Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

"ΣΠΕΥΔΕ ΒΡΑΔΕΩΣ..."

του Γ. Τσιρίδη*

Η δημοτική αρχή έχει μπούσουλα: ΣΠΕΥΔΕ ΒΡΑΔΕΩΣ ΚΑΙ "ΜΗ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΑΡΑΤΤΕ" ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΛΛΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΒΙΑΖΕΤΑΙ

Είναι γνωστό ότι ο δήμος μας αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις και απειλές. Πολλά μέτωπα είναι ανοιχτά και πολλά προβλήματα απαιτούν αγώνες ή λύσεις. Ο Δήμος έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να κινηθεί και να τα αντιμετωπίσει. Χρειάζεται όμως εγρήγορση και τσαγανό. Αυτό φαίνεται πως λείπει.

Η Κόσκο προχωρά τα σχέδιά της κι εμείς περιμένουμε να ξυπνήσουμε στο επόμενο χτύπημα, όταν και πάλι θα είναι αργά.
Το εργοστάσιο σκουπιδιών στο Σχιστό νομοθετείται κι εμείς κάμαμε δυο κινητοποιήσεις το 2020 και μετά ξεχαστήκαμε. Όταν θα γίνουν οι δημοπρατήσεις και θα ξεκινήσουν τα έργα θα θυμηθούμε να αντιδράσουμε.
Η Όιλ Ουάν πήρε μια παράταση μονοπωλιακής εκμετάλλευσης για έναν ακόμη χρόνο κι εμείς απλά κάπου κάποτε βγάλαμε μιαν ανακοίνωση. Καταθέσαμε μια τροπολογία και ξεμπερδέψαμε. 
Μια επιτροπή αγώνα που έπρεπε να γίνει και να συμπεριλάβει τους φορείς (με βάση την αγωνιστική τους διάθεση κι όχι την επετηρίδα) δεν έγινε. Προτείναμε εδώ και την ανακήρυξη της 21ης Ιανουαρίου ως Μαύρης Μέρας για τον Πειραιά.

Η κυβέρνηση όρισε υπεύθυνο για να κινήσει την ανάπλαση κι εμείς ακόμα δεν του έχουμε μιλήσει. Εξήγγειλε κέντρο καινοτομίας αλλά αδιαφορήσαμε τόσο που το στέλνει όπου αλλού υπάρχουν δήμοι πρόθυμοι να βοηθήσουν τις περιοχές τους.
Τα ΕΛΠΕ έχουν μείνει στο απυρόβλητο ώσπου να μάθουμε και γι αυτά κάποια κακά μαντάτα και να αιφνιδιαστούμε.
Η Εθνική τράπεζα δεν πληρώνει τα οφειλόμενα δημοτικά της τέλη και κάνει αγωγές για να αμφισβητήσει το δικαίωμά μας να αξιοποιήσουμε την πόλη μας επ' ωφελεία των κατοίκων και με το αζημίωτο γι αυτήν.

Το πολεοδομικό σχέδιο για την παραλία ΕΥΔΑΠ-Ικόνιο δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα και η συζήτηση στο ΔΣ δεν γίνεται λόγω μιας δήθεν "συσσώρευσης" θεμάτων, που συσσωρεύονται αφού αποφεύγεται και δεν προγραμματίζεται η συζήτησή τους.
Στο θέμα του νεκροταφείου Ανάστασης δεν έχουμε κάνει την παραμικρή κινητοποίηση κι απλά εκφράσαμε μια "γνώμη" που την αγνόησαν οι συνομιλητές μας.

Συζητήσεις για θέματα που έθιξαν οι παρατάξεις, όπως, διαχείριση κι ανάπτυξη του πρασίνου από τον κ. Καμά, Αθλητική πολιτική, Αφροδίσιο και Γηροκομείο από εμάς, πειραματικό δημοτικό και πρότυπο γυμνάσιο από τον κ Διαλινάκη και άλλα θέματα από τις άλλες παρατάξεις, δεν συζητιούνται γιατί δεν προγραμματίζονται δημοτικοί έλεγχοι ώστε να ξεμπλοκάρουν τα τακτικά συμβούλια. Θέματα καθημερινότητας που μπαίνουν κι από τις άλλες παρατάξεις ή τον σύλλογο εργαζομένων μένουν ανεπίλυτα.

Κι άλλα θέματα πολλά, μικρότερα ή μεγαλύτερα λιμνάζουν. Κυκλοφοριακή μελέτη που είναι αναγκαία για τον δήμο και υπάρχει στον προϋπολογισμό αφέθηκε για να γίνει πρόταση αργότερα, το θέμα της ΝΑΦΘΑ, των πολυκατοικιών του Αγίου Διονυσίου, το ΡΕΞ, πεζοδρόμια στον Κοκκινόβραχο, το Τραμ, το Μετρό, το λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου, οι αθλητικοί χώροι, το πάρκο στο Σχιστό κτλ. Τα θέματα πολλά και η δράση για την επίλυσή τους από ελάχιστη ως μηδενική.

Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που βαλτώνουν και που είναι στο χέρι της δημοτικής αρχής -κι όχι των υπηρεσιών- να τα κινήσει. Αν δεν μπορεί ας το παραδεχτεί κι ας ζητήσει την βοήθεια όλου του δημοτικού συμβουλίου.
Άμεσα πρέπει να γίνουν δημοτικά συμβούλια δημοτικού ελέγχου για να συζητηθούν όλα τα προβλήματα της πόλης και να μπουν επί τέλους σε μια σειρά επίλυσης.
ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ

*Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, επικεφαλής δημοτικής κίνησης