Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Μόνιμος σκουπιδότοπος της Αττικής, μέχρι πότε;


Τα σκουπίδια ενώνουν όλες τις παρατάξεις! 

ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ 
Ο Δήμαρχος Κερατσινίου -Δραπετσώνας και οι επικεφαλής των παρατάξεων, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, Π.Διαλινάκης, Φ.Καμπούρης, Γ.Τσιρίδης, Β.Δατσέρη, Ε.Δαβγιώτη, Π.Καμάς, καλούν τους εκπροσώπους όλων των Δημοτικών παρατάξεων των Δήμων του Πειραιά σε αποκλεισμό του ΣΜΑ στο Σχιστό,

την Τρίτη 16 Μαρτίου και 
την Τετάρτη 17 Μαρτίου στις 6 το πρωί.

Ακολουθεί το κοινό κάλεσμα όπως αυτό εκδόθηκε: ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ 
ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ Η ΠΙΣΩ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 
Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον αλλά και για τη ζωή και την υγεία μας. 
Για μια ακόμη φορά Κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή επιλέγουν να αντιμετωπίσουν τους πολίτες του δυτικού Πειραιά και της δυτικής Αθήνας – Αττικής ως ανθρώπους β΄ κατηγορίας και να τους φορτώσουν και για τα επόμενα 30 χρόνια τα σκουπίδια όλης της Αττικής. 

Κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή 
§ Προωθούν, επιλεκτικά, ορισμένες μόνο από τις προβλεπόμενες -από το υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ-μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων(μόνο για τις περιοχές του δυτικού Πειραιά και της δυτικής Αθήνας - Αττικής) και τις προσανατολίζουν, όχι στην επέκταση και ενίσχυση της ανακύκλωσης, αλλά στην παραγωγή δευτερογενών καυσίμων. Eπέλεξαν να κατασκευάσουν, με τη μέθοδο σύμπραξης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και με προϋπολογισμό 640 εκατομμύρια ευρώ, μια ακόμη μονάδα στο ΣΧΙΣΤΟ (170.000 τόνων/έτος) και μια ακόμη μεγαλύτερη από το ΕΜΑΚ στη ΦΥΛΗ (400.000 τόνων/έτος). 

§ Ολοκληρώνουν τον διαγωνισμό, που ξεκίνησε η διοίκηση Δούρου, για την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στηΦυλή, με την ανάθεση σε εργολαβικό σχήμα με επικεφαλής την εταιρεία 
ΗΛΕΚΤΩΡ. Αυτό το διάστημα προωθείται και η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, που για να γίνει κατασκευάζουν περιμετρικά ένα φαραωνικό κωνικό τείχος - φράγμα ύψους 20μέτρων και μήκους 1.530 μέτρων, με κόστος πάνω από 50 εκατομμύρια. 

§ «Τρέχουν» άλλο διαγωνισμό για την επέκταση της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίαςσύμμεικτων (ΕΜΑΚ), ώστε να μπορεί να υποδέχεται 300.000 τόνους σύμμεικτα και 100.000 τόνους βιοαπόβλητα, το χρόνο. 

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα εφιαλτικό τοπίο κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος και προώθησης ιδιωτικών συμφερόντων. Είναι φανερό στον καθένα πως Κυβέρνηση,  Περιφερειακή Αρχή και η Ε.Ε τουΕΔΣΝΑ αποφάσισαν να καταδικάσουν τις περιοχές μας να είναι οι μοναδικοί και οι μόνιμοι σκουπιδότοποι ολόκληρης της Αττικής. 

Οι αποφάσεις αυτές δεν πρέπει να περάσουν. 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ 
Ø Άμεση διακοπή όλων των διαδικασιών κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας  σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΦΥΛΗ και ΣΧΙΣΤΟ καθώς και επέκτασης των υφιστάμενων  υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ). 
Ø Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα  όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής. 
Ø Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής και του ΣΜΑ στο Σχιστό. 
Ø Ένταξη σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής. 
Ø Άμεση δρομολόγηση της κατασκευής όλων των αναγκαίων υποδομών -με δίκαιη κατανομήτων όποιων βαρών-, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών -συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-, με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων. 
Ø Καμία μονάδα καύσης απορριμματογενών καυσίμων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα. 

Αναλαμβάνουμε τη πρωτοβουλία για κοινή δράση των δημοτικών παρατάξεων και των συλλογικοτήτων των περιφερειακών ενοτήτων Πειραιά, Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής, προκειμένου να ακυρώσουμε τα σχέδια που καταδικάζουν τις περιοχές μας. 

Παίρνοντας υπόψη μας τις δυσκολίες της πανδημίας, καλούμε εκπροσώπους από όλες τις δημοτικές παρατάξεις των Δήμων Πειραιά σε συγκέντρωση – αποκλεισμό του ΣΜΑ στο Σχιστό 
την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6:00π.μ. και 
την Τετάρτη 17 Μαρτίου στις 6:00π.μ.