«Μπορούν οι δήμαρχοι να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ανεργίας;», είναι το ρητορικό ερώτημα που θέτει η οικονομική συντάκτρια της «Figaro» Μαρί Μπαρτνίκ. «Φυσικά και μπορούν», απαντά η ίδια στο εκτενές ρεπορτάζ της. Μπορούν, αλλά όχι φυτεύοντας… κηπουρούς στα γραφεία των δημοτικών υπηρεσιών, όπως θα υπέθετε ένας κακόπιστος Ελληνας. Άλλα έχουν στο μυαλό τους οι Γάλλοι ψηφοφόροι και δημοσιογράφοι. Μοιραία, άλλα εγγράφουν στην ατζέντα τους και οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Διότι η Γαλλία βρίσκεται τις ημέρες αυτές σε εκλογικό πυρετό - την Κυριακή, 30 Μαρτίου, διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών.
Φυσικά το κεντρικό μήνυμα των γαλλικών δημοτικών εκλογών είναι αμιγώς πολιτικό και συνίσταται στη μεγάλη - αλλά όχι αναπάντεχη - άνοδο του χαμερπούς Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν. Η δημοσιογράφος της «Figaro» δεν ασχολείται με το φαινόμενο αυτό που, όπως όλοι με όψιμα (έως και κροκοδείλια) δάκρυα προβλέπουν, θα είναι πανευρωπαϊκό και θα εκφραστεί στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Σκοπός της Μπαρτνίκ είναι να αναζητήσει τους τρόπους, τα μέσα και τα εργαλεία με τα οποία μπορεί μια δημοτική και περιφερειακή αρχή να βοηθήσει την τοπική αγορά εργασίας. «Ασφαλώς τα επίπεδα απασχόλησης σε μια χώρα εξαρτώνται ως επί το πλείστον από την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Αλλά η έκθεση στην ανεργία διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από περιφέρεια σε περιφέρεια, ακόμη και από κοινότητα σε κοινότητα. Διότι είναι σαφές ότι οι τοπικοί άρχοντες έχουν ένα αρκετά ευρύ περιθώριο χειρισμών, που εξαρτάται ασφαλώς από τις τοπικές ιδιομορφίες κάθε περιοχής», σημειώνει ο Γιανίκ Λορτί, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Paris-Est Marne-la-Vallée.
Προσέλκυση επενδύσεων
«Το ζήτημα είναι να μη μένουν οι δήμαρχοι με σταυρωμένα τα χέρια», γράφει η γαλλίδα δημοσιογράφος - και επίσης να μη λύνουν τα χέρια μόνο όταν χρειάζεται να εξυπηρετήσουν την εκλογική πελατεία ή να παραφουσκώσουν την τσέπη τους, θα προσθέταμε.
Και να κάνουν τι, όταν η οικονομική κατάσταση των Δήμων και των δημοτών υποβαθμίζεται και αποδυναμώνεται; «Να εκμεταλλευθούν τους όποιους πόρους διαθέτουν όχι για να χορηγήσουν εφ' άπαξ παροχές στους δημότες ή να για κάνουν έργα βιτρίνας που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά για να επιδοτήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες. Να διαθέσουν δημοτικές εκτάσεις για να αναπτυχθούν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Να ακολουθήσουν πολιτική που διευκολύνει την επιχειρηματικότητα - με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ας πούμε - και την προσέλκυση επενδύσεων», συνοψίζει η Μαρί Μπαρτνίκ.
Για παράδειγμα, στο Ανονέ της Αρντές, στη νότια Γαλλία, ο σοσιαλιστής δήμαρχος Ολιβιέ Ντισόπτ εντείνει την προσπάθειά του για να προσελκύσει την εγκατάσταση επιχειρήσεων. Η βιομηχανική αυτή περιοχή έχει ανεργία 15%, όταν το εθνικό επίπεδο είναι 9,8%, κυρίως εξ αιτίας του κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων επεξεργασίας χάρτου που λειτουργούσαν. «Εχουμε δημιουργήσει μια νέα ζώνη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση σε όποιον θέλει να εγκατασταθεί στα μέρη μας», εξηγεί ο δήμαρχος.
