Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Προχωράει η διαδικασία για την επεξεργασία απορριμμάτων στο Σχιστό!


Τον Ιανουάριο η περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε την κατασκευή 3 νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό, και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό. Ακολούθησαν ανακοινώσεις δημοτικών παρατάξεων, υπήρξε μία κινητικότητα στην πόλη, έγινε και συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Από τότε πέρασαν 5 μήνες και το θέμα ξεχάστηκε ή καλύτερα δεν ήταν στην επικαιρότητα. Δεν έγινε κάποια κινητοποίηση, δεν έγινε προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Πιθανόν να έγιναν κάποιες συναντήσεις με τον περιφερειάρχη ή τους αρμοδίους από το υπουργείο περιβάλλοντος, αλλά δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση! Δυστυχώς μία ακόμα πηγή όχλησης δρομολογείται για να έρθει στην περιοχή του Σχιστού. Ο στόχος της κατασκευής 5 αποκεντρωμένων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων που είχε προτείνει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή έμεινε στα χαρτιά, ανακοινώθηκαν 3 μονάδες (Φυλή, Σχιστό, και μία μικρή στο Γραμματικό) και προετοιμάζονται πυρετωδώς η μονάδα της Φυλής και του Σχιστού!

Τα "καλά νέα" ανακοινώθηκαν την παραμονή της παγκόσμιας μέρας περιβάλλοντος, 4 Ιουνίου! Τελικά το θέμα δεν ξεχάστηκε από όλους! Σε τηλε ημερίδα για την Ανακύκλωση και τη διαχείριση βιοαποβλήτων με τη συμμετοχή του υπ. Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη, Δημάρχων της Αττικής, Αντιπεριφερειαρχών, περιφερειακών συμβούλων ανακοινώθηκε ότι ετοιμάζονται οι φάκελοι ΣΔΙΤ και προκηρύχτηκαν οι μελέτες πλήρους τεχνικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για τις μονάδες του Κεντρικού Τομέα και του Πειραιά.

Συγκεκριμένα

στην ομιλία του (εδώ) ο κ. Πατούλης είπε: «Σας ανακοινώνω λοιπόν σήμερα ότι έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές προετοιμασίες και αναμένουμε άμεσα τα τεύχη δημοπράτησης του σχετικού διαγωνισμού, με στόχο να έχουμε έναρξη υλοποίησης του προγράμματος από τα τέλη του 2020. Είχαμε πει ότι θα προχωρήσουμε στην κατασκευή 3 νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό, και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό. Σας ανακοινώνω σήμερα ότι οι φάκελοι ΣΔΙΤ των έργων ήδη προετοιμάζονται, ενώ μερικές μέρες πριν προκηρύχθηκαν οι μελέτες πλήρους τεχνικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για τις μονάδες του Κεντρικού Τομέα και του Πειραιά.»

Στην τηλεημερίδα δεν συμμετείχε εκπρόσωπος από τον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας (;) για να αντιδράσει και να ενημερώσει τους δημότες για το μέλλον της περιοχής, τα νέα όμως κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο. Ακόμη, συμμετείχαν και έχει την αξία του, εκπρόσωποι  γειτονικών δήμων.
Και κάτι ακόμα, υπάρχει η άποψη ότι  το εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων είναι πολιτισμός, και έτσι είναι σε γενικές γραμμές.  Είναι ένα από τα ωραία  που λέγονται κάθε φορά, όταν οι εξουσίες πρέπει να καταφέρουν τον όποιο σκοπό, εστιάζοντας στο γενικό και όχι στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής. Όμως, όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη, ίσως επειδή τους έτυχε στη βάρδια τους το γεγονός, ας απαντήσουν σε ένα απλό ερώτημα: γιατί όλοι αυτοί που σχεδιάζουν, επιλέγουν την ίδια  ταλαιπωρημένη περιοχή  της  δυτικής Αττικής και όχι κάποια άλλη, αφού είναι πολιτισμός το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, δεν μολύνει η επεξεργασία πετρελαίου και αποβλήτων πλοίων δίπλα σε σπίτια, είναι ανάπτυξη η ανεξέλεγκτη επέκταση της cosco;

ΥΓ. Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι στις ανακοινώσεις φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί πλήρως ο στόχος της δημιουργίας νέων, ασφαλών χώρων τελικής διάθεσης (ταφής), ο οποίος δεν υπάρχει ούτε καν σαν αόριστη υπόσχεση. Η καύση των αποβλήτων ή των προϊόντων της επεξεργασίας τους έχει επανέλθει στο προσκήνιο, με ρητή αναφορά στη νέα μονάδα στη Φυλή και στη μονάδα του Σχιστού.