Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Στο προσεχές διάστημα θα δημοπρατηθούν τα έργα με ΣΔΙΤ για Φυλή και Σχιστό!


ΧΥΤΑ Φυλής / Για το 2025 μεταθέτει ο Πατούλης το κλείσιμο

...τη στιγμή που στο πολυδάπανο σχέδιό του περιλαμβάνει τη δημιουργία ακόμα δύο κυττάρων που θα αξιοποιηθούν για την ταφή σύμμεικτων απορριμμάτων (Αυγή)

Για το 2025 μεταθέτει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση την κατασκευή των δύο νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στο Σχιστό και στη Φυλή. Το οξύμωρο είναι ότι, ενώ ο ίδιος υπόσχεται το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, στο πολυδάπανο σχέδιό του περιλαμβάνει τη δημιουργία ακόμα δύο κυττάρων που θα αξιοποιηθούν για την ταφή σύμμεικτων απορριμμάτων. Το δε συνολικό κόστος έχει τιμή αφετηρίας τα 640 εκατ. ευρώ!

Κατά την ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής για τον απολογισμό των πεπραγμένων του 2020, από την οποία είχαν αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, ο Γ. Πατούλης, έχοντας τη στήριξη του Θ. Τζήμερου και των δύο αποσκιρτησάντων από την Ελληνική Αυγή, ανέπτυξε χωρίς αντίλογο το πολυδάπανο σχέδιό του για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Ενδιαφέρον στην τοποθέτησή του παρουσιάζει η παραδοχή του ότι οι μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων σε Σχιστό και Φυλή, που εγκρίθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 από τη διυπουργική επιτροπή προκειμένου να κατασκευαστούν με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, είναι εκτός των προβλέψεων του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ)! 
Ο περιφερειάρχης παραδέχθηκε μάλιστα ότι «τις προσεχείς ημέρες παραδίδεται ο νέος ΠΕΣΔΑ, που θα είναι εναρμονισμένος με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων». Πρόκειται δηλαδή για έναν αυθαίρετο σχεδιασμό ως προς την κατασκευή των μονάδων που νομιμοποιείται εκ των υστέρων μέσω του νέου ΠΕΣΔΑ!

Την ίδια ώρα, ο Γ. Πατούλης ενημέρωσε ότι «αυτόν το μήνα ξεκίνησε διαγωνιστική έρευνα αγοράς ώστε το προσεχές διάστημα να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για τους συμβούλους ωρίμανσης των δύο έργων και ακολούθως να δημοπρατηθούν τα έργα με τη διαδικασία της Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα». Κι αυτό παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων σε Σχιστό και Φυλή, που ζητούν να πάψουν οι δύο περιοχές να είναι ο σκουπιδότοπος της Αττικής.

Ειδικά για τις επεκτάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής με τη δημιουργία νέων κυττάρων απόθεσης σύμμεικτων απορριμμάτων, ο Γ. Πατούλης ενημέρωσε ότι τις προσεχείς ημέρες αναμένεται η έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και ακολούθως η έγκριση του σχεδίου σύμβασης με τον ανάδοχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Έπειτα, πρόκειται να προχωρήσουν οι εργασίες εκσκαφής και διαμόρφωσης των νέων κυττάρων «που θα υποδέχονται τα στερεά απόβλητα της Αττικής». Ο ίδιος, μάλιστα, ισχυρίζεται πως θα προχωρήσει η κατασκευή των νέων κυττάρων «για να μην ζήσουμε με τον εφιάλτη των σκουπιδιών στην πόρτα μας» και πως ο ΧΥΤΑ Φυλής θα λειτουργεί μέχρι το 2025, οπότε και θα έχουν κατασκευαστεί οι δύο μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του όμως, ο Γ. Πατούλης δεν φαίνεται να υποστηρίζει την «επιθετική», όπως λέει, ανακύκλωση. Αν και αυτό μένει να αποτυπωθεί με σαφήνεια στο νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο ίδιος πάντως περιορίζεται στη διανομή ανά δήμο απορριμματοφόρων και των καφέ κάδων που προορίζονται για την προδιαλογή βιοαποβλήτων. Αυγή