Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Έλεγχος Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος: «Δεν έγιναν αντιληπτές οσμές..."

Το σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος μετά από έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «OIL ONE MABE» ανακοίνωσε ότι «Δεν έγιναν αντιληπτές οσμές..."(!) και ότι «οι επιθεωρητές δεν διαθέτουν όργανα μέτρησης οσμών»! Τότε τι είδους έλεγχος έγινε;Τα παράπονα για τη δυσοσμία δεν ήταν;
Και ακόμα, υπάρχει και καλύτερο, το ΥΠΕΝ "θα απευθυνθεί άμεσα σε ένα πιστοποιημένο εργαστήριο εγνωσμένου κύρους"!!!, ενώ παράλληλα θα μελετήσει τα συμπεράσματα έργων άλλων εργαστηρίων που είναι σε εξέλιξη..." 
Απίστευτο! Μετά από τόσα χρόνια στο ίδιο σημείο,  ...ανάθεση σε εργαστήριο εγνωσμένου κύρους και βλέπουμε ή καλύτερα στο ίδιο έργο θεατές! 
Εκτός από τις σημαντικές πληροφορίες που περιέχει το δελτίο τύπου, όπως ότι "η ελεγχόμενη εταιρεία έχει αναθέσει την παρακολούθηση και μέτρηση της ποιότητας και των αέριων εκπομπών σε ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ, του ΕΚΠΑ και του Αστεροσκοπείου Αθηνών" (;) καλό είναι ο δήμος, οι αρμόδιοι, να δημοσιεύσουν την πλήρη έκθεση των επιθεωρητών!
...
Έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «OIL ONE MABE» Αθήνα, 02 Ιουνίου 2020
Από το ΥΠΕΝ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
1. Μετά από αναφορές και διαμαρτυρίες για διάχυτες οσμές πετρελαιοειδών στην περιοχή του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας διενήργησαν έκτακτο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «OIL ONE MABE» την Τρίτη 19 Μαΐου 2020.

2. Σήμερα 2 Ιουνίου 2020 διαβιβάστηκε στον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα η σχετική έκθεση των Επιθεωρητών την οποία δίνουμε στην δημοσιότητα και η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Δεν έγιναν αντιληπτές οσμές που να παραπέμπουν στην παραγωγική δραστηριότητα της εγκατάστασης σε ένταση και διάρκεια, σχετική με τις αναφερόμενες οχλήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Έγιναν αντιληπτές εκπομπές μικρής διάρκειας (στιγμιαίες) και χαμηλής έντασης, με ήπια οσμή υδρογονανθράκων σημειακά».

3. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, σχετικά με τη διερεύνηση της πηγής εκπομπής των ρύπων «οι επιθεωρητές δεν διαθέτουν όργανα μέτρησης οσμών». Το αντικείμενο της μέτρησης οσμών είναι πολύ εξειδικευμένο και απαιτεί συγκεκριμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, που διαθέτουν λίγα πιστοποιημένα εργαστήρια στην ελληνική επικράτεια.
Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα απευθυνθεί άμεσα σε ένα πιστοποιημένο εργαστήριο εγνωσμένου κύρους και θα του αναθέσει το σχετικό έργο, ενώ παράλληλα θα μελετήσει τα συμπεράσματα έργων άλλων εργαστηρίων που είναι σε εξέλιξη.

 Σημειώνουμε ότι ήδη έχει ανατεθεί σχετικό έργο και από την Περιφέρεια Αττικής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020. Επιπλέον η ελεγχόμενη εταιρεία έχει αναθέσει την παρακολούθηση και μέτρηση της ποιότητας και των αέριων εκπομπών σε ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ, του ΕΚΠΑ και του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

4. Υπενθυμίζουμε, τέλος, τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στο Κερατσίνι, στον χώρο των παλιών Λιπασμάτων. Για την επιτάχυνση αυτού του έργου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ορίσει τις επόμενες μέρες ειδικό Συντονιστή.