Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Να φύγουν οι ρυπογόνες μονάδες από Κερατσίνι, Δραπετσώνα και Πέραμα

Κοντά σε κατοικίες και χώρους εργασίας βρίσκονται οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που απειλούν άμεσα τους κατοίκους των περιοχών.
Την επιτακτική ανάγκη απομάκρυνσης των ρυπογόνων και επικίνδυνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων από τον οικιστικό ιστό των Δήμων Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος επισημαίνει με χθεσινή ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά.


Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι σε περιοχές όπως το Πέραμα και το Κερατσίνι οι δεξαμενές καυσίμων βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα στον οικιστικό ιστό, ενώ στις εγκαταστάσεις των εταιρειών που γειτνιάζουν άμεσα με κατοικίες και χώρους εργασίας αποθηκεύεται πλήθος υλικών, όπως βενζίνες, καύσιμα αεροπορίας, φωτιστικό, ντίζελ, μαζούτ, άσφαλτος, αργό πετρέλαιο, ορυκτέλαια και πετροχημικά.

Για το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα τονίζεται: «Μετά και από το πρόσφατο επιστημονικό πόρισμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ταυτίζεται και επιβεβαιώνει τα τελικά επιστημονικά πορίσματα των πολύχρονων ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, όλα πλέον συνηγορούν στην αδήριτη αναγκαιότητα άμεσου ελέγχου της λειτουργίας αλλά και ταυτόχρονης δρομολόγησης, της απομάκρυνσης των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα (OIL ONE, LAFARGE, ΕΛΠΕ)».

Για το Πέραμα: «Στον θαλάσσιο χώρο που βρίσκεται μπροστά από τον Δήμο Περάματος λειτουργεί το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο βιολογικό καθαρισμό στον κόσμο και το οποίο υποδέχεται το σύνολο σχεδόν των λυμάτων της Αττικής, ενώ στα γεωγραφικά όρια της πόλης του Περάματος φιλοξενείται ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Σχιστού, το 70% των δραστηριοτήτων της ΟΛΠ Α.Ε. (ΣΕΜΠΟ), η ιστορική Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Σε περίπτωση ατυχήματος στις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών (Καζάνια Περάματος, OIL ONE, LAFARGE, ΕΛΠΕ) θα πληγούν άμεσα οι Δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας».

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά, οι Οργανώσεις μελών και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά ενώνουν τις φωνές τους και τη δράση τους με τους κατοίκους του Κερατσινίου-Δραπετσώνας και του Περάματος και τις δημοτικές αρχές για τον άμεσο έλεγχο της λειτουργίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και για τη δρομολόγηση δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος για την απομάκρυνση-μετεγκατάστασή τους, τόσο από τη Δραπετσώνα-Κερατσίνι όσο και από το Πέραμα.