Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

"Το σύστημα της απλής αναλογικής, που θα έπρεπε να έχουμε"

του  Γ. Τσιρίδη*

Αυτές τις μέρες ένα ακόμη θεσμικό δημιούργημα του Σύριζα καταργείται. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των κομμάτων και οργανώσεων της αριστεράς.
Η απλή αναλογική σε επίπεδο Πολιτείας θα εφαρμοστεί στις προσεχείς εκλογές, όποτε γίνουν, κι εφαρμόστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Και τα δύο καταργήθηκαν από την νέα κυβέρνηση που βγήκε με το σύνθημα ότι θα καταργήσει ό,τι έκτισε ο Σύριζα και το πραγματοποιεί. 
Καίγοντας μαζί με τα ξερά και τα χλωρά. Για την ακρίβεια, δεν βρήκε ξερά και καίει μόνο χλωρά. Κατεδαφίζει ένα κράτος δικαίου που άρχισε να κτίζεται το 2010 επί Γιώργου Παπανδρέου με εκσυγχρονιστικούς θεσμούς διαφάνειας και άμεσης δημοκρατίας και που συμπληρώθηκε (όσο πρόλαβε) στον μισό χρόνο που κυβέρνησε χωρίς εποπτεία ο Σύριζα.

Δεν θα συζητήσω εδώ το έργο της μπουλντόζας που κατεδαφίζει την απλή αναλογική στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Θα μιλήσω για το σύστημα της απλής αναλογικής, που θα έπρεπε να έχουμε. Αυτό που άφησε ημιτελές η προηγούμενη κυβέρνηση για να καταργήσει η σημερινή.

Αναφέρω την πρόταση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Κίνησης:
7 Μαρτίου 2021
Η Δημοκρατική Προοδευτική Κίνηση δήλωσε πολλές φορές προεκλογικά και μετεκλογικά ότι στηρίζει το σύστημα της απλής αναλογικής κι ότι επιθυμεί βελτιώσεις του. Κωδικοποιούμε τις παρατηρήσεις μας ως εξής:

Α.-
Σε ό,τι αφορά στο εκλογικό σύστημα του 2018 δεν υπάρχει καμιά αντίρρηση. Ήταν απλή αναλογική για την εκλογή των δημοτικών συμβουλίων. Με δυο παρατηρήσεις:
α) Στην πράξη ο νόμος είχε καταργηθεί εν μέρει από τις εγκυκλίους των εκλογών. Εκεί που ο νόμος προέβλεπε εκλογές στις κοινότητες ανεξάρτητες σχεδόν από τις εκλογές στον ενιαίο δήμο, ήρθε μια εγκύκλιος και το ανέτρεψε. Απαγόρευσε ουσιαστικά στα τοπικά ψηφοδέλτια να έχουν υποψήφιο Πρόεδρο κοινότητας (όπως λέει ο νόμος) αλλάζοντας έτσι τον ουσιαστικό τους χαρακτήρα.
β) Η εκλογή αυτή συνέδεε την εκλογή συμβουλίου με την εκλογή δημάρχου, δημιουργώντας ουσιαστικό πρόβλημα κυβερνησιμότητας που αποτέλεσε και την αφορμή για την κατάργησή των ρυθμίσεων.

Β.-
Η εκλογή δημάρχου θα έπρεπε να είναι ξεχωριστή από την εκλογή δημοτικού συμβουλίου. Οι σύμβουλοι εκλέγονται με απλή αναλογική και ο δήμαρχος με το σύστημα των δύο γύρων μεταξύ των δύο πρώτων (αν κανείς δεν πάρει 50%). Ο δήμαρχος εμφανίζεται με μια ομάδα συνεργατών του (χωρίς σταυρό) που θα αποτελούν την δημαρχιακή του επιτροπή. Οι συνδυασμοί μπορούν να εκδηλώνουν την στήριξή τους σε υποψηφίους δημάρχους πριν τις εκλογές. Εκλέγονται:
α) με απλή αναλογική ένα δημοτικό συμβούλιο και
β) με το σύστημα των δύο γύρων και απαίτηση του 50% ένας δήμαρχος και μια δημαρχιακή επιτροπή.

Γ.-
Συνέπεια του (Β) είναι ότι διαχωρίζονται οι αρμοδιότητες δημάρχου (με την δημαρχιακή επιτροπή) και δημοτικού συμβουλίου. Το δημοτικό συμβούλιο είναι όργανο πολιτικό, η δημαρχιακή επιτροπή διαχειριστικό.
α) Στο δημοτικό συμβούλιο παίρνονται όλες οι αποφάσεις κανονιστικού χαρακτήρα και οι σημαντικές πολιτικές αποφάσεις του δήμου. Εδώ απαιτούνται συναινέσεις.
β) Στην δημαρχιακή επιτροπή παίρνονται οι αποφάσεις της καθημερινότητας και της διαχείρισης. Στη δημαρχιακή επιτροπή εκπροσωπούνται οι συνδυασμοί του δημοτικού συμβουλίου για έκφραση γνώμης και για έλεγχο. Την πλειοψηφία έχει ο δήμαρχος με τους συνεργάτες του.

*δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής του συνδυασμού "Η δική μας πόλη"