Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Για να υπάρξει ελπίδα πρέπει να υπάρξει σχέδιο!

Τα νέα δεδομένα από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δείχνουν ότι για να υπάρξει ελπίδα πρέπει να υπάρξει σχέδιο!  
                                                Συντάκτης: Λίτσα Ρέπα*

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, με θέμα συζήτησης την έγκριση πρότασης κατάθεσης τροπολογίας στη Βουλή, για την άμεση μετεγκατάσταση των ρυπογόνων βιομηχανιών από τον οικιστικό ιστό της πόλης, προσκλήθηκαν ΟΛΟΙ οι βουλευτές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούν, τους πολίτες της Α & Β Πειραιά. Παρευρέθηκαν απ΄ την αρχή ΟΛΟΙ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α και Β Πειραιά (Γ. Ραγκούσης ,Τ.Αλεξιάδης,Ν. Κασιμάτη, Θ.Δρίτσας) οι οποίοι τοποθετήθηκαν με ομιλίες και παρέμειναν μέχρι το τέλος της συνεδρίασης και οι κκ Μανωλάκου του ΚΚΕ και Μπακαδήμα του ΜΕΡΑ 25. Από τη ΝΔ "εμφανίστηκε" ΜΟΝΟ ο κ. Μαρκόπουλος ο οποίος πήρε το λόγο και μίλησε πρώτος λέγοντας κατόπιν διαφόρων ακατάληπτων, πως ήρθε να μας "αφουγκραστεί" και αμέσως μόλις τέλειωσε την ομιλία του την "κοπάνησε" τρέχοντας, ενώ οι παρευρισκόμενοι τον αποδοκίμασαν έντονα για την μέγιστη αυτή απαξίωση και ωμή κοροϊδία.

Από όλα όσα χρήσιμα και σημαντικά ακούστηκαν κατά τη διάρκεια μια μακροσκελούς συζήτησης αξίζει να αναφερθούν τα εξής: Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β Πειραιά Γιάννης Ραγκούσης ενημέρωσε το Δήμαρχο, και το Δημοτικό Συμβούλιο για την ύπαρξη της παρακάτω παραγράφου στην κείμενη νομοθεσία στο Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους που φάνηκε ότι δεν γνώριζαν παρότι έχουν ασχοληθεί μακροχρόνια με το θέμα: ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 68 11 Μαρτίου 2005, ΝΟΜΟΣ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 3325
Ίδρυση και λειτουργία βιομηχανικών - βιοτεχνικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και άλλες διατάξεις (αρθρο 31, παρ 4):


4. Μετά το δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 26 του Ν. 2831/2000 , όπως αυτό συμπληρώθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 12 του Ν. 3212/2003 (ΦΕΚ 308 Α΄) προστίθεται εδάφιο τρίτο ως εξής:
«Η ως άνω χρονική προθεσμία απομάκρυνσης παρατείνεται μέχρι να εγκριθεί ζώνη υποδοχής της δραστηριότητας στα διοικητικά όρια του οικείου και των όμορων Ο.ΤΑ πρώτου βαθμού»
Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με το Νόμο η «Απομάκρυνση των Ρυπογόνων Βιομηχανιών και Εγκαταστάσεων» στη κυριολεξία παραπέμπεται σε αγνώστου ορίζοντα χρονικό μέλλον, όποια τροπολογία κι αν έρθει ακόμα κι αν υπερψηφιστεί στη Βουλή, είτε για ένα είτε για 20 είτε για οποιοδήποτε αριθμό ετών, εφόσον η απομάκρυνση απαιτεί την έγκριση υποδοχής της δραστηριότητας στα διοικητικά όρια κοντινού Δήμου!!!! Με βάση το νόμο του 2005!
Και προφανώς αυτό μπορεί από τη μια να μη συμφέρει τους Δήμους που θέλουν ν΄ απομακρυνθούν από τα όρια τους ρυπογόνες βιομηχανικές δραστηριότητες, προστατεύει απ΄ την άλλη τους Δήμους που δε θέλουν να τις φορτωθούν. Σκεφτείτε για παράδειγμα να αποφάσιζε κάποιος τη μετεγκατάσταση των Διυλιστηρίων Ελευσίνας στη Δραπετσώνα και να μη χρειαζόταν η σύμφωνη γνώμη του Δήμου κατ΄ απαίτηση του νόμου! 

