Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη περιοχή Κράκαρη-Λιπάσματα, τουρνουά Petanqoue (εδαφοσφαίριση) με συμμετοχή συλλόγων από την Αττική και άλλων περιοχών από Ελλάδα.
Αρκετοί επισκέπτες που βρέθηκαν το πρωί στα Λιπάσματα για περίπατο αλλά και φίλοι του παιχνιδιού παρακολούθησαν τη διεξαγωγή των αγώνων, που διοργάνωσε με επιτυχία, για πρώτη φορά στην περιοχή της Ανάπλασης, ο Αθλητικός Όμιλος Petanqoue club Πειραιά.
Πως παίζεται το Πετανκ
Στo Petanque ή Bulles ή Bocce ή Μπάλες, οι παίκτες χωρίζονται σε 2 ομάδες, στέκονται σε ένα σημείο και πετούν σιδερένιες μπάλες όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μια μικρή ξύλινη μπάλα η οποία είναι ο στόχος.
Στο παιχνίδι ένας παίκτης ρίχνει τη μπάλα-στόχο και όλοι οι υπόλοιποι παίκτες προσπαθούν να ρίξουν τις δικές τους μπάλες όσο το δυνατό πιο κοντά σε αυτή τη μπάλα. Μόλις ρίξουν όλοι οι παίκτες τις μπάλες τους ο γύρος τελειώνει. Πόντους λαμβάνει μόνο ο παίκτης, του οποίου οι μπάλες βρίσκονται πιο κοντά στη μπάλα-στόχο. Νικήτρια είναι η ομάδα, η οποία θα φτάσει πρώτη τους προκαθορισμένους πόντους.
H ιστορία του παιχνιδιού
Στην αρχαία Ελλάδα από τον 6ο αιώνα π.Χ. υπήρχε το κλασικό παιχνίδι ρίψης νομισμάτων, τα οποία στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από επίπεδες πέτρες και αργότερα από πέτρινους βόλους, με στόχο να φτάνουν όσο το δυνατόν μακρύτερα.
Αργότερα οι Ρωμαίοι εμπλούτισαν το παιχνίδι προσθέτοντας και μια μπάλα-στόχο την οποία προσπαθούσαν να πλησιάσουν με τους πέτρινους βόλους όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτή η εκδοχή του παιχνιδιού έφτασε στην Προβηγκία από Ρωμαίους στρατιώτες, ναυτικούς αλλά και περιπλανώμενους ταξιδιώτες.
Αργότερα, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι πέτρινες μπάλες αντικαταστάθηκαν από ξύλινες και το παιχνίδι άρχισε να παίζεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Στη Νότια Γαλλία γύρω στο 1910 το παιχνίδι εξελίχθηκε στο jeu provençal, τον πρόγονο του σημερινού pétanque.
Αργότερα, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι πέτρινες μπάλες αντικαταστάθηκαν από ξύλινες και το παιχνίδι άρχισε να παίζεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Στη Νότια Γαλλία γύρω στο 1910 το παιχνίδι εξελίχθηκε στο jeu provençal, τον πρόγονο του σημερινού pétanque.
Σύγχρονη εκδοχή του παιχνιδιού
Το pétanque το συναντάμε σήμερα στη Γαλλία με την ονομασία boules και στην Ιταλία με την ονομασία bacci. Μάλιστα η Παγκόσμια Ομοσπονδία του pétanque πλέον απαριθμεί πάνω από 600.000 μέλη σε 52 χώρες. Παρόλο που δεν αποτελεί ακόμα Ολυμπιακό άθλημα, η συνεχώς αυξανόμενη κοινότητα του pétanque κάνει συνεχείς προσπάθειες για να ενταχθεί στους Ολυμπιακούς του 2024!
Πού παίζεται
Σε ανοιχτό και σχετικά επίπεδο χώρο (π.χ. πάρκο). Οι πολύ σκληρές επιφάνειες από τσιμέντο ή άσφαλτο και οι πολύ μαλακές (άμμος ή γρασίδι) δεν συνιστώνται. Επίσης δεν συνιστώνται οι επιφάνειες από χοντρό και ακανόνιστο χαλίκι.
Ο λόγος που το παιχνίδι αυτό δεν είναι τόσο διαδεδομένο στη χώρα μας είναι πιθανότατα η έλλειψη κατάλληλων χώρων. Οι ελεύθεροι χώροι είναι ελάχιστοι και όσοι έχουν απομείνει καταπατούνται αυθαίρετα από μηχανές, αυτοκίνητα, τραπεζάκια καφετέριας, σκουπίδια κ.α.
Γιατί είναι δημοφιλές
Το pétanque είναι ένα παιχνίδι για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Επειδή παίζεται σε ανοιχτό χώρο, αποτελεί ιδανικό μέσο για κοινωνικοποίηση, ενώ παράλληλα παραμένει ανταγωνιστικό. Επιπλέον, αν και βασίζεται σε πολύ απλούς κανόνες, είναι ένα παιχνίδι επιδεξιότητας και τεχνικής με πολύπλοκες στρατηγικές. Το πιο διασκεδαστικό του στοιχείο όμως είναι ότι επιβραβεύει και την πονηριά, αφού επιτρέπει στους παίκτες να «πειράξουν» τις μπάλες του αντιπάλου.
Μάλιστα κάθε ομάδα έχει δύο είδη παικτών: τους pointers που προσπαθούν να πλησιάσουν το στόχο με τη μπάλα τους και τους shooters που προσπαθούν να εκτοξεύσουν μακριά από το στόχο τις μπάλες της αντίπαλης ομάδας. Το καλύτερο χτύπημα (γνωστό ως carreau) είναι εκείνο που πετυχαίνει και τα δύο!