Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

"Περιοχή Ανάπλασης": μία ακόμα "βαρετή" συνεδρίαση;

Από τη σύσκεψη των επικεφαλής στο δημαρχείο το βράδυ της Δευτέρας προέκυψε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γ. Τσιρίδη, ότι θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12/7, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα να χαρακτηριστεί η περιοχή της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας ως Περιοχής Ανάπλασης του ν.2508/97.
 
Το θέμα δεν είναι καινούργιο, σέρνεται και ανασέρνεται κατά διαστήματα και οι δημοτικοί σύμβουλοι αυτή τη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν για ένα θέμα βασιζόμενοι στην εισήγηση του Δημάρχου  και την πρόταση  του Γ. Τσιρίδη, οι οποίες είναι διαφορετικές. Με τους όρους της τυπικής συνεδρίασης ενός συμβουλίου, η  πλειοψηφία είναι στην παράταξη του δημάρχου, οπότε δεν αναμένεται και κάτι διαφορετικό στο τέλος της ψηφοφορίας.
Όμως, μήπως αυτή τη φορά οι αποφασίζοντες πρέπει να πράξουν διαφορετικά; πχ να ακούσουν και μια άλλη άποψη;
Η περιοχή "φιλέτο", όπως ονομάζεται από γνωστούς και φίλους, για 20 χρόνια μοιάζει με εγκαταλειμμένο χωράφι. Οπότε, οι όποιες αποφάσεις αφορούν την περιοχή θα καθορίσουν το μέλλον της για τα επόμενα 30 χρόνια!
 Επομένως, μήπως οι δημοτικοί σύμβουλοι, πριν πάρουν  τόσο σοβαρές αποφάσεις για την περιοχή να καλέσουν στο δημοτικό συμβούλιο (με το διαδίκτυο είναι εύκολο), 2-3 εγνωσμένης αξίας τεχνοκράτες - πολεοδόμους, ανθρώπους τέλος πάντων που έχουν ασχοληθεί με ανάλογα προγράμματα και, αφού ακούσουν - ρωτήσουν,  αποφασίσουν- ψηφίσουν; 
Στο κάτω κάτω δεν παίρνουν αποφάσεις για το σπίτι τους για την πόλη που αγαπούν και υπηρετούν και θέλουν το καλύτερο αποφασίζουν.  Η ζωή έχει δείξει ότι όποια κι εάν είναι η πλειοψηφία της σημερινής συγκυρίας, η κοινή απόφαση διαφορετικών παρατάξεων για τόσο σημαντικά θέματα είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνέχεια της υπόθεσης!

Παρακάτω η "δραματική" ανακοίνωση του Γ.Τσιρίδη, ο οποίος χαρακτηρίζει τη συνεδρίαση ως την κρισιμότερη για τον Δήμο! Και η θέση του Παντ. Καμά, ο οποίος διατυπώνει μια καθαρή θέση, λέγοντας ναι στην πρόταση για περιοχή ανάπλασης και  συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες γης!

...
<Γ. Τσιρίδης: ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΟ Δ.Σ. ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ
Τη Δευτέρα 12/7 θα γίνει το δημοτικό συμβούλιο με θέμα τον χαρακτηρισμό της βιομηχανικής ζώνης ως Περιοχής Ανάπλασης του ν.2508/97.
Από το 2016 έπρεπε να έχουμε προχωρήσει σε αυτό που ζητάω να κάνουμε έστω και τώρα. 
Η πρότασή μου λέει:
1. Η τέως βιομηχανική ζώνη να χαρακτηριστεί Περιοχή Ανάπλασης με 50% εισφορά σε γη (320 στρέμματα) και εισφορά σε χρήμα για όλους τους ιδιοκτήτες γης.
2. Να είναι ο δήμος μας Φορέας Ανάπλασης.
3. Να ισχύουν οι όροι: α) συντελεστής δόμησης 0.15 β) χρήσεις πολιτισμός, ψυχαγωγία, παιδεία, υγεία και γ) πράσινο με μητροπολιτικό πάρκο.
Ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να διαφωνεί με τα παραπάνω;
Ε, λοιπόν, ο δήμαρχος διαφωνεί. Λέει σαν δικαιολογία ότι δεν προχωρά σε πολεοδομική χρόνια! μελέτη όσο εκκρεμεί η υπόθεση της απαλλοτρίωσης στο ΣτΕ. Φυσικά το επιχείρημα είναι έωλο δεδομένου ότι η Εθνική Τράπεζα στην αγωγή της κατά του δήμου (άρα και στο ΣτΕ) προεξοφλεί την πολεοδόμηση λόγω του νόμου Λαφαζάνη του 2015 που ορίζει συντελεστή δόμησης 0.15.
Επομένως τι κρύβει και από ποιόν η δημοτική αρχή; Να μην μάθει το ΣτΕ από εμάς το 2021 αυτό που γνωρίζει ήδη από το 2015; Πόσο ηλίθιοι πρέπει να είναι αυτοί του ΣτΕ (ώστε να τους πιάσουμε κορόιδα) και πόσο ηλίθιους πρέπει να μας θεωρεί η δημοτική αρχή εμάς ώστε να χάψουμε ένα τέτοιο επιχείρημα;
Η καθυστέρηση ευνοεί σαφώς όσους χαίρονται με την απραξία μας. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Κι η δημοτική αρχή είναι και παραμένει εκτεθειμένη όσο καθυστερεί εσκεμμένα να κάνει κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από το 2016 ή, έστω, από το 2019 που της ζητήθηκε.
Τη Δευτέρα 12/7 θα δοθεί η μάχη να πεισθεί η δημοτική αρχή να σταθεί επιτέλους με την λογική και το συμφέρον της πόλης.>