Όταν λοιπόν η Κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου σε μια νύχτα αδειοδότησε τη λειτουργία της νέας τότε εγκατάστασης της ΟΙLONE γνώριζε πόσο καλά προστατευμένη θα ήταν στο μέλλον η εκλεκτή τους αυτή επένδυση.
Να υπενθυμίσουμε ότι το 2013 η τότε Δημοτική Αρχή υποδέχτηκε τον επενδυτή στην πόλη με τελετές «παρασημοφόρησης» στο Δημαρχείο ως ευεργέτη, γιατί είδα πολλούς δημοτικούς συμβούλους της τότε δημοτικής αρχής χθες να αποκαλούν «εγκληματία» αυτόν που τότε θεωρούσαν «ευεργέτη τους».

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Αντωνάκου Σταυρούλα, απογύμνωσε τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη, ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο ότι είχε στείλει φάκελο της υπόθεσης στον Υπουργό από τον Φεβρουάριο του 2020 ωστόσο όμως ο Υπουργός είπε ψέματα σε πανελλήνια μετάδοση σε συνέντευξή του στο MEGA στις 31 Μαίου 2020 ότι δε γνώριζε κι ενημερώθηκε πρόσφατα!!!
Προς τιμήν της, η κ. Αντωνάκου αναγνώρισε δημόσια στο λόγο της, αυτό που όλοι κρύβουν, ότι έμπρακτα η προσπάθεια να εντοπιστούν με τεχνικά μέσα οι αιτίες προέλευσης των ρυπογόνων οσμών πήραν σάρκα και οστά μέσω της ανάθεσηςτου έργου στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» από την Περιφερειακή Αρχή Αττικής επί Διοίκησης Ρ. Δούρου και αυτήν την προσπάθεια ενίσχυσε και η ίδια αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της.  Ελπίζουμε βέβαια η κ. Αντωνάκου να δείξει την ίδια σθεναρή στάση υπεράσπισης της υγείας των πολιτών, απέναντι στα σχέδια του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για την κατασκευή νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό!

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης αποτελεί τουλάχιστον εμπαιγμό η απάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δ. Οικονόμου προς την επίκαιρη ερώτηση που είχε υποβάλλει η Βουλεύτρια του ΚΚΕ, Διαμ. Μανωλάκου, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για «νέα ανάθεση» διερεύνησης της προέλευσης των οχληρών οσμών αμφισβητώντας την εγκυρότητα του Δημόκριτου!!! πετώντας με αυτόν τον τρόπο την μπάλα στην εξέδρα! 
Ο Τρύφων Αλεξιάδης στηλίτευσε την προσπάθεια τοπικών Βουλευτών της ΝΔ να προσπαθούν μέσα από φτηνά επικοινωνιακά κόλπα, να εμφανίζονται με δηλώσεις τους πότε σαν πρωταγωνιστές στον αγώνα για την καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής στις περιοχές μας της Β’ Πειραιά και πότε ψεύτικα σαν μπροστάρηδες στην κατάθεση ερωτήσεων για τα θέματα στη Βουλή χωρίς ωστόσο οι ίδιοι να παίρνουν σαφή θέση.

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας αναφερόμενος στο άρθρο 70 έδωσε σαφείς εξηγήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν οι συγκεκριμένοι νομοθετικοί χειρισμοί τότε, οι οποίοι σε καμία περίπτωση βέβαια, δεν μπορούν να τεκμηριώσουν ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για την εγκατάσταση της «oilone» που δρομολογήθηκε με την απόφαση της Περιφέρειας το 2012 και ολοκληρώθηκε 21 Ιανουαρίου 2015, ελάχιστες μέρες πριν τις εκλογές, όταν ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου υπέγραψε υπουργική απόφαση που έδωσε στην Oil One την άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης .
Αυτή η ευθύνη βαρύνει εξ’ ολοκλήρου την Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το έτος 2014.
Τέλος ο Θ. Δρίτσας επανέλαβε τα όσα πραγματικά ο ίδιος είπε,σε σύσκεψη που προηγήθηκε στην Περιφέρεια ότι «η αναγκαιότητα λειτουργίας τέτοιων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων των πλοίων σε κάθε Λιμάνι, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, ότι μπορούν να ρυπαίνουν και αυτό να είναι ανεκτό!»

