Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Ειδική συνεδρίαση για "δημοτικό έλεγχο"!


Ο Γ. Τσιρίδης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής δημοτικής κίνησης
"Η δική μας Πόλη", με επιστολή του προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ζητά να οριστεί ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ώστε οι δημοτικοί σύμβουλοι να κάνουν ερωτήσεις και να θέσουν θέματα σχετικά με προβλήματα της πόλης και τη λειτουργία του δήμου. 
 
Ο δημοτικός έλεγχος γίνεται σε πολλούς δήμους και είναι κίνηση διεύρυνσης της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας,  αλλά και μια χρήσιμη διαδικασία,  κυρίως για τη δημοτική αρχή, και για τους πολίτες. Η διοίκηση παίρνει ανατροφοδότηση από την κοινωνία και επανασχεδιάζει τις πολιτικές της και οι πολίτες πληροφορούνται από πρώτο χέρι θέματα που αφορούν τη λειτουργία του δήμου! 
Μιας και κάθε νέα χρονιά επαναξιολογούνται τακτικές και διαδικασίες και ο δήμος έχει κάνει βήματα για την καλύτερη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου (απευθείας μετάδοση συνεδριάσεων) καλό είναι να δουν οι αποφασίζοντες με τη σωστή ματιά και αυτό το αίτημα!
 
 Η επιστολή του Γ. Τσιρίδη:
Από την πρώτη μέρα που συνήλθε το δημοτικό συμβούλιο, έθεσα θέμα τρόπου λειτουργίας των συνεδριάσεων. Ζήτησα να υπάρχει ειδική συνεδρίαση με θέμα τον δημοτικό έλεγχο. Να θέτουν θέματα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και να λαμβάνονται επ' αυτών, όποτε χρειάζεται, αποφάσεις. 
Ως τώρα αυτό δεν έγινε, αλλά η διοίκηση 'έχει υποσχεθεί ότι θα το κάνει. Σημειωτέον ότι δημοτικός έλεγχος γινόταν (με πρόβλεψη στον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου) από το 1984 στη Δραπετσώνα, δηλαδή εδώ και 37 χρόνια.
Εν όψει του δημοτικού ελέγχο (που ελπίζω ότι θα γίνει μετά και τις τελευταίες πρόσφατες δεσμεύσεις της διοίκησης) έστειλα στο Προεδρείο του ΔΣ και τους επικεφαλής των παρατάξεων μια σειρά θεμάτων που θεωρώ βασικό να συζητηθούν σε συνεδρίαση του ΔΣ. 
Δημοσιεύω εδώ την σχετική επιστολή μου.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
" Η δική μας Πόλη"  Θέματα δημοτικού ελέγχου
 
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε,
Παρακαλώ να ορίσετε άμεσα συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου με θέμα τον δημοτικό έλεγχο.
Παρακαλώ να ενημερώσετε για την ημέρα διεξαγωγής του μία εβδομάδα νωρίτερα για να μπορέσουν να έρθουν γραπτές εισηγήσεις από τις δημοτικές παρατάξεις θεμάτων που θέλουν να θέσουν.
Από την δική μας παράταξη θέλουμε να θίξουμε στην φάση αυτή τα εξής τουλάχιστον θέματα:
  1. Πολεοδομική μελέτη ανάπλασης της περιοχής της (τέως που έγινε νυν) βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας Κερατσινίου.
  2. Ανάγκη ανάθεσης ή κατάρτισης μελετών για τα εξής: 2α) Αξιοποίηση δυνατοτήτων για περιβαλλοντική, πολεοδομική και οικονομική ανασυγκρότηση της παραλιακής ζώνης του Κερατσινίου από ΕΥΔΑΠ μέχρι το Ικόνιο 2β) Μελέτη δημιουργίας ενιαίου πάρκου Σχιστού 2γ) Μελέτη συγκοινωνιακή-κυκλοφοριακή κέντρου πόλης με προτάσεις για πεζοδρομήσεις, μονοδρομήσεις και απαλλοτριώσεις.
  3. Αθλητική πολιτική του δήμου μας σε σχέση με τα δημοτικά γήπεδα και τα δημοτικά γυμναστήρια.
  4. Ζητάμε επίσης να συζητηθούν και να απαντηθούν ερωτήματα που αφορούν τις πολυκατοικίες Αγίου Διονυσίου, τη ΝΑΦΘΑ, την ΔΕΗ, τον Κοκκινόβραχο, για τα οποία απλά θέτουμε τους τίτλους.
Για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, 30 Δεκεμβρίου 2020, Γιώργος Τσιρίδης