Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

"Ανάπλαση με τη συμμετοχή ιδιωτών-ιδιοκτητών γης!"

Στην  τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τον "δημοτικό έλεγχο", που μόνο δημοτικός έλεγχος δεν ήταν, ας το ονόμαζαν καλύτερα συζήτηση για  θέματα που βάζει η αντιπολίτευση, συζητήθηκε το θέμα της πολεοδόμησης - ανάπλασης της περιοχής των λιπασμάτων!
 Από τη συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχουν σημαντικές, διαφορετικές προσεγγίσεις για τις επόμενες κινήσεις! Ένα βασικό σημείο διαφωνίας είναι η συμμετοχή ιδιωτών (ιδιοκτητών γης) στους σχεδιασμούς !
Η δημοτική κίνηση "αλλάζουμε" με δελτίο τύπου παίρνει ξεκάθαρη, τολμηρή θέση, για τη συμμετοχή των ιδιωτών ιδιοκτητών γης στην υπόθεση ανάπλασης. Η θέση αυτή θα προκαλέσει αντιδράσεις διότι διατυπώνεται ευθέως ότι  "η προσέγγιση, η διαπραγμάτευση, η διαμόρφωση κοινής πρότασης, με τους ιδιοκτήτες γης, είναι η μοναδική επιλογή που οδηγεί σε επιτυχές σχέδιο."
Το θέμα δεν είναι εύκολο, τα χρόνια περνούν, η περιοχή είναι κρανίου τόπος από το 2000 και δεν υπάρχει χρόνος, ούτε περιθώρια για νέα λάθη! Σε κάθε περίπτωση, μπροστά υπάρχει ένα κρίσιμο σταυροδρόμι!
Το δελτίο τύπου, παρακάτω, έχει ενδιαφέρον για τον τρόπο που προσεγγίζει το θέμα η δημοτική κίνηση "αλλάζουμε" με επικεφαλής τον Παντ. Καμά! 
Καλό θα είναι να αναπτυχθεί διάλογος, με τα υπέρ και τα κατά κάθε πρότασης, με ειδικούς και όχι μόνο, πριν παρθούν οι τελικές αποφάσεις!


"αλλάζουμε" Δελτίο Τύπου22-1-21 
Στην διάρκεια της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο της 21 Ιανουαρίου με θέμα-πρόταση έναν «οδικό χάρτη» ενεργειών για την ολική αξιοποίηση της περιοχής Ανάπλασης της βιομηχανικής περιοχής το οποίο εισηγήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τσιρίδης παρά τις καλές προθέσεις -όπως εκτιμούμε- όλων των δημοτικών παρατάξεων, αναδείχτηκαν «βαθιές πολιτικές διαφορές» (έκφραση του κ. δημάρχου με την οποία συμφωνούμε).

Ο Γ.Τσιρίδης εισηγήθηκε μια διαδρομή η οποία ξεκινά από μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την μετατροπή όλης της περιοχής σε «περιοχή ανάπλασης», την επιδίωξη να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, που να νομιμοποιεί την απόφαση του ΔΣ, την σύνταξη πολεοδομικής προμελέτης, κλπ. Σε ερωτήσεις απάντησε ότι όλη η διαδρομή μπορεί να περιλαμβάνει θεσμικά στον φορέα τους ιδιοκτήτες γης μπορεί και όχι. Ότι αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αντίθετα ο δήμαρχος δήλωσε ότι ο δημοτική αρχή προχωρά ήδη στην σύνταξη πολεοδομικής μελέτης την οποία θα εισηγηθεί από θέση «ισχύος» προς τον υπουργό η οποία αποκλείει τους ιδιοκτήτες (προχωράμε σε απαλλοτριώσεις;)
την οποία φυσικά θα δεχτεί ή θα απορρίψει όπως και στην πρόταση του Γιώργου Τσιρίδη

Οι «βαθιές πολιτικές διαφορές» μεταξύ των δυο τοποθετήσεων εντοπίζονται ότι στην μεν λύση κατά δήμαρχο αποκλείεται η συμμετοχή ιδιωτών (ιδιοκτητών) ενώ στην λύση κατά Γιώργου Τσιρίδη, δεν αποκλείονται. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να συμπεριληφθούν. Αμιγώς δημόσιος χαρακτήρας κατά πιθανής συμμετοχής ιδιωτών, υπήρξε η κρίσιμη διαφορά.

Συμφωνούμε ότι αυτή είναι η «κρίσιμη διαφορά» την οποία δεν θεωρούμε καθόλου κρίσιμη. Για αυτό θα μείνουμε εδώ και θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε αυτή την πραγματικότητα.

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κερατσίνι-Δραπετσώνα #αλλάζουμε» Παντελή Καμά, υπήρξε καθαρή επισημαίνοντας αυτό το σημείο. Οι ιδιοκτήτες γης στην περιοχή Ανάπλασης (ΕΤΕ, COSCO, OILONE, Lafarge, Ελληνικά Πετρέλαια) δεν είναι ανώνυμοι και αδύναμοι. Ο καθένας απ αυτούς είναι πολλαπλάσια ισχυρός από τον δήμο μας -το ζούμε καθημερινά στην περίπτωση του πιο «αδύναμου» απ αυτούς της oilone- έχουν τους δικούς τους σχεδιασμούς ενδεχομένως μαξιμαλιστικούς, και έχουν την δύναμη να ανατρέψουν, να ακυρώσουν οποιαδήποτε επιθυμία του δήμου μας, αντιστοίχως μαξιμαλιστική. Η προσέγγιση, η διαπραγμάτευση, η διαμόρφωση κοινής πρότασης είναι κατά την γνώμη μας η μοναδική επιλογή που οδηγεί σε επιτυχές σχέδιο. Εκτός αν υπάρχουν χρήματα, για να γίνει απαλλοτρίωση της περιοχής.

