Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Στο Σχιστό μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. (συνέντευξη Γ. Πατούλη)

Σε συνέντευξη του ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, στις ypodomes.com, ξεκαθαρίζει ότι στο Σχιστό θα γίνει η μία από 3 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων. 

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα τα οποία δεν αφορούν την περιφέρεια, η οποία απ΄ότι φαίνεται έχει πάρει τις αποφάσεις της, αλλά τους δημοτικούς συμβούλους και όσους κατοικούν σε αυτή τη γωνιά της Αττικής! Το δημοτικό συμβούλιο σε παλιότερη συνεδρίαση του έχει πει όχι στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας εγκατάστασης! Φτάνει αυτό; Πως και που στηρίχτηκε αυτό το ΟΧΙ;

Μήπως πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να δει το θέμα κατά προτεραιότητα; Ποιες ενέργειες, παρεμβάσεις, επαφές έγιναν όλο αυτό το διάστημα που κυοφορείται το θέμα; Πόσοι δήμοι θα φέρνουν τα απορρίμματα στο Σχιστό; Θα είναι και εργοστάσιο καύσης των υπολειμμάτων μετά την επεξεργασία; Έχει προγραμματιστεί κάποια ενέργεια για το επόμενο διάστημα; Υπάρχει κάποιο σχέδιο, κάποιες σκέψεις ανοίγματος του θέματος στην κοινωνία; Δεν θα πρέπει να υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας;


Απόσπασμα από τη συνέντευξη: <Νίκος Καραγιάννης: Aς πάμε λίγο στο μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα, αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων. Ποιο είναι το σχέδιο σας και θα το δούμε να εκτελείται; Στο παρελθόν έχουμε δει πολλά σχέδια να εξαγγέλλονται και τελικά λόγω αντιδράσεων ή λόγω αδυναμίας μένουν στο συρτάρι.

Γιώργος Πατούλης: Η δική μας δέσμευση είναι καθαρή και θα γίνει πράξη. Ως το 2025 η χωματερή της Φυλής θα έχει κλείσει και στην Αττική δεν θα θάβουμε πλέον χωρίς επεξεργασία τα σκουπίδια μας. Τελεία και παύλα. Στόχος μας είναι με αφετηρία το 2020, που το έχουμε κηρύξει έτος ανακύκλωσης, να πετύχουμε η Αττική να αποκτήσει ένα σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.
Διαμορφώνουμε ένα στρατηγικό σχέδιο, με ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις. Αν και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω πως πριν ακόμη συμπληρωθεί ένας χρόνος θητείας, έχουμε περάσει σταθερά από το στάδιο των εξαγγελιών, στο στάδιο της υλοποίησης.
Ο ΕΔΣΝΑ και η Περιφέρεια Αττικής προωθεί ένα νέο σύστημα που θα επιβραβεύει τους Δήμους που ανακυκλώνουν και θα επιβαρύνει όσους εξακολουθούν να στέλνουν στη Φυλή περισσότερα σύμμεικτα απορρίμματα.
Ενδεικτικά σας αναφέρω πως, όπως είχαμε δεσμευτεί, έχουμε ανάδοχο για τη μελέτη αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ .Δεκάδες Δήμοι επικαιροποιούν τα τοπικά τους σχέδια, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.

Προχωράμε στην κατασκευή 3 νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό, και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό, αξιοποιώντας το χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ.


Έχουμε σε εξέλιξη πρόγραμμα διανομής 80 σύγχρονων απορριμματοφόρων και 9000 καφέ κάδων σε όλους τους Δήμους. Σύντομα θα διεξαχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια και τοποθέτηση 1000 γωνιών ανακύκλωσης σε όλη την Αττική.
Ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία διαλόγου για δημιουργία και λειτουργία διαδημοτικών Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων..  ολόκληρη η συνέντευξη εδώ