Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

Αλλαγές στα "Λιπάσματα"

Ο χώρος των Λιπασμάτων και η παρέμβαση που έγινε εκεί ήταν ένα πετυχημένο εγχείρημα και αποτέλεσε το δυνατό χαρτί της δημοτικής Αρχής στις προηγούμενες εκλογές. Μετά την παραχώρηση του χώρου από την κυβέρνηση του Σύριζα η Δημοτική Αρχή δημιούργησε ένα δημόσιο χώρο με δωρεάν χρήση εγκαταστάσεων και δύο κυλικεία με χαμηλές τιμές.
 Επιπλέον, η ανάγκη για ανάσες και ένα χώρο χωρίς αυτοκίνητα, δίπλα στη θάλασσα ήταν αυτό που ζητούσε ο κάθε δημότης. Η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης, σε συνδυασμό με  την  πάγια επιθυμία των κατοίκων  της περιοχής, που πήρε σάρκα και οστά στην προηγούμενη δημοτική θητεία, για σπάσιμο του αποκλεισμού της παραλίας,  εκφράστηκε γενναιόδωρα προς τη δημοτική αρχή και στην κάλπη.

Παράλληλα, με τις δωρεάν συναυλίες και τις θεατρικές παραστάσεις η δημοτική αρχή έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες από ολόκληρο το λεκανοπέδιο να επισκεφτούν και να γνωρίσουν το χώρο!  Τώρα πλέον, μαζεύονται καθημερινά στην περιοχή δημότες κυρίως από τη Δραπετσώνα και τη Χαραυγή, λιγότεροι από τις περιοχές πέραν της λεωφόρου Δημοκρατίας, αλλά και πάρα πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά ή από περιοχές που δεν έχουν χώρους για περπάτημα και αποφόρτιση.

Φέτος, αν και τα προβλήματα από την πανδημία είναι εμφανή, στην περιοχή γίνονται μια σειρά από παρεμβάσεις  με στόχο να ξαναπαρουσιαστεί στους δημότες και στο ευρύτερο κοινό η περιοχή, αλλά και για να "ξεχαστούν" οι αστοχίες και οι δυσκολίες του χειμώνα που πέρασε και είναι ορατές στην πόλη (πράσινο, πεζοδρόμια σχολείων, καθαριότητα, δυσοσμία κλπ) και κυρίως, βέβαια, να επισκεφτούν την περιοχή περισσότεροι δημότες.

Η πρώτη σημαντική αλλαγή που ετοιμάζεται, είναι ότι  ο χώρος των συναυλιών δεν θα είναι ο γνωστός δίπλα στο εργοστάσιο, ο οποίος δημιουργήθηκε την πρώτη χρονιά που "άνοιξε" ο χώρος  για τους δημότες. Δεν είναι γνωστό,  εάν θα γίνουν συναυλίες το φετινό καλοκαίρι και εάν θα ξαναγίνουν συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες δωρεάν, αλλά ετοιμάζεται για συναυλίες ο χώρος μπροστά στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Σιλό και της Καμινάδας.

 Ακόμα, δεν έχει γίνει γνωστό, εάν θα ξηλωθεί το παλιό θέατρο που γινόταν οι συναυλίες και θα μεταφερθεί στον καινούργιο χώρο ή εάν θα υπάρχει ένας ακόμα χώρος θεάματος ή εάν υπήρξε κάποια άλλη σκέψη για την αλλαγή. Οπωσδήποτε πάντως, η δυσοσμία που κυριαρχούσε στον χώρο τα ζεστά βράδια που ήταν σε εξέλιξη κάποια όμορφη θεατρική παράσταση δεν ήταν ό,τι το καλύτερο!

Επιπλέον, στην περιοχή του Κράκαρη σχεδιάζεται να λειτουργήσουν ένα ακόμα αναψυκτήριο και μία καντίνα που θα προσφέρει Hot Dogs σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή!!!
Όταν ολοκληρωθούν  οι αλλαγές αυτές, άτυπα,  μεταφέρεται  η κυρίως δραστηριότητα  στην περιοχή του Κράκαρη με θέα το λιμάνι, μακριά από τις εστίες δυσοσμίας.
Όλα αυτά, με τον πεζόδρομο και τον ποδηλατόδρομο την παιδική χαρά, τα παγκάκια, τις σημαίες, με τις ζαρτινιέρες που μπήκαν για διακόσμηση,  σύντομα θα είναι απολύτως έτοιμα για να υποδεχτούν τους δημότες με το σχετικό κάλεσμα για το φετινό καλοκαίρι! Το σίγουρο είναι, ότι το "χειροκρότημα" και αυτή τη φορά αναμένεται δυνατό! Βέβαια το χειροκρότημα είναι για όσους μοχθούν για το καλύτερο, δεν πρέπει να παρασύρει, γιατί από μόνο του δεν οριοθετεί τι είναι  σημαντικό! Πιο ασφαλές κριτήριο, εκτός από
το εφήμερο, πολλές φορές, χειροκρότημα είναι και η αντοχή της όποιας παρέμβασης στο χρόνο!
 
ΥΓ. Και κάτι ακόμα, ο χώρος πλέον είναι υπερτοπικός,  οι χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται στον χώρο για τον έναν απογευματινό περίπατο και για να βρεθούν για λίγο δίπλα στη θάλασσα είναι από πολλές περιοχές κυρίως του Πειραιά και ένα μικρότερο ποσοστό δημότες του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας που χρηματοδοτεί τις παρεμβάσεις. 
Μήπως η περιφέρεια πρέπει να χρηματοδοτήσει τον δήμο με κάποιο πρόγραμμα,  ώστε και ο δήμος να μην χρεώνεται για (κατασκευή και συντήρηση των υποδομών)  ολόκληρο το οικονομικό βάρος;