Προφανώς και πιστεύουμε σε διακριτές κόκκινες γραμμές. 
Δεν θέλουμε οχλούσες Βιομηχανικές ή Βιοτεχνικές δραστηριότητες, ή εγκαταστάσεις logistic, στην περιοχή των 640 στρεμμάτων. Θέλουμε επενδύσεις, που θα σέβονται το περιβάλλον, θα αφορούν το Τομέα των Υπηρεσιών και θα αυξάνουν την επισκεψιμότητα της περιοχής.

Λέμε καθαρό ναι στο ευρύ πάρκο, ναι στις δραστηριότητες αναψυχής, ψυχαγωγίας, αθλητισμού. Θέλουμε μεγαλύτερη πρόσβαση στη θάλασσα, από αυτή που έχουν σήμερα οι Πολίτες.

Το «κρίσιμο σημείο» είναι, ότι ο δήμος (ίσως) μπορεί να βάλλει φρένο στις ατομικές επιδιώξεις του κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά, αλλά και ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να βάλλει φρένο στις επιδιώξεις του δήμου.

Αυτό βρίσκουμε ως την «βαθιά πολιτική διαφορά» μεταξύ των παρατάξεων, μεταξύ της δικής μας παράταξης και δεν ξέρουμε ποιας άλλης από την μια, και της παράταξης του κ. δήμαρχου και της «Λαϊκής συσπείρωσης¨(ΚΚΕ) από την άλλη. Στην περίπτωση βέβαια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναγνωρίζουμε την καθαρότητα και τον ορθολογισμό της άποψής της, όσο και αν διαφωνούμε. Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗ, με τη δική της πάντα προσέγγιση, προτείνει την απαλλοτρίωση της περιοχής. Αυτό είναι καθαρό, το οποίο μπορεί να το δέχεσαι ή να το απορρίπτεις, αλλά είναι τουλάχιστον σαφές, με αρχή- μέση και τέλος.

Ας πούμε, μετά από πολλά χρόνια μισόλογων και υπονοούμενων ότι η συμμετοχή των ιδιοκτητών στην Ανάπλαση της βιομηχανικής περιοχής είναι ευπρόσδεκτη εφόσον λύνει τον γόρδιο δεσμό αντιρρήσεων και αντιδράσεων, λύνει την βάσανο της χρηματοδότησης του έργου, με μόνη προϋπόθεση ότι η ολική διαμόρφωση της περιοχής θα τύχει της αρεσκείας, της έγκρισης του δημοτικού μας συμβουλίου ενδεχομένως και των δημοτών μέσα από ένα τοπικό δημοψήφισμα.

Θέλουμε να σημειώσουμε τέλος, ότι η όποια Πολεοδόμηση, τελεί υπό την έγκριση της όποιας Κυβέρνησης. Όπως νομοθετήθηκαν χαμηλοί συντελεστές Δόμησης, με ένα Νόμο και με ένα άρθρο, μπορούν και να αλλάξουν.

Η ευθύνη που αναλαμβάνει ο κύριος Βρεττάκος, είναι μεγάλη. Αν ο σχεδιασμός του, αποτύχει, το Πολεοδομικό Σχέδιο που θα προτείνει δεν εγκριθεί από την Κυβέρνηση και το Συμβούλιο της Επικρατείας, τότε ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΧΡΟΝΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ, ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ!!!!!!!



Στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο η συζήτηση για την πρόταση του κ. Διαλινάκη να δημιουργηθεί υπηρεσία πολιτικής προστασίας υπό τον δήμαρχο, αναλώθηκε σε συμπολιτευτικές και αντιπολιτευτικές αψιμαχίες, παραβλέποντας ότι η δημιουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας όπως ορίζει νεότερος νόμος, στην δική μας πόλη δίνει ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του δημοτικού συμβουλίου κατά του εργοστασίου επεξεργασίας απόβλητων πετρελαιοειδών η οποία θα έπρεπε να ερευνάται αν συνεπάγεται και παραγωγή καρκινογόνων ουσιών. 
Ενδεχομένως θα έπρεπε να ερευνηθεί αν η συγκεκριμένη δραστηριότητα ανήκει στην Κατηγορία SEVEZO 3. Σίγουρα πάντως μιλάμε για μία δραστηριότητα, που παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, που πιστεύουμε ότι λαμβάνει η Εταιρεία, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός ατυχήματος. Οι δράσεις επίσημης ενημέρωσης των δημοτών από την πολιτική προστασίας, με τη συμμετοχή και της εταιρείας, για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν ή και να συμμετάσχουν σε πιθανό ατύχημα, θα ανοίξει τα μάτια όλων μας, θα συνειδητοποιήσουμε όλοι, τι πραγματικά υπάρχει δίπλα στα σπίτια μας.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία που, δεν χάθηκε προφανώς, αλλά καθυστερεί χωρίς λόγο.

Αν πράγματι, μας ενδιαφέρει η δημιουργία ενός δημοτικού κινήματος κατά της συγκεκριμένης εταιρείας, που βρίσκεται στην περιοχή μας, να μην ξεχνάμε ποτέ, ότι η γνώση τροφοδοτεί την ανάγκη.

Η γνώση του τι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή από ένα ατύχημα, είναι ο μοχλός κινητοποίησης των δημοτών.