Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό!



Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το 1ο θέμα το Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 19/2/2020 με τίτλο : 
«ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» είναι η εξής.


Οι διαχρονικές αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και στο ζήτημα αυτό προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, με κύριο στόχο την εξασφάλιση υψηλών κερδών για το κεφάλαιο. Πλήττεται έτσι η δημόσια υγεία, η υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας στην καθαριότητα, υποβαθμίζεται το περιβάλλον, λεηλατείται παραπέρα το πενιχρό εισόδημα της λαϊκής οικογένειας. Ταυτόχρονα, η διαχείριση των στερεών αποβλήτων χρησιμοποιήθηκε επί μακρόν από την άρχουσα τάξη -και συνεχίζει να το κάνει- ως προνομιακός χώρος προκειμένου να προωθήσει την αντεργατική της επίθεση για την πλήρη διάλυση των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, που τα τελευταία χρόνια παίρνει σαρωτικό και γενικευμένο χαρακτήρα.

Την τελευταία ειδικότερα δεκαετία ο τομέας των στερεών αποβλήτων, πέρα από πεδίο άντλησης υψηλών κερδών για τους κατασκευαστικούς ομίλους, έχει αναδειχθεί και σε σημαντικό παράγοντα υποβοήθησης της προσπάθειας των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση της εξάρτησης της καπιταλιστικής οικονομίας από εξωτερικές πηγές σε Ενέργεια και πρώτες ύλες. Αυτό αποτυπώνεται στις κεντρικές ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, με πυρήνα την ανάδειξη των αποβλήτων ως πόρου ικανού να εξασφαλίσει μέσω της διαχείρισής του το αναγκαίο ποσοστό κέρδους για τα κεφάλαια που λιμνάζουν αναξιοποίητα, αλλά και να αποτελέσει, στη συνέχεια, φτηνή πρώτη ύλη για μια επικερδέστερη δραστηριότητα άλλων κλάδων της καπιταλιστικής οικονομίας

Με τη διαδικασία αυτή το κόστος για να καταστούν τα σκουπίδια χρυσός για τους λίγους, φτηνή δηλαδή για το κεφάλαιο πρώτη ύλη ή καύσιμο, φορτώνεται άμεσα στις πλάτες των εργαζομένων με μια σειρά "οικονομικά εργαλεία". 
Στα πρώτα περιλαμβάνονται "αρχές", όπως το "ο ρυπαίνων πληρώνει" (δηλαδή τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας) και η "διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού", το "πληρώνω όσο πετάω" και το "ειδικό τέλος ταφής", που σε λίγο θα μετονομαστεί σε "περιβαλλοντική εισφορά". Όλα αυτά είναι χαράτσια για το λαό που πληρώνει 7 και 8 φορές για να εισπνέει τον καρκίνο!

Οι παραπάνω κατευθύνσεις της ΕΕ, που έχουν αποτυπωθεί ήδη από το 2008 στη σχετική Οδηγία, έχουν περιληφθεί αυτούσιες στη εθνική νομοθεσία με το ν. 4042/12 των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και με τις επόμενες συμπληρώσεις του. Στη συνέχεια ενσωματώθηκαν με "θρησκευτική ευλάβεια" από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) το Δεκέμβρη του 2015. Η ιδιαίτερη βαρύτητα του ΕΣΔΑ έγκειται στο γεγονός ότι οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις και οι επιμέρους στόχοι του ενσωματώθηκαν στα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), ανάμεσά τους και στο ΠΕΣΔΑ Αττικής. Αυτό έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των εκάστοτε περιφερειακών αρχών, ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης, και την υποστήριξη των αντίστοιχων δημοτικών αρχών, αλλά βρίσκοντας πάντα απέναντί τους κομμουνιστές περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους με τη "Λαϊκή Συσπείρωση".

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Περιφερειακή αρχή Δούρου, προχώρησε σε παρεμβάσεις, αλλά και "πάγωσε" άλλες, με αποκλειστικό κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΔΙΤ, υποβάθμιση της ανακύκλωσης με διαλογής στην πηγής, επαναφέρει την καρκινογόνα καύση των αποβλήτων μέση των ΜΕΑ και μονάδων καύσης αποβλήτων βιομάζας, χαράτσι ταφής. Κ.α.


Η Διοίκηση Δούρου.
Επέκταση της χωματερή στη Φυλή, το ΕΜΑΚ διογκώθηκε στους 400.000 τόνους τον σύμμεικτων αποβλήτων το χρόνο, γραμμή βιοαποβλήτων, τα ίδια στον ΧΥΤ«Υ» Γραμματικού, ιδιωτικοποίηση των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ στην ΟΕΔΑ Φυλής και στην όμορη των Άνω Λιοσίων. Εντέλει, το 2014 οι εργαζόμενοι της Αττικής καταψήφισαν την πολιτική Σγουρού και την είδαν να ξαναέρχεται από την πίσω πόρτα με το ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα, ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης παίρνοντας τη σκυτάλη από την κα Δούρου έρχεται να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης που πατά πάνω στον δρόμο που χάραξε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην καρδιά και αυτού του σχεδιασμού βρίσκεται η διαιώνιση της χωματερής στη Φυλή. Ως «ανοιχτή χωματερή» ή «ανοιχτός ΧΥΤΑ» σύμμεικτων και υπολειμμάτων μέχρι το τέλος του 2025 (συμφωνία Πατούλη - Δούρου στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ τον περυσινό Αύγουστο). Ταυτόχρονα, προανήγγειλε την δημιουργία δεύτερης μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων στο χώρο της Φυλής (ΜΕΑ της Φυλής). Προβλέπεται η «δημιουργία και λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (RDF) αλλά και κλασικών εργοστασίων καύσης απορριμμάτων. Ένα από αυτά και στο Σχιστό.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση λέμε ΟΧΙ
· Στην καύση των αποβλήτων, σύμμεικτων και επεξεργασμένων, σε αυτόνομες μονάδες καύσης.
· Στην αναερόβια χώνευση οργανικών κλασμάτων και προδιαχωρισμένων βιοαποβλήτων με παραγωγή καύσιμου αερίου (βιοαέριο).
· Στην καύση βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που στο γενικότερο σχεδιασμό της αστικής τάξης για την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας.
· Στην ενεργειακή καύση του «απορριμματογενούς καυσίμου» (RDF/SRF) στις τσιμεντοβιομηχανίες, που ανακτάται από της μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΜΕΑ), αλλά και του (σύμμεικτου) υπολείμματος τόσο αυτών όσο και των μονάδων ανακύκλωσης προδιαχωρισμένων ρευμάτων.

Προτείνουμε ειδικότερα, σχετικά με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) τους παρακάτω άξονες:

Α. Καθορισμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων, πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση.
Β. Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του οικείου δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για την χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή απορριμμάτων.
Γ. Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και όχι απλή επιχωμάτωση.
Δ. Καθορισμός των κριτηρίων καταλληλότητας ανά είδος εγκατάστασης, με γνωστά από πριν κριτήρια αποκλεισμού των υποψήφιων χώρων, που θα παίρνουν καθοριστικά υπόψη τη φέρουσα ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής και με προτεραιότητα στην προστασία της υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, και σύνταξη χαρτών με τις περιοχές αποκλεισμού
Ε. Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των
εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ.
Κερατσίνι, 19/2/2020