Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Κινητοποίηση την Παρασκευή 26 Ιουνίου στις 7 μ.μ. στα Λιπάσματα

 Για το μεγάλο θέμα της δυσοσμίας, το οποίο πυκνά συχνά πνίγει τις γειτονιές της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου εκπαιδευτικά σωματεία, σύλλογοι γονέων και  πολιτιστικοί σύλλογοι διοργανώνουν  μεγάλη κινητοποίηση την Παρασκευή 26 Ιουνίου στις 7 μ.μ.στα Λιπάσματα, είσοδος Κράκαρη. 

Επιπλέον, με ανακοίνωση της η Ένωση Γονέων Κερατσινίου Δραπετσώνας  ενημερώνει ότι θα πραγματοποιηθεί (προ) συγκέντρωση για την κινητοποίηση μπροστά στο στο παλιό δημαρχείο Δραπετσώνας στις 18.30μ.μ.(εδώ)

Το πρόβλημα  της δυσοσμίας στην περιοχή διαγράφει εφιαλτική πορεία για τους κατοίκους της πόλης. Τα επεισόδια δυσοσμίας πληθαίνουν και οι ανυπόφορες μέρες κάθε χρόνο γίνονται όλο και περισσότερες. Επιπλέον, τα πορίσματα  του ερευνητικού κέντρου "Δημόκριτος" (εδώ) είναι αποκαλυπτικά!

Οπότε, παρά τα οργανωτικά προβλήματα που καταγράφηκαν στην σύσκεψη φορέων στο 2ο δημοτικό σχολείο Δραπετσώνας ο αγώνας είναι, τώρα, το ζητούμενο και χωρίς άλλο, πρέπει να έχει επιτυχία.
Όμως, αν και κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, την επόμενη φορά, τέτοιου επιπέδου κινητοποιήσεις, κινητοποιήσεις που αφορούν την επόμενη μέρα της πόλης, πρέπει να σχεδιάζονται με διαφορετικούς όρους για να εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η συμμετοχή και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων!
Πρόταση υπάρχει, έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις και είναι μία! Ο Δήμαρχος οφείλει να μπει μπροστά και ενεργά, να ανακοινώσει ένα σχέδιο, κάποια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου για την απομάκρυνση των καζανιών!Το συντονιστικό θα σχεδιάσει τα επόμενα βήματα και θα καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντίδρασης της πόλης!


...
Η ανακοίνωση των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη: <Οι πόλεις δεν φτιάχνονται στην τύχη. Τις φτιάχνουν οι άνθρωποι. Όχι όμως όλοι οι άνθρωποι. Τις φτιάχνουν οι άνθρωποι που ονειρεύονται και παλεύουν για να δώσουν ζωή στο όνειρό τους. Για την επόμενη φορά τέτοιου είδους κινητοποιήσεις πρέπει να συζητηθούν με άλλους όρους!
Κάποιοι ονειρεύονται φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, λεφτά, λεφτά κι άλλα λεφτά.
Για να ζωντανέψει το όνειρό τους δεν νοιάζονται για τον βρόμικο αέρα που αναπνέουμε, για το βενζόλιο και τις άλλες χημικές ενώσεις που σκορπάνε στην ατμόσφαιρα. Ούτε σκοτίζονται για τα μικροσωματίδια που το τσιμέντο τους αφήνει στα πνευμόνια μας. Όταν μπορούν, φτιάχνουν πόλεις για πολίτες β’ κατηγορίας. Αρκεί να αυξάνουν τα κέρδη τους.
Κάποιοι άλλοι ονειρευόμαστε καθαρό αέρα, ανοιχτά παράθυρα, μια πόλη που παλεύει ενάντια στον καρκίνο και τις ασθένειες του αναπνευστικού, απομακρύνοντας τις πηγές του κακού. Ονειρευόμαστε μυρωδιές θαλασσινού αέρα, μια βόλτα στη θάλασσα που να την σηκώνει άνετα η τσέπη μας και δεν θα την διακόπτει η συχνή, ανυπόφορη και επικίνδυνη βρόμα από τα διπλανά καζάνια. Θέλουμε ένα μεγάλο πάρκο δίπλα στις γειτονιές μας, ικανό να φιλοξενήσει όλους εμάς και τους επισκέπτες μας.

Για να ζωντανέψει το δικό μας όνειρο, πρέπει:
• να διώξουμε τα καζάνια της OilOne μακριά από κατοικημένες γειτονιές,


• να πάρουμε τα παρατημένα καζάνια των ΕΛΠΕ, για να μη ζωντανέψει κι αυτός ο εφιάλτης,
• να απομακρύνουμε τις δραστηριότητες συσκευασίας τσιμέντου της Lafarge και να κερδίσουμε και τα υπόλοιπα 560 από το σύνολο των 640 στρεμμάτων της παλιάς βιομηχανικής περιοχής των Λιπασμάτων.
Στην πραγματικότητα, πρέπει να κόψουμε μέρος από τα κέρδη κάποιων επιχειρηματιών. Όχι να κόψουμε μεροκάματα ή δουλειές, αφού πρόκειται για επιχειρήσεις με ελάχιστους εργαζόμενους, ο τόπος εργασίας των οποίων μονάχα θα απομακρυνθεί.
Στο παρελθόν οι άνθρωποι στις γειτονιές μας, κατόρθωσαν μερικές φορές να επιβάλλουν τα όνειρά τους. Τότε που έδιωξαν τη χαβούζα. Τότε που έκλεισαν τη ΔΕΗ. Τότε που κέρδισαν το ένα παρκάκι και την άλλη πλατεία. Σήμερα είναι η σειρά μας. Να δυναμώσουμε τη θέλησή μας. Να την επιβάλουμε.

Ξέρουμε ότι ποτέ δεν θα κάνουμε τον τόπο μας παράδεισο. Ένα κομμάτι μιας μεγαλούπολης είναι. Ξέρουμε όμως επίσης ότι όλοι μαζί μπορούμε τώρα να φέρουμε αυτή την πόλη στα μέτρα μιας καλύτερης για όλους μας ζωής.

Όλοι/όλες στην Κινητοποίηση ενάντια στις ρυπογόνες βιομηχανίες που υποβαθμίζουν τη ζωή και πλήττουν την υγεία μας την Παρασκευή 26 Ιουνίου στις 7 μ.μ. στα Λιπάσματα, είσοδος Κράκαρη.
Διεκδικούμε:
• Άμεση μετεγκατάσταση της OilOne και της Lafarge.
• Απόδοση των καζανιών των ΕΛΠΕ και των υπόλοιπων από τα 640 στρέμματα στο λαό της περιοχής.
• Όχι στο φαραωνικό masterplan της Cosco.>