Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Διπλό αυτοδιοικητικό «φάουλ»!

Μέρες που είναι, ας ξεκινήσουμε από τα θετικά των κυβερνητικών πρωτοβουλιών στον Πειραιά. Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου κατέβηκε στο Κερατσίνι, στην ταβέρνα «Κρητικός» - που είχε επισκεφτεί πριν τα Χριστούγεννα και ο πρωθυπουργός - ενίσχυσε υλικά το έργο του ιδιοκτήτη, ο οποίος ως γνωστόν παρασκευάζει καθημερινά περίπου 750 μερίδες φαγητού για άπορους συμπολίτες μας, στη συνέχεια δε συναντήθηκε με οικογένειες και παιδιά που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα στο –ούτως ή άλλως πάμπτωχο – Πέραμα. Όλα αυτά μακριά από κάμερες – και καλώς έγινε έτσι. 
 
Αλλά μακριά και από τους τοπικούς δημάρχους; Ο Χρήστος Βρεττάκος και ο Γιάννης Λαγουδάκης ήταν εκεί και θα μπορούσαν με την εμπειρία τους να προσφέρουν πολλά στην ενημέρωση της υφυπουργού.

Ανάλογο και ίσως βαρύτερο ήταν το «φάουλ» του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την ίδια μέρα. Συνοδευόμενος από υπουργούς, στελέχη της κυβέρνησης αλλά και τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ήρθε στον Πειραιά, στα κτίρια της παλιάς ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς, όπου σχεδιάζεται να οργανωθεί μια πρωτοποριακή «Πολιτεία Καινοτομίας».

 Μια «Σίλικον Βάλεϊ» α λα ελληνικά, δηλαδή! Επιτέλους, θα αναφωνήσει κανείς, η Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, υποστηρίζοντας τις τεχνολογίες αιχμής, έστω και με 20 χρόνια καθυστέρηση. Αλλά ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, γιατί δεν προσκλήθηκε στην εκδήλωση; Για την οποία μάλιστα το κυβερνητικό δελτίο τύπου δεν αναφέρει καν ότι έγινε και αφορά την πόλη του Πειραιά, όπου θα είναι η έδρα της συγκεκριμένης «Πολιτείας».

Είθισται, όταν ο πρωθυπουργός ή υπουργοί επισκέπτονται έναν δήμο, να συναντούν και τον πρώτο πολίτη του, τον δήμαρχό του. Και αυτό ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση του κάθε δημάρχου. Πόσο μάλλον που στην περίπτωση του Δήμου Πειραιά,μιλάμε για έναν πραγματικά ανεξάρτητο και όχι εκ των προτέρων αρνητικό προς τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, δημάρχο.

Αλλά, για να κλείσουμε όπως ξεκινήσαμε με τα θετικά, ας κρατήσουμε το σχέδιο αξιοποίησης – επιτέλους- των κτιρίων της πρώην ΧΡΩΠΕΙ. Κι ας θυμηθούμε ότι και ένας άλλος πρωθυπουργός, Πειραιώτης ο ίδιος, ο Κώστας Σημίτης, είχε εξαγγείλει προ εικοσαετίας τη μετατροπή τότε των ίδιων κτηρίων σε Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά. Ας ελπίσουμε ότι ο σχεδιασμός Μητσοτάκη, παρά το χθεσινό «φάουλ», δεν θα έχει την τύχη εκείνου του σχεδιασμού Σημίτη. πηγή:
portnet