Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Λακκώματα Σχιστού ή αλλιώς ο φωσφογύψος για πάντα στο Σχιστό!


του Μάνου 
Γλαμπεδάκη
 
Με την κραυγαλέα σιωπή του δήμου υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) για το κουκούλωμα άλλη μια φορά του ραδιενεργού φωσφογύψου σε μια πλαγιά του Σχιστού. 

Πριν πολλά – πολλά χρόνια το εργοστάσιο λιπασμάτων δεν ήξερε τι να κάνει με τα ραδιενεργά κατάλοιπα από την παραγωγή φωσφορικών λιπασμάτων. Οι δικοί του χώροι είχαν γεμίσει και η αγροτιά χρειαζόταν τα λιπάσματα που παρήγαγε και στην διαδικασία παραγωγής άφηναν τον φωσφογύψο. Βρέθηκε στα γρήγορα η λύση. Στο Σχιστό. Εκεί πήγαιναν και τα σκουπίδια, εκεί απέτυχε η εγκατάσταση της χαβούζας (απόβλητα βόθρων) υπήρχαν χώροι. Δεν βρέθηκε κοίλος χώρος, βρέθηκε όμως πλαγιά, σκεπάστηκαν, κι όλα ήταν μια χαρά.
Μετά ήρθε αυτό που λέμε «κλιματική αλλαγή» και στα μέρη μας πήρε την μορφή πρωτοφανών καταιγίδων. Σε μια απ αυτές, πάνε τα σκεπάσματα, πάνε οι πρόχειρες προστασίες, βγήκε στο φως ο φωσφογύψος, πήρε την κατηφόρα με ρυάκια, έφτιαξε νέο τοπίο στην Λεωφόρο Σχιστού, έβγαλε γλώσσα σε όσους ανόητους δεν προνόησαν.
Σήμερα, «ο άνθρωπος» παίρνει την ρεβάνς. Θα τον τυλίξουν, θα τον σκεπάσουν, δεν θα τον βλέπουμε ούτε θα μας βλέπει, κι όλα θα γίνουν με έναν φιόγκο στην κορυφή «επιστροφή στην κανονικότητα».Κανείς εξυπνάκιας δεν σκέφτηκε -μήπως πρέπει να τον πάμε αλλού; κάπου που να μην μπορεί να διαφύγει; Κι αν το σκέφτηκε και το είπε, θα έλαβε την απάντηση «με ένα εκατομμύριο μόνο σκεπάσματα προσφέρουμε και κάνε μόκο».Κι έτσι κάνει μόκο η δημοτική αρχή.


 
Η σημερινή ανακοίνωση από την περιφέρεια Αττικής:
Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη η Προγραμματική Σύμβαση για την 4η φάση «Αποκατάστασης ΧΑΔΑ Λακκώματα Σχιστού Περάματος».
 Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια με 1 εκ. ευρώ
Γ. Πατούλης: «Η Περιφέρεια Αττικής συμβάλλει έμπρακτα στη θεραπεία περιβαλλοντικών προβλημάτων και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών»
Ένα σημαντικό έργο που αφορά στην περιοχή του Σχιστού προχωρά στην 4η και τελική φάση ολοκλήρωσής του. Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και της Αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Σ. Αντωνάκου το έργο μπαίνει στην τελική ευθεία.
 
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) Γ. Γουρδομιχάλης υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση στην οποία προβλέπεται η υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στη θέση Λακκώματα Σχιστού. Το έργο το οποίο λύνει ένα περιβαλλοντικό ζήτημα που απασχολεί την περιοχή για πολλές δεκαετίες είναι προϋπολογισμού 1.001.088,31ευρώ και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 36 μήνες.
Το έργο
Σκοπός του έργου είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής επέμβασης. Με την ολοκλήρωση του έργου εξασφαλίζεται η στεγανότητα της μάζας των 10.000.000 τόνων αποβλήτων με αυξημένη φυσική ραδιενέργεια (φωσφογύψος), που βρίσκονται κάτω από επιφάνεια 125 στρεμμάτων. Στο έργο προβλέπονται χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης και τελικής κάλυψης, προμήθεια και τοποθέτηση γεωσυνθετικών υλικών, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα υποδομής και περιβαλλοντικής προστασίας και έργα φυτεύσεων.