Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας: Πρώτο εξάμηνο, τα προβλήματα είναι εδώ!

Πέρασε ήδη το πρώτο εξάμηνο από τη μέρα που ανέλαβε η νέα Δημοτική αρχή, η οποία είχε δημιουργήσει πολλές προσδοκίες και είχε έτοιμο σχέδιο, όπως διαφήμιζε!
Όμως τα προβλήματα είναι ακόμα εδώ! Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει αχτίδα φωτός!
 Οι τομείς που πραγματικά παρουσιάζουν κάποια υπερδραστηριότητα είναι ο τομέας των εκδηλώσεων,  οι συνεχείς επαφές του Δημάρχου και η έντονη παρουσία του στην πόλη και βεβαίως η λειτουργία του γραφείου τύπου!
Από τη μία λοιπόν πολλές εκδηλώσεις, κάποιες αξιόλογες, κάποιες πρόχειρες και κάποιες για να διατηρηθούν οι ισορροπίες και από την άλλη δελτία τύπου, πολλά δελτία τύπου! Η ουσία είναι ότι σε βασικούς τομείς στους οποίους  η κάθε δημοτική αρχή καθημερινά κρίνεται, υπάρχουν προβλήματα και μάλιστα σοβαρά! Πιο συγκεκριμένα:
Παιδικές χαρές: Ήρθε το καλοκαίρι, πολλές παιδικές χαρές είναι σε άθλια κατάσταση. Μερικές από αυτές κρύβουν παγίδες για τους μικρούς επισκέπτες και είναι σε πολλά σημεία επικίνδυνες. Παιχνίδια ασυντήρητα, συνθήματα παντού,  δάπεδα ολισθηρά, βαριές πόρτες, αντικείμενα πεταμένα δεξιά και αριστερά. Έχει γίνει έλεγχος επικινδυνότητας; Υπάρχει σχέδιο εαρινής συντήρησης, που είναι θεσμός σε πολλούς δήμους;
Καθαριότητα: Τα προβλήματα είναι μεγάλα. Γίνονται προσπάθειες, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Ίσως η υπηρεσία καθαριότητας θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να ενισχυθεί με εργαλεία και προσωπικό! Άμεσα! Οι κάδοι πρέπει περιοδικά να πλένονται. Ήδη μυρίζουν λόγω καλοκαιριού! Δυστυχώς χάθηκε η μπάλα. Άμεσα πρέπει να εκπονηθεί ένα σχέδιο και να δοθεί λύση. Εν ανάγκη μια σύσκεψη με τους παλαιούς υπεύθυνους μπορεί να βοηθήσει! Κάποιοι από αυτούς έχουν και εμπειρία και έχουν διαχειριστεί με επιτυχία δύσκολες καταστάσεις!
Συντήρηση σχολείων: Το σχολικό έτος τελείωσε. Τα σχολεία έχουν να συντηρηθούν συστηματικά πάνω από 4 χρόνια. Έχουν γίνει κατά καιρούς μικρές παρεμβάσεις από συνεργεία του δήμου με υλικά των σχολικών επιτροπών τις περισσότερες φορές ή με πρωτοβουλίες γονέων και χορηγίες ιδιωτών. Ήδη σε 2 μήνες τα σχολεία κλείνουν. Υπάρχει σχέδιο για συντηρήσεις και επισκευές ή θα χαθεί και αυτό το καλοκαίρι;


Οικονομική κατάσταση: Είχαμε ακούσει στις λαϊκές συνελεύσεις για το τεράστιο χρέος! Είχαμε ακούσει για προμηθευτές που πηγαινοέρχονται στους διαδρόμους για να εισπράξουν. Από την άλλη μαθαίνουμε από δημοτικούς συμβούλους ότι έχουν γίνει και προσλήψεις, διαβάζουμε για την ευκολία που δίνονται χρήματα για «άρτον και θεάματα»... Τελικά κάποτε πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια, όλη την αλήθεια όπως είχαν υποσχεθεί προεκλογικά οι παρατάξεις. Η έκθεση της οικονομικής επιτροπής για το πρώτο τρίμηνο δεν έχει δημοσιευτεί και δεν έχει συζητηθεί. Σε λίγες μέρες θα πρέπει να συζητηθεί και να δημοσιευτεί η έκθεση του β΄ τριμήνου. Τελευταία υπάρχει η φήμη για μεγάλο δάνειο! Στο θέμα αυτό έχουν ευθύνη και οι άλλες παρατάξεις. Υπάρχει μια περίεργη ησυχία!
