Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Μπορεί ο Δήμος να ασκήσει παρέμβαση για την απαλλοτρίωση;

Στο δημοσίευμα με την ερώτηση των βουλευτών του Σύριζα για την υλοποίηση παρεμβάσεων στην περιοχή των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, εκτός από τα σημαντικά ερωτήματα που διατυπώνονται, σε κάποιο σημείο αναφέρεται:
 "Κατά της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής γαι την απαλλοτρίωση έχει προσφύγει η Εθνική Τράπεζα διά της θυγατρικής της και η σχετική υπόθεση θα συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 
Επισημαίνεται ότι, παρέμβαση υπέρ της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να ασκήσει και ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο. Στο πρόσφατο παρελθόν, το Ελληνικό Δημόσιο επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άσκησε παρέμβαση υπέρ του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας για έκταση που διεκδικούσε η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στο παραλιακό μέτωπο. "

Εάν αυτό ισχύει, νομικά θέματα είναι αυτά, ακόμα και εάν η νέα περιφερειακή αρχή δεν υποστηρίξει με θέρμη το θέμα,  ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας έχει τη δυνατότητα να ασκήσει παρέμβαση υπέρ της απόφασης που αφορά την πόλη.  Και εννοείται ότι η προετοιμασία  θα πρέπει να ξεκινήσει από τώρα, ώστε να υπάρχει πλήρης φάκελος την ημέρα  εκδίκασης της υπόθεσης!



Η ΕΡΩΤΗΣΗ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Τελικά, ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης για την υλοποίηση παρεμβάσεων στην περιοχή των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας;»
 

Σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με τις δυσάρεστες οσμές στο παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τις επόμενες ημέρες θα οριστεί ειδικός συντονιστής για την επιτάχυνση του έργου της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου και Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στο Κερατσίνι στον χώρο των παλιών Λιπασμάτων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού κ. Κ.Μητσοτάκη.
Δέκα μήνες μετά τη σχετική ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, και ενώ δεν έχει γίνει γνωστή καμία άλλη σχετική ενέργεια μέχρι σήμερα, το Δελτίο Τύπου μας ενημερώνει ότι θα οριστεί συντονιστής για την υλοποίηση ενός έργου, το οποίο, μέχρι στιγμής, είναι κενό περιεχομένου. Αρνητική εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι, λίγους μήνες μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία για δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας, εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Δήμα, η δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στον Πειραιά και στο κτίριο της «ΧΡΩ.ΠΕΙ», σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από την περιοχή των Λιπασμάτων.

Υπενθυμίζεται πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας την προεκλογική δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα, παραχώρησε στους πολίτες του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας την έκταση των 86 στρεμμάτων του παραλιακού μετώπου, η οποία για αυτόν το λόγο εξαιρέθηκε από την Σύμβαση Παραχώρησης και δεν αποδόθηκε στον ΟΛΠ. 

Την ίδια περίοδο, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε ουσιαστικά την απόφαση του 2014 του Υπουργού της Κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, κ. Μανιάτη, που επέτρεπε χρήσεις βιομηχανίας και βιοτεχνίας στην περιοχή των Λιπασμάτων. Ειδικότερα, με νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 28 του ν. 4342/2015) επέτρεψε μόνο χρήσεις ήπιας οικιστικής ανάπτυξης, καθώς και χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού, πράσινου και αναψυχής στην περιοχή, ενώ περιόρισε στο ελάχιστο το συντελεστή δόμησης.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 2019 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής Δούρου, αποφάσισε να προχωρήσει στην αναγκαστική απαλλοτρίωση της έκτασης των 204 στρεμμάτων που ανήκουν σε θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, με σκοπό τη δημιουργία ενός δημόσιου πόλου υπερτοπικής εμβέλειας, με χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού, πρασίνου, αναψυχής. 

Κατά της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής έχει προσφύγει η Εθνική Τράπεζα διά της θυγατρικής της και η σχετική υπόθεση θα συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επισημαίνεται ότι, παρέμβαση υπέρ της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να ασκήσει και ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο. Στο πρόσφατο παρελθόν, το Ελληνικό Δημόσιο επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άσκησε παρέμβαση υπέρ του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας για έκταση που διεκδικούσε η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στο παραλιακό μέτωπο.

Με βάση τα παραπάνω, και
Επειδή, το παραλιακό μέτωπο των Λιπασμάτων έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής μετά την απόδοση του από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο,
Επειδή, η συνολική έκταση των 640 στρεμμάτων της περιοχής των Λιπασμάτων πρέπει να αξιοποιηθεί με σχεδιασμένο και σύγχρονο τρόπο, ώστε να λειτουργήσει υπέρ των πραγματικών αναγκών των δημοτών της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου,
Επειδή η εξαγγελία του Πρωθυπουργού τον Ιούλιο του 2019 όσο και η αναφορά του δελτίου τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με δεδομένη την μη δημοσιοποίηση οποιασδήποτε ενέργειας, καθώς και την εξαγγελία δημιουργίας Κέντρου Καινοτομίας σε άλλο χώρο στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όχι μόνο δεν αποσαφηνίζουν τις προθέσεις της Κυβέρνησης, αλλά δημιουργούν και πρόσθετα ερωτήματα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιο ακριβώς είναι το περιεχόμενο, καθώς και ποια θα είναι η νομική μορφή του φορέα διαχείρισης (δημόσιος ή παραχώρηση σε ιδιώτη), του έργου της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου και Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στην περιοχή των Λιπασμάτων, που έχει ήδη εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός κ. Κ.Μητσοτάκης και για την επιτάχυνση του οποίου καλείται άμεσα να εργαστεί ειδικός συντονιστής;


2. Ποιες διαδικασίες κοινωνικής διαβούλευσης, καθώς και διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα; 


3. Σε ποια ακριβώς έκταση και επομένως σε ποια ακριβώς σημερινή ιδιοκτησία -ή σημερινές ιδιοκτησίες- πρόκειται αυτό το Μητροπολιτικό Πάρκο να κατασκευαστεί; 


4. Ποια θα είναι ακριβώς η συμβολή της Κυβέρνησης στην υλοποίηση του έργου; 


5. Προτίθεται η Κυβέρνηση, σε συμφωνία με την νέα Περιφερειακή Διοίκηση Πατούλη, να ακυρώσει τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης της έκτασης των 204 στρεμμάτων που ανήκει σε θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας; 


6. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του άρθρου 28 του ν. 4342/2015, που απέκλειε τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές χρήσεις στην περιοχή και περιόριζε το συντελεστή δόμησης;


7. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα ασκήσει παρέμβαση το Ελληνικό Δημόσιο υπέρ της Περιφέρειας Αττικής, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες της απαλλοτρίωσης της έκτασης των 204 στρεμμάτων;
 

Οι ερωτώντες βουλευτές (εδώ)