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Λιμένων και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Κερατσινίου Δραπετσώνας Χρήστος Λαμπρίδης επεσήμανε την επικινδυνότητα των δηλώσεων από το Βήμα της Βουλής του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δ. Οικονόμου, ως προς όλα όσα διατύπωσε για «χρήσεις άμεσα συνδεόμενες με τις λιμενικές δραστηριότητες» στην περιοχή των Λιπασμάτων, αυτές δηλαδή τις χρήσεις που είχαν απαλειφθεί με το άρθρο 28 του ν.4342/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και που η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει να επαναφέρει,όπως φαίνεται, από την πίσω πόρτα.
Ο Χρήστος Λαμπρίδης αναρωτήθηκε αν το έως τώρα τρεις φορές, εδώ κι ένα χρόνο, «σχέδιο» για την περιοχή που επαγγέλεται και εξαγγέλει ο Κ. Μητσοτάκης έχει γνωστοποιηθεί στη Δημοτική Αρχή και την Περιφέρεια κι αν για την υλοποίησή του προτίθεται η κυβέρνηση να αλλάξει το νόμο με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τις χρήσεις γης, για να αποτραπεί η οικοπεδοποίηση και να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας ενός υπερτοπικού πόλου πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού, παιδείας και υγείας.
Και κλείνοντας ο Χρήστος Λαμπρίδης διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα πράξει, ως οφείλει να παραστεί στο δικαστήριο υπέρ της δρομολογημένης από την Περιφέρεια Αττικής- από τη Διοίκηση της Ρένας Δούρου -απαλλοτρίωσης των 204 στρεμμάτων, που κατέχει η Εθνική Τράπεζα, στο χώρο των Λιπασμάτων, όπως άλλωστε σε παρόμοια υπόθεση που αφορούσε το Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας είχε πράξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με νικηφόρο για τους κατοίκους αποτέλεσμα. 
Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις τοποθετήσεις τους τόνισαν ότι οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση για τη λειτουργία των ρυπογόνων εγκαταστάσεων δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει και τα περιβαλλοντικά ζητήματα που είναι ανοιχτά στο Δήμο Περάματος προκαλώντας ανάλογες επιβαρύνσεις στη διαβίωση και την υγεία των κατοίκων.

Με βάση όλα τα παραπάνω ενδιαφέροντα που ακούστηκαν χθες, αναδεικνύεται η ανάγκη να υπάρξει ένα καλά συγκροτημένο πολιτικά και επεξεργασμένο νομικά σχέδιο άμυνας, για την πολύπλευρη υπεράσπιση των κεκτημένων μας, στην περιοχή των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, που αρχίζουν να αμφισβητούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ και μια διαρκής συλλογική αγωνιστική δράση, που θα συσπειρώσει τους κατοίκους της περιοχής, σ ένα πλατύ μέτωπο αγώνα με διεκδικήσεις που δε θα περιορίζονται σε συνθήματα, αλλά θα αποτελούν όραμα για μια καλύτερη ζωή και να έχουν οι πολίτες τον πρώτο λόγο στην υλοποίηση του.

Χωρίς «επαναστατικές» πλειοδοσίες ή «ρεαλιστικούς» συμβιβασμούς, να παραμερίσουμε τις αγκυλώσεις και να συστρατευθούμε, με κοινό παρονομαστή την προστασία της υγείας μας και του περιβάλλοντος, οχυρώνοντας την πόλη μας, απέναντι σ΄ όποιον προσπαθεί να την υποβαθμίσει.

Λίτσα Ρέπα, Πρώην Δημοτική Σύμβουλος Κερατσινίου Δραπετσώνας, Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά