Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

"Ενώνουμε τις δυνάμεις μας..."

Ανακοίνωση του Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο και για το Σχιστό!


<ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΜΑΡΤΗ, ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΕ ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΣΧΙΣΤΟ

Mε επίκεντρο τις εγκαταστάσεις των ΣΜΑ ΣΧΙΣΤΟΥ 11:00 π.μ . και ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ 8:30 π.μ.
Το ΔΣ του Συλλόγου στηρίζει και συμμετέχει στις νέες δράσεις για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα με τα σκουπίδια στις γειτονιές μας. Φορείς και συλλογικότητες από τη Δυτική Αττική, τη Δυτική Αθήνα και τον Δυτικό Πειραιά οργανώνουμε την Παναττική κινητοποίηση στις 17 Μάρτη.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ συνεχίζουν μια πολιτική δεκαετιών, αντιμετωπίζοντας τις περιοχές μας σαν τους μοναδικούς και μόνιμους σκουπιδότοπους ολόκληρης της Αττικής. 
Η επέκταση των παλιών (ΧΥΤΑ Φυλής και ΕΜΑΚ) και η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων(μονάδες επεξεργασίας σε Φυλή και Σχιστό), μαζί με την έντονη απειλή μιας κεντρικής μονάδας καύσης στα Δυτικά του Λεκανοπεδίου, μεγαλώνουν τους κινδύνους για τη ζωή και το περιβάλλον και μονιμοποιούν τις «πληγές» που δε σταμάτησαν ποτέ να «αιμορραγούν». Αυτές οι επιλογές δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από έναν ιδιότυπο περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος των κατοίκων του Δ. Πειραιά, της Δ. Αθήνας και της Δ. Αττικής.

Μαζί με τις άλλες συλλογικότητές, που δραστηριοποιούνται στη Δ. Αθήνα, στη Δ. Αττική και στους Δήμους του Δ. Πειραιά, δηλώνουμε ότι δεν θα συμβιβαστούμε με αυτήν την προοπτική. 
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να μπει τέρμα στο βαριά «άρρωστο», κοινωνικά άδικο και διεφθαρμένο κύκλωμα των σκουπιδιών, που ωθεί σε υψηλό κόστος, κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων και πελατειακών πολιτικών σχέσεων. 
Στην “εποχή του κορονοϊού” που η προστασία της δημόσιας υγείας ανάγεται σε υπέρτατη αξία, δηλώνουμε ότι δε θα ανεχτούμε άλλο, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας να χρησιμοποιηθούν για να μπει σε διαρκή καραντίνα ο αγώνας για την αντιμετώπιση της χρόνιας υποβάθμισης της υγείας εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων των πιο υποβαθμισμένων περιοχών του Λεκανοπεδίου!!!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Άμεση διακοπή των διαδικασιών κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε ΦΥΛΗ και ΣΧΙΣΤΟ και της επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ).
Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών -συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ- για ένα νέο σύστημα δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών (ανακύκλωση), με δίκαιη κατανομή των βαρών και αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων.
Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής.
Καμία μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με οποιαδήποτε μορφή στο Σχιστό.
Όχι στην καύση απορριμμάτων.
Κανείς νέος σταθμός μεταφόρτωσης στο Σχιστό.
Διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.  ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.>