Γραφεία δημοτικών παρατάξεων: Υπάρχει ακόμα η ανεξήγητη εμμονή σε μια παλαιολιθική τακτική: ο δήμος είναι ιδιοκτησία μας, δε διευκολύνουμε τους άλλους. Κάποιος ψύχραιμος από τα πρόσωπα που αποτελούν τη δημοτική αρχή πρέπει να θυμίσει τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας και επιπλέον ότι οι εποχές αλλάζουν και  μπορεί κάποτε να ξαναβρεθούν στην αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση είναι μία από τις συνιστώσες της καλής λειτουργίας του Δήμου.
Δημοτικό Συμβούλιο: Πέρασαν 6 μήνες, όλοι πήραν το χρόνο τους! Ας κάνουν μια καινούργια αρχή! Πρώτος ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να βρει το ρόλο του και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε να  λειτουργήσει το συμβούλιο εποικοδομητικά και ρεαλιστικά. Επιπλέον πρέπει να αναφερθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το τελευταίο που ενημερώνεται για θέματα που τρέχουν, lidl, formoula 1 κ.λπ.
Ιστοσελίδα: Τα προβλήματα παραμένουν, έγινε μία προσπάθεια. Υπάρχει έλλειμμα στην ενημέρωση. Οι συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής, της επιτροπής ποιότητας ζωής, και των άλλων επιτροπών δεν συμπεριλαμβάνονται στις αναρτήσεις, ενώ υπάρχει σχετικός δεσμός. Τα πολλά αναδυόμενα παράθυρα και τα εντυπωσιακά κυλιόμενα μενού ας τα αφήσουν οι υπεύθυνοι για λίγο αργότερα, ας εστιάσουν στη γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση.
ΔΕΗ, ΟΛΠ: Εδώ όλα είναι ανοιχτά. Με τον ΟΛΠ μετά την «επαναστατική γυμναστική» το Γενάρη, επικρατεί απόλυτη σιγή. Τελευταία είδαμε την παραχώρηση χώρου από τον ΟΛΠ στο δήμο και τα σχετικά πανηγυρικά σχόλια. Ακολούθησε η επιστολή του Δημάρχου στον πρόεδρο του ΟΛΠ για τις επεκτάσεις προς την πλευρά της Δραπετσώνας. Τι γίνεται όμως; Υπάρχει σχέδιο ή περιμένουμε και ότι τσιμπήσουμε! Υποτίθεται έχουν γίνει κάποιες επιτροπές που συνεδριάζουν-αντιμετωπίζουν(;) τις διαφορές και παρακάτω ούτε φωνή ούτε ακρόαση, ακόμα και από την αντιπολίτευση που θεωρητικά στελέχωσε και συμμετέχει στις επιτροπές! Η ΔΕΗ στο επιχειρησιακό της πρόγραμμα που είναι αναρτημένο στο site της προβλέπει κλείσιμο του εργοστασίου Αγ. Γεωργίου το 2014, τι θα γίνει ο χώρος; Τι έχει συζητηθεί στις συναντήσεις;
Πολιτιστικές εκδηλώσεις: Είναι ώριμη πλέον η εποχή για ένα «κείμενο αρχών» ευρύτερης αποδοχής για τα πολιτιστικά προγράμματα και τις εκδηλώσεις! Η διάθεση δημοτικού χρήματος, ευκαιριακά και χωρίς σχέδιο με πρόσχημα την προαγωγή του πολιτισμού χωρίς αποδεδειγμένο όφελος κάποτε πρέπει να σταματήσει.
Μεγάλα έργα: Υπάρχει κάτι χειροπιαστό; Υπάρχει έστω κάποιο σχέδιο για κάτι; Εντάξει «η υπογειοποίση» μπορεί να περιμένει, τι θα γίνει όμως με Κέντρο υγείας, το εργοστάσιο Καχραμάνογλου, τη Νάφθα, την Ανάπλαση, ΔΕΗ, την Ιχθυόσκαλα;