πολύ λίγο ενδιαφέρει το ευρύ κοινό, ποιος είδε πρώτος το όνειρο για το Κέντρο Υγείας, ποιος το έφερε στο τραπέζι των συζητήσεων, ποιος βρήκε τα λεφτά, ποιος δεν έφερε εμπόδια (άκουσον – άκουσον!) και ποιος το έχτισε, έχει τη σημασία του αλλά είναι το λιγότερο. Και βέβαια καμία σημασία δεν έχει ποιος το εγκαινίασε. Κάποιος θα έκανε κι αυτή τη δύσκολη δουλειά!

Και στο τέλος -τέλος, οι πολλές δηλώσεις και τα παρατράγουδα που ζήσαμε γύρω από την ανέγερση, 15 μήνες τώρα, είναι μια μεγάλη υπερβολή, ή αλλιώς ο ορισμός του παλαιοκομματισμού, για τον απλό λόγο ότι η κατασκευή του κέντρου υγείας είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Και ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ΕΣΠΑ έχει συγκεκριμένες, αυστηρές διαδικασίες και για όλους τους εμπλεκόμενους.
Και αυτή η υπερβολή υπήρξε από την πρώτη μέρα που μπουλντόζα άνοιξε το πρώτο χαντάκι. Ίσως να είναι το μοναδικό δημοτικό έργο στην Ελλάδα για το οποίο το ευρύ κοινο γνωρίζει βήμα-βήμα το χτίσιμο από τα θεμέλια του. Κάθε 15 μέρες δεκάδες φωτογραφίες δημοσιευόταν στους τοπικούς δικτυακούς χώρους με μοναδικές λεπτομέρειες από το έργο. Από τον καναπέ του σπιτιού ο δημότης έμαθε πως μπήκαν τα σίδερα, πως έπεσε ο σοβάς στα υπόγεια, πως το φορτηγό ξεφόρτωσε κάποιες υπέροχες λάμπες led...

Ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε αυτό που συμβαίνει στην πολιτική διαχρονικά. Αυτοί που ζητούν την ψήφο και κάθονται τελικά στις αναπαυτικές πολυθρόνες για να υπηρετήσουν από θέσεις ευθύνης, πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, κάτι παθαίνουν και θεωρούν ότι οι πολίτες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν και να πιστώσουν αυτόν που πραγματικά ιδρώνει τη φανέλα! Ίσως γι΄ αυτό και στην περίπτωση του συγκεκριμένου έργου, για 15μήνες με δηλώσεις, φωτογραφίες, αυτοεπαίνους, και χαριτωμένα σχόλια στο διαδίκτυο οι έχοντες το πεπόνι και το μαχαίρι προσπάθησαν να θυμίζουν, πυκνά-συχνά, ό,τι είχε σχέση με το κέντρο υγείας και πόσο τέλεια λειτούργησαν όλα (αυτό που θα έπρεπε να γίνει ούτως ή άλλως)!
Αυτό έγινε πλήρως κατανοητό όταν ήρθαν οι "άλλοι"! Οι οποίοι άρχισαν τα πήγαινε έλα και τις φωτογραφίες μπροστά στα μπετά... Και τα ήθελαν όλα... τα πήραν όλα; Πάντως, έμειναν για την ιστορία τα συγχαρητήρια, τα χειροκροτήματα, οι χαρούμενες φατσούλες στο διαδίκτυο!

Έτσι τελείωσε το όμορφο παραμύθι της κατασκευής του κέντρου υγείας! Ευτυχώς τελείωσε για να πάμε γι΄ άλλα! Έκλεισαν τα φώτα και όλοι μοιάζουν ευχαριστημένοι. Ο καθένας πήρε το μερίδιο της δόξας που του αναλογεί!
Βέβαια, από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα! Κατ΄αρχάς να στελεχωθεί για να είναι χρήσιμο για τους κατοίκους της πιο υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχής του λεκανοπεδίου και οι αρμόδιοι να ανασκουμπώσουν τα μανίκια, με την εμπειρία πια της νέας κατάστασης, για τα σοβαρά προβλήματα της περιοχής !
Ήδη στο διαδίκτυο "τρέχει" η διακήρυξη για την κατασκευή ενός τεράστιου εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών στο Σχιστό, η δυσοσμία από την περιοχή της Δραπετσώνας, είναι ακόμα εδώ και ανάλογα και με την κατεύθυνση των ανέμων πνίγει περιοχές του Δήμου, το λιμάνι επεκτείνεται και υπάρχουν όλα τα γνωστά από παλιά (φωσφογύψος, δύο νεκροταφεία, σμα του δήμου Πειραιά κλπ)

ΥΓ. Και βέβαια όλα τα παραπάνω δεν παραβλέπουν ότι στην πορεία ολοκλήρωσης του έργου  υπήρξαν άνθρωποι, σε διαφορετικά επίπεδα, που έκαναν το καθήκον τους, σεμνά, ταπεινά, αποτελεσματικά, στους οποίους αξίζουν τα πραγματικά συγχαρητήρια!