Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Νέες κινητοποιήσεις για τα σκουπίδια και το Σχιστό!

Μαζικοί φορείς του Περάματος, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας ενώνουν για μια ακόμα φορά τη φωνή τους για το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών και για το εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων στο  Σχιστό!
Κόντρα σε όλα και κυρίως κόντρα στην άπνοια με αφορμή την πανδημία, οι φορείς προσπαθούν, με τα μέσα που έχουν, να ενημερώσουν τους δημότες και δείχνουν και τον άλλο δρόμο, δεδομένων των συνθηκών, σε όσους αφήνουν να περνούν οι μέρες, διοργανώνοντας "κινητοποιήσεις τσέπης"!
Οι κινητοποιήσεις -δράσεις που ανακοινώθηκαν είναι:

Σάββατο 27 ΜΑΡΤΗ. πορεία διαμαρτυρίας 12μ Πλατεία Ηρώων στο Πέραμα με κατάληξη στον ΣΜΑ στο Παλαιό Νεκροταφείο
Κυριακή 28 ΜΑΡΤΗ πορεία διαμαρτυρίας 12μ. Πλατεία Κύπρου Κερατσίνι
Δευτέρα 5 ΑΠΡΙΛΗ 5.30 μ.μ. αποκλεισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος
Σάββατο17 ΑΠΡΙΛΗ διαδικτυακή σύσκεψη μαζικών φορέων και σωματείων

Η ανακοίνωση των φορέων:
ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΦΤΩΧΕΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΑΡΙΟ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ
Δεν υποχωρούμε από τον δίκαιο αγώνα μας! Καλούμε τον λαό της περιοχής μας να τον δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Να ενώσουμε την φωνή και την αγωνιστική μας δράση με τους μαζικούς φορείς της Δυτικής Αττικής ξεκαθαρίζοντας με μια φωνή πως δεν θα επιτρέψουμε να περάσει το έγκλημα που ετοιμάζουν στις πλάτες μας φορτώνοντας μας με τόνους σκουπιδιών και βρώμας.
Οι γειτονιές μας εδώ και χρόνια έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές και ωρολογιακές βόμβες με τα καζάνια του θανάτου κυριολεκτικά δίπλα στα σπίτια και τα σχολεία μας και όλους εμάς αναγκασμένους να αναπνέουμε καρκίνο και θάνατο ζώντας και με τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης μέσα στις πόλεις μας.
Στα καζάνια και την άθλια κατάσταση που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια έρχονται να προστεθούν τα σχέδια της Κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής της ΝΔ (Πατούλη) που στοχεύουν να ολοκληρώσουν όσα δεν πρόλαβαν η κυβέρνηση και η Περιφερειακή της Αρχή (Δούρου) του ΣΥΡΙΖΑ, για δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό. Φημολογείται μάλιστα και το ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου καύσης απορριμμάτων. Την ίδια ώρα στο Πέραμα έχει γίνει και χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Παλαιό Νεκροταφείο της πόλης, δηλαδή δίπλα στα σπίτια μας.
Αυτοί οι σχεδιασμοί προχωρούν είτε με την στήριξη είτε με την ανοχή δημοτικών αρχών. 
Δεν είναι τυχαίο πως εδώ και 11 χρόνια οι δημοτικές αρχές απέκρυπταν από τον λαό των περιοχών μας πως στο Σχιστό πέρα από τον υπάρχον ΣΜΑ λειτουργούσε παράνομα και ένας δεύτερος ΣΜΑ που ανήκει στον δήμο Πειραιά και νομιμοποιήθηκε εν μέσω πανδημίας
Ενώ τουλάχιστον προκλητική είναι η στάση της δημοτικής αρχής Περάματος η οποία όλα αυτά τα χρόνια συντήρησε και διεύρυνε την παράνομη χωματερή στο Παλαιό Νεκροταφείο Περάματος φτάνοντας τελικά να την νομιμοποιήσει ως ΣΜΑ.
Τα σχέδια κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής που ρημάζουν τις ζωές μας, τους τα επιστρέφουμε όπως είναι, χωρίς «ναι μεν αλλά». Είναι σχέδια εχθρικά για την ζωή μας, φτιαγμένα πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων και των αναγκών μας.
ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ-ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΜΠΟΧΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΚΙ’ ΑΛΛΟ ΤΑ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΑ ΤΟΥΣ


Οι μαζικοί φορείς του Περάματος, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας ενώνουμε τη φωνή μας και αγωνιζόμαστε για την ζωή και τα δικαιώματά μας, για την ζωή και το μέλλον των παιδιών μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
· Όχι στην δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό. Ούτε σκέψη για εργοστάσιο καύσης.
· Να κλείσει τώρα ο ΣΜΑ στο Παλαιό Νεκροταφείο Περάματος και ο ΣΜΑ του Πειραιά που λειτουργεί στο Σχιστό. Να παρθεί πίσω η τροπολογία του Δεκέμβρη του 2020 που τον νομιμοποίησε.
· Άμεση ανάπλαση του παλιού νεκροταφείου σε χώρο πρασίνου και αναψυχής.
· Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.
· Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
· Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλόλητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
· Να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη. Καμιά επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
· Να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και να εξασφαλιστεί η παρέμβαση των μαζικών μας φορέων σε αυτό!
Οι φορείς που υπογράφουν την ανακοίνωση:
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Σύλλογος Γυναικών Περάματος «Εστία της Γυναίκας», Σύλλογος Γυναικών Κερατσινίου – Δραπετσώνας «Η Στοργή του Παιδιού», Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περάματος, Σωματείο Καθαριστών -Καθαριστριών Πειραιά & Νήσων, Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων ΠεράματοςΈνωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Κερατσινίου – Δραπετσώνας.