.....
Η πρόταση -θέση του Παντ. Καμά για το ίδιο θέμα:
Δήλωση του Επικεφαλής του Συνδυασμού Κερατσίνι- Δραπετσώνα#ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ Παντελή Καμά, για τη σύσκεψη των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων στις 6/07/2021

Η χθεσινή συζήτηση των Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, για το ζήτημα της Ανάπλασης, ήταν μία αντιπαραγωγική συζήτηση.
Για άλλη μία φορά διαπιστώθηκε η πρόδηλη αδυναμία να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα.
Το πρώτο ζητούμενο σε τέτοιου είδους συσκέψεις, είναι η συμφωνία στο τι συμβαίνει σήμερα, και τι πρέπει να γίνει αύριο.
1) Με τους αγώνες όλων των Δημοτικών Αρχών, του πρώην Δήμου Δραπετσώνας, έκλεισαν τα εργοστάσια της περιοχής και για πρώτη φορά, το 1997, η περιοχή του πρώην εργοστασίου χαρακτηρίστηκε περιοχή Ανάπλασης. Παρά τις παλινωδίες, αυτή είναι η κληρονομιά μας.
2) Είναι θετικό γεγονός, αλλά όχι πανάκεια, η παραχώρηση των 90 στρεμμάτων στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ως προς την χρήση, και μόνο. Θέλουμε εδώ να σημειώσουμε ότι η περιοχή των 90 στρεμμάτων παραμένει λιμενική ζώνη, με αποκλειστική ευθύνη πολεοδόμησης, από την ΟΛΠ Α.Ε., δηλαδή από την Cosco. Περαιτέρω την απαλλοτρίωση των 200 στρεμμάτων της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, δεν την κάνει ο Δήμος, αλλά η Περιφέρεια, στης οποίας την ιδιοκτησία, θα περιέλθει ο χώρος, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά
3) Στην περιοχή των 640 στρεμμάτων υπάρχουν ιδιοκτήτες Γης, οι οποίοι λόγω της Οικονομικής τους ισχύος, έχει αποδειχθεί ότι δύσκολα θα παρακαμφθούν, μπορούν όμως να πιεστούν αποτελεσματικά

Με αυτές τις αυτονόητες παραδοχές, η άποψή μας είναι :
1. Η περιοχή των 640 στρεμμάτων στη Δραπετσώνα, αλλά και στο σύνολο της παραλίας του Δήμου Κερατσινίου, από την Ιχθυόσκαλα έως και το Λιμανάκι του Αγίου Νικολάου, και από την ΕΥΔΑΠ, μέχρι την περιοχή του Υδατόπουργου, πρέπει να κηρυχθεί περιοχή ανάπλασης
2. Η ενδεικνυόμενη Τεχνική και Νομική Οδός, να ανατεθεί σε Τεχνικό και Νομικό Γραφείο εξειδικευμένο που θα λειτουργήσουν ως σύμβουλοι του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας.
3. Συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες Γης, ώστε η Πολεοδόμηση της περιοχής να είναι συμφωνημένη.

Οι στόχοι της Ανάπλασης πρέπει να είναι :
- Αύξηση των Κοινόχρηστων χώρων στο 40% περίπου κατά Μέσο Όρο της Έκτασης. Αυτή είναι η αναλογία που επιτρέπει βιωσιμότητα στο Έργο, όπως η Διεθνής Πρακτική αποδεικνύει
- Διεύρυνση της πρόσβασης στη Θάλασσα για τους πολίτες.
- Απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων Βιομηχανιών.
- Παραχώρηση του χώρου της ΔΕΗ, στο Λαό της πόλης
- Παραχώρηση στην Ιδιοκτησία του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας της έκτασης των 90 στρεμμάτων, και αποχαρακτηρισμός τους από Λιμενική Ζώνη. Παραχώρηση στην Ιδιοκτησία του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, του χώρου που βρίσκεται το Λιμανάκι των Ερασιτεχνών Αλιέων, κάτω από τη ΔΕΗ.
- Δημιουργία Εκθεσιακού Κέντρου Βιοκλιματικά Ουδέτερου, και Ξενοδοχειακής Μονάδας.
- Ανάδειξη των Αρχαιοτήτων και των Μνημείων της περιοχής
- Ανάδειξη της περιοχής σε πόλο έλξης.

Η πρότασή μας, είναι πιο κοντά σε ό,τι λέει ο Γιώργος Τσιρίδης. Η διαφορά μας είναι ουσιώδης, σε ό,τι αφορά την υποταγή του Γιώργου Τσιρίδη, στην ιδεολογική Τρομοκρατία, της Δημοτικής Αρχής, που επιχειρεί να χωρίσει τις πολιτικές δυνάμεις σε φίλους του Λαού και φίλους των Επιχειρηματιών. Ρητορικά βέβαια και μόνο, αφού κανείς από εμάς δεν απολαμβάνει της προβολής από το Μεγάλο Κανάλι, που απολαμβάνει ο κύριος Βρεττάκος