Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Η πανδημία... δια γυμνού οφθαλμού!


Πέρα από την μύτη μας και δια γυμνού οφθαλμού για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και τους θανάτους στην υφήλιο
Συντάκτης Λάκης Ιγνατιάδης, stagona4U

Στις 27 Φεβρουαρίου του 2020 είχαμε στην χώρα μας τον πρώτο νεκρό από τον covid-19. Ένα χρόνο μετά οι νεκροί στην χώρα μας έφτασαν τους 6.500. 
Ένα λόγος γι'αυτό το άρθρο στάθηκε αυτή η θλιβερή επέτειος. Ο άλλος λόγος ήταν κάποιες εικόνες από τους τελευταίους αγώνες τένις του Τσιτσιπά στην Αυστραλία. Παρατήρησα λοιπόν ότι οι αγώνες αυτοί διεξήχθησαν κανονικά με τις εξέδρες γεμάτες. Αυτό μου έφερε στην επιφάνεια την άποψη που σχημάτισα τους τελευταίους μήνες σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Παρόλο λοιπόν που φαίνεται ότι όλες οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο έχουν πάρει πάνω κάτω τα ίδια μέτρα, αυτό εν μέρει ισχύει. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές πράμα που έχει ως αποτέλεσμα τις διαφορετικές επιπτώσεις της πανδημίας σε κάθε χώρα. 

Παγκοσμίως οι θάνατοι εξ αιτίας του covid19 σήμερα 1.3 ξεπέρασαν τα 2.530 000 παρότι τα μέτρα που πήραν όλες οι κυβερνήσεις ήταν πρωτοφανή και ακραία. Φρονώ, όταν με πιάνουν τα αισιόδοξά μου, ότι στα χρόνια που θα ακολουθήσουν δίχως πια να κυκλοφορεί ανάμεσά μας αυτός ο επικίνδυνος ιός, μία εκ των ων ουκ άνευ επιλογή των πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και επιστημονικών εξουσιών παγκοσμίως όπως και των απλών πολιτών θα είναι ο στοχασμός... συνέχεια του άρθρου εδώ

....
3η λίστα : Ευρωπαϊκές χώρες με πληθυσμό περίπου σαν τον δικό μας. 
Συγκριτικά και απ'αυτόν τον πίνακα και από τον επόμενο που έχει τα αποτελέσματα των βαλκανικών χωρών, προκύπτει πως σε σχέση με το κριτήριο των θανάτων τα πήγαμε καλά ως χώρα.
 Αν μάλιστα η κυβέρνηση έπαιρνε ουσιαστικά μέτρα το καλοκαίρι για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για την ενίσχυση των ΜΜΜ, για τις στοχευμένες και καλά οργανωμένες παρεμβάσεις ιδιαίτερα στις πύλες εισόδου της χώρας και στις διάφορες δομές και μέσω πολύ περισσοτέρων επιλεγμένων τεστ και μέσω μιας ενισχυμένης ομάδας ιχνηλατών, για μια καλύτερη αναλογία μαθητών ανά τάξη στα σχολεία και όλα τα στελέχη της έδιναν το καλό παράδειγμα, τότε θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Καλό είναι πάντως να αναφέρουμε την αλήθεια, ότι δηλαδή ένα αρνητικό ρόλο έπαιξε και ένα μέρος του κόσμου που αντιστεκόταν για διάφορους λόγους στην τήρηση των μέτρων. 

Βέλγιο 191 νεκροί.
Τσεχία 187 νεκροί.
Πορτογαλία 163 νεκροί.
Ουγγαρία 154 νεκροί.
Σουηδία 126 νεκροί.
Αυστρία 87 νεκροί. 
Ελλάδα 60 νεκροί. 

 ολόκληρο το άρθρο εδώ