Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Formula 1 στη Δραπετσώνα; Γιατί όχι;


Αναδημοσιεύουμε από το Blog του Γ. Τσιρίδη την τελευταία ανάρτηση. Μια  διαφορετική προσσέγγιση και καθαρή θέση στην πρόταση για Formula 1 στην Δραπετσώνα και το Κερατσίνι!


Στο γραφείο του Δημάρχου Λουκά Τζανή υπάρχει μια μακέτα. Παρουσιάζει τον χώρο του ΟΛΠ και τον χώρο της Ανάπλασης, την περιοχή δηλαδή από ΚΑΣΤΡΑΚΙ μέχρι ΕΥΔΑΠολόκληρη την παραλία της Δραπετσώνας, τυλιγμένη από μια κόκκινη διαδρομή (σαν κορδέλα είναι στα σχέδια) που αποτελεί την προτεινόμενη διαδρομή για τη δημιουργία μιας πίστας Φόρμουλα 1.
Δεν ξέρω λεπτομέρειες για την πρόταση, ποιος ακριβώς φορέας την κάνει, αν συνοδεύεται από κάποιο τεύχος πέρα από την χάραξη μιας διαδρομής, αν έχουν γίνει συνεννοήσεις με την κεντρική κυβέρνηση κλπ. Γνωρίζω όμως ότι ο Τζανής την βλέπει θετικά και ότι η Δημοκρατική Αριστερά έφτιαξε ανακοίνωση με την οποία την βλέπει αρνητικά.
Διατηρώντας το δικαίωμα να αλλάξω γνώμη αν δω από τις λεπτομέρειες της πρότασης -όταν θα τις μάθω- ότι κάποιο πρόβλημα που δεν το βλέπω αυτή τη στιγμή αναφύεται, λέω κατ’ αρχήν τη γνώμη μου: Είμαι ΥΠΕΡ!
Θέλουμε να γίνει κάτι καλό εδώ στην περιοχή και μια πίστα Φόρμουλα 1 θα εξασφαλίσει ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΠΡΑΣΙΝΟ (έστω και όχι υψηλό) και ΚΥΡΙΩΣ: ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ. Για 15 μέρες -ας πούμε- θα αποκλείονται οι ακτές, θα γεμίζει η πόλη ξένους, θορύβους, φασαρία κλπ. αλλά αυτό θα μας επιτρέπει τις άλλες 345 μέρες του χρόνου να έχουμε πρόσβαση σε ένα χώρο ανοιχτό, με χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής και φιλικό για τον πολίτη και τον τουρίστα. Η Δραπετσώνα θα μπει στον χάρτη των τόπων που θα συζητούνται ΘΕΤΙΚΑ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις αξίες γης, την ποιότητα ζωής κλπ. για αυτό που στην οικονομία ονομάζεται “πλεόνασμα καταναλωτή”.
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ όχι εντελώς άσχετη: Από τον Δήμαρχο άκουσα ότι διαφωνεί με το όνομα που προτείνουν για την πίστα αυτή, ότι δηλαδή θα την λένε “Πίστα Πειραιά” (ίσως συγκοπτόμενα) ή κάπως έτσι. Νομίζω ότι είναι λάθος του να διαφωνεί με κάτι τέτοιο επιζητώντας να χώσει το όνομα του Κερατσινίου ή της Δραπετσώνας στον τίτλο. Είμαστε κομμάτι του Πειραιά, άσχετα αν λεγόμαστε Κερατσίνι ή Δραπετσώνα και δεν ταυτίζουμε τον δήμο του Πειραιά με την πόλη του Πειραιά. Δεν ξέρω αν εκεί στην Αμφιάλη που μένει νιώθει ξένος με την πόλη του Πειραιά (και ψάχνει ρίζες θυμαιταδήτικες) ωστόσο πρέπει να αντιληφθεί ότι τώρα που έμπλεξε με τους Δραπετσωνίτες θα πρέπει συνηθίσει να νιώθει και Πειραιώτης.
Για το ίδιο θέμα: Αρνητικές εξελίξεις στην υπόθεση της "Ανάπλασης"