Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Συνεχίζεται η διαμάχη στο ΣτΕ

Η Oil one προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ανασταλεί η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ακύρωσε την προηγούμενη αδειοδότηση από την αποκεντρωμένη διοίκησης (εδώ). 
 
Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας ζητά, με αφορμή αίτημα της Oil One στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τη στήριξη της προηγούμενης απόφασης από τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και την άμεση μεταγκατάσταση των βιομηχανιών από την πόλη. Παράλληλα ο Δήμος αποφάσισε την άσκηση παρέμβασης (εδώ) στο ΣτΕ υπέρ του κύρους της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (103131/9877/26.10.2020)
 
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

<ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
Η Oil One με αίτηση της στο ΣτΕ ζητά την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος που δεν της έδινε τη δυνατότητα να ρίχνει τα λύματα από την επεξεργασία πετρελαιοειδών κατευθείαν στη θάλασσα.
Η Oil One επιμένει να ζητά όχι μόνο να δηλητηριάζει τον αέρα που αναπνέουμε με καρκινογόνο βενζόλιο αλλά να μολύνει και τα νερά που μας περιτριγυρίζουν.
Το ΣτΕ οφείλει να βάλει φρένο στις επιδιώξεις της εταιρίας.
Ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος πρέπει να σεβαστεί και να στηρίξει την απόφαση του προκατόχου του.
Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να στηρίξουν τη νομοθετική πρωτοβουλία του Δήμου για την άμεση μετεγκατάσταση των βιομηχανιών μέσα από τον οικιστικό ιστό.>
 

...

Οι κάτοικοι της περιοχής και ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας ζητούν να υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση για την απομάκρυνση της Oil One και όλων των ρυπογόνων βιομηχανιών από την περιοχή της Δραπετσώνας. 

Το αίτημα αυτό, που έχει την υποστήριξη των τοπικών βουλευτών, έχει υιοθετηθεί και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.