Ο κεντροδεξιός δήμαρχος του Αρλό, στη βόρεια Γαλλία, Πατρίκ Μασκλέ, πανηγυρίζει ήδη για την εγκατάσταση στην περιοχή του μιας μονάδας αποθηκών της Amazon που ελπίζεται να δημιουργήσει 3.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε μια τριετία. «Για να τους προσελκύσουμε να εγκατασταθούν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την πόλη μας επαναγοράσαμε από την Renault μια έκταση 900 στρεμμάτων που δεν αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει», δήλωσε ο δήμαρχος του Αρλό.
Σημαντικό ρόλο για την εγκατάσταση της Amazon διαδραμάτισε, φυσικά, το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή του Αρλό, στην επαρχία Νορ-Πα-ντε-Καλέ, δραστηριοποιείται η Διακοινοτική Ενωση του Ντουεσί (μετέχουν σ' αυτήν 35 Δήμοι και Κοινότητες). Η Ενωση αυτή επιδοτεί με μερικές χιλιάδες ευρώ τους εργοδότες που προσλαμβάνουν κατοίκους της περιοχής.
Υπηρεσίες real estate
Ένα ακόμη επιτυχημένο παράδειγμα δημοτικής αρχής αποτελεί η πόλη Βιτρέ στην Ιλ-λε-Βιλέν, μια περιοχή της Βρετάνης στη Βορειοδυτική Γαλλία. Στο Βιτρέ η ανεργία δεν ξεπερνά το 6%, παρά το ότι η ευρύτερη περιοχή επλήγη δραματικά τα τελευταία χρόνια με το κλείσιμο μεγάλων βιομηχανικών μονάδων με σπουδαιότερη εκείνη της Mitsubishi, που απασχολούσε πάνω από 1.000 εργαζομένους.
Ο κεντρώος δήμαρχος Πιερ Μεενιερί (ήταν υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Εντουάρ Μπαλαντίρ, τελευταία της προεδρίας Μιτεράν) κατάφερε να δημιουργήσει 1.400 θέσεις εργασίας διαφοροποιώντας τις οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή του. «Εκείνο που προσφέραμε εξαρχής είναι η φορολογική σταθερότητα και η παροχή κάθε δυνατής υποστήριξης στις επιχειρήσεις του τόπου μας», δηλώνει ο δήμαρχος.
Καλά η φορολογική σταθερότητα, που για μερικές τυχερές χώρες αποτελεί μια εφικτή προοπτική. Μέχρι πού μπορεί, όμως, να φτάσει η «κάθε δυνατή υποστήριξη» στις επιχειρήσεις; Μέχρι την παροχή υπηρεσιών leasing, ας πούμε! Την αγορά απ' αυτές και την επαναμίσθωση με ευνοϊκούς όρους των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν, με στόχο βεβαίως να τονώσουν τη ρευστότητά τους στους δύσκολους αυτούς καιρούς.
Βεβαίως ο Μεενιερί εξέλιξε τα τελευταία χρόνια την πρακτική αυτή, πηγαίνοντας αντίθετα στο ρεύμα της εποχής, που θέλει τις δημοτικές αρχές να αποσύρονται από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και να προσανατολίζονται στις εκχωρήσεις έργων. Ετσι, δημιούργησε μια δημοτική επιχείρηση ανέγερσης και διαχείρισης ακινήτων στο Βιτρέ, δημιουργώντας έτσι επιπλέον θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή.
«Διαθέτουμε προς ενοικίαση βιομηχανικές εγκαταστάσεις και γραφεία αξίας 55 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι βρισκόμαστε κοντά στη Ρεν και η πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο και στο σιδηρόδρομο είναι πανεύκολη», τονίζει ο πρώην υπουργός.
tovima.gr