Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Η μείωση των δημοτικών συμβούλων φουντώνει τις αντιδράσεις


Ο ένας μετά τον άλλον, οι αιρετοί διαφωνούν ξεκάθαρα με την κυβερνητική μεθόδευση για τον νέο τρόπο εκλογής δημάρχων

Με τη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την ανάδειξη των αιρετών της Αυτοδιοίκησης να βαίνει στο τέλος της, πλήθος παρατηρήσεων έχουν καταγραφεί, εστιάζοντας κυρίως στη μείωση των δημοτικών συμβούλων σε μεσαίους και μικρούς δήμους, αλλά και στην πλήρη αποστέωση των κοινοτήτων. Ιδιαίτερη διαφωνία εκφράζουν οι αιρετοί κυρίως της αντιπολίτευσης για την κατάργηση του 50% συν ένα με επιβολή του 43% συν ένα στην εκλογή της πρώτης παράταξης, την επαναφορά της κατανομής των εδρών στα 3/5 υπέρ της πρώτης παράταξης και την επιβολή του 3% ως πλαφόν εισόδου.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι λίγες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για «οπισθοχώρηση της δημοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση». Κυρίως στο σκέλος της μείωσης των μελών των δημοτικών συμβουλίων, οι αιρετοί επισημαίνουν ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια «να υποεκπροσωπούνται πολλές παραγωγικές τάξεις» και «να εκλέγονται σχεδόν αποκλειστικά αυτοί που έχουν πολύ πλούτο ή επιρροή αντίστοιχα».

ΚΕΔΕ: Κανένα οικονομικό κέρδος από τη μείωση
Βέβαια, διαφωνία εκφράζει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, καθώς η μείωση των μελών του δημοτικού συμβουλίου συνεπάγεται μείωση των αντιδημάρχων και συνολικά του πολιτικού προσωπικού που θα στελεχώσει θέσεις αιρετών σε επιτροπές και διοικήσεις νομικών προσώπων των ΟΤΑ. Οι μεν δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι «η μείωση των δημοτικών συμβούλων δεν εξυπηρετεί κάποιο σκοπό, καθώς δεν παράγουν καμία οικονομική επιβάρυνση, αφού δεν αμείβονται». Οι δε αντιπολιτευόμενες παρατάξεις υποστηρίζουν ότι η κατάληψη θέσεων από τα ίδια πρόσωπα στις διάφορες θέσεις ευθύνης ενέχει τον κίνδυνο «οι αποφάσεις τους να μην είναι αμερόληπτες», ενώ σκιαγραφούν την απειλή να μην υπάρχει έλεγχος από την αντιπολίτευση.

Ο Πέτσας επαναλαμβάνει τα περί ακυβερνησίας
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας κάνει λόγο για «λελογισμένη μείωση» των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων, αφήνοντας μια χαραμάδα να βρεθεί η «χρυσή τομή». Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος (ρ/σ ΕΡΑ) υπεραμύνεται του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, χαρακτηρίζοντας την απλή αναλογική ως «μια αποτυχημένη προσπάθεια του νόμου Σκουρλέτη και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε στην ακυβερνησία».

Μπελαβίλας: Ανεξέλεγκτες μειοψηφίες ως πλειοψηφίες
Απαντώντας στο ψευτοδίλημμα «ακυβερνησία ή δημοκρατία», ο επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς για Όλους» Νίκος Μπελαβίλας με παρέμβασή του επισημαίνει ότι με τις επικείμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο «επιβάλλονται ισχυρές και ανεξέλεγκτες, πολλές φορές, μειοψηφίες ως πλειοψηφίες και αποδυναμώνονται οι αντιπολιτεύσεις με τον τριπλό κόφτη - κατάργηση αναλογικής, μείωση συμβούλων και επιβολή πλαφόν 3%». 
Για τον δε Δήμο Πειραιά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «είναι αντιδημοκρατικό, ευνουχιστικό και αποτρεπτικό για τη συμμετοχή ενεργών πολιτών στα συλλογικά όργανά του», επισημαίνει ο Ν. Μπελαβίλας.

Ενώ για τις κοινότητες επισημαίνει ότι οι κατοχυρωμένες αρμοδιότητες από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων πλέον «μεταφέρονται στον δήμαρχο, καθιστώντας ακόμη πιο δημαρχοκεντρικό το μοντέλο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», όπως και «οι αρμοδιότητες των Κοινοτικών Συμβουλίων μεταφέρονται στις Οικονομικές Επιτροπές, μετατρέποντάς τες σε υδροκέφαλα συλλογικά όργανα».
Ο Ν. Μπελαβίλας εξηγεί, μάλιστα, ότι «με την προωθούμενη κατάργηση των Δημοτικών Κοινοτήτων ο Δήμος Πειραιά θα χάσει 59 στελέχη πρώτης γραμμής, που συμβάλλουν αφιλοκερδώς στην πρόοδο και την ανάπτυξη της πόλης μας. Αν προστεθούν και οι 12 λιγότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, η συνολική απώλεια φτάνει στους/στις 71 αιρετούς/ές, δηλαδή ο δήμος θα στερηθεί το 60% των αιρετών αυτοδιοικητικών στελεχών του σε ένα αυτοδιοικητικό περιβάλλον ήδη υποβαθμισμένο από τον Ν. 4623/2019».

Αντιδράσεις για την κατάργηση των τοπικών συμβουλίων
Να σημειωθεί ότι πανελλαδικά έχει καταγραφεί έντονη αντίδραση για την κατάργηση των κοινοτήτων, καθώς με τις νομοθετικές αλλαγές επέρχεται πλήρης αποκαθήλωση του «Κλεισθένη» και της κατεύθυνσης που έδινε για την ενδο-δημοτική αποκέντρωση και ταυτόχρονα ενίσχυση της εκπροσώπησης της κοινότητας σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου.   
Ηλέκτρα ΒισκαδουράκηΑυγή