Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Τα οικονομικά του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και η τριμηνιαία έκθεση της οικονομικής επιτροπής

Πότε θα κατατεθεί η τριμηνιαία έκθεση της οικονομικής επιτροπής  (άρθρο 72 του "Καλλικράτη") για το β΄ τρίμηνο;


Στις λαϊκές συνελεύσεις που έγιναν στις γειτονιές της πόλης μας, ακούστηκε για πρώτη φορά ότι ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας είναι καταχρεωμένος και αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο οικονομικό πρόβλημα!  Πέρασαν οι μήνες, ανακοινώθηκε πρόγραμμα εξυγίανσης που θα "τρέξει" σε 58 Δήμους της χώρας που εμφανίζουν μεγάλο χρέος, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τη Δημοτική αρχή μιας και ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας δεν συμπεριλαμβάνονταν σε αυτή τη λίστα και …η ζωή συνεχίστηκε κανονικά!

Παρακολουθώντας κάποιος τις αποφάσεις που αναρτώνται στο πρόγραμμα Διαύγεια, ακόμα και ο πιο αδαής,  καταλαβαίνει ότι μάλλον δεν υπάρχει  οικονομικό πρόβλημα. Δίνονται (κυρίως προηγούμενους μήνες) εύκολα χρήματα για ποικίλες δραστηριότητες, έγιναν και, προσλήψεις!  Η απλή λογική λέει ότι ένας υπερχρεωμένος Δήμος δεν μπορεί να μοιράζει τα χρήματα για ..."πολυτέλειες", κοιτάζει να «νοικοκυρέψει το μαγαζί».  Άρα, ή το χρέος δεν  ήταν και τόσο τεράστιο όπως μας έλεγαν και ήταν διαχειρίσιμο ή ότι είχε γίνει κάποιο λάθος στις αρχικές εκτιμήσεις!

Τελευταία διαβάζουμε ότι εργαζόμενοι στο Δήμο δεν πληρώνονται κανονικά στην ώρα τους, υπάρχει δυσκολία με τη ρευστότητα, με τις πληρωμές προμηθευτών, παλιών εργολαβιών και ότι υπάρχει σκέψη για νέο δάνειο. Το ερώτημα βέβαια είναι, στο πλαίσιο του νέου ήθους και ύφους που σε κάθε ευκαιρία διαφημίζεται, γιατί 6 μήνες τώρα δεν ανακοινώθηκε το χρέος, όπως έκαναν ήδη άλλοι δήμοι, για να γνωρίζουμε όλοι; Γιατί έγκαιρα δεν υπήρξε ένα καμπανάκι συναγερμού ώστε να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα νοικοκυρέματος;  Και τελικά γιατί ακολουθείται η ίδια τακτική με παλιότερες διοικήσεις του «κατεστημένου όπως τις χαρακτηρίζουν», οι οποίες μιλούσαν για το χρέος μόνο όταν έφερναν πρόταση για δάνειο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το κυριότερο όμως θέμα που προκύπτει είναι γιατί δεν δημοσιεύτηκε η έκθεση της οικονομικής επιτροπής για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η  έκθεση αυτή θα βοηθούσε πρωτίστως τη δημοτική αρχή γιατί θα έβλεπε τα νούμερα και θα έκανε τον προγραμματισμό της. Η έκθεση που νομίζουμε αδικαιολόγητα δεν παρουσιάζεται,  μιας και θα έπρεπε να την έχει συντάξει η επιτροπή και να την είχε υποβάλει στο Δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο Άρθρο 72 του «Καλλικράτη», εάν ισχύει και για το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.  
Γιατί όμως η τριμηνιαία έκθεση της οικονομικής επιτροπής δεν κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο; Η αντιπολίτευση έχει αναζητήσει την έκθεση και εάν ναι τι έκανε περαιτέρω; Μήπως έχει  τροποποιηθεί το άρθρο 72;

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην έκθεση αυτή καταχωρούνται και τυχόν παρατηρήσεις της μειοψηφίας. Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε  την εκτίμηση των  παρατάξεων της αντιπολίτευσης για  την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών το α΄ τρίμηνο, εάν έβλεπαν τυχόν προβλήματα από τότε, εάν επισήμαιναν παραλείψεις, εάν εντόπιζαν κάτι εξαιρετικά περίεργο!  Τέλος αν διαβάζουμε καλά και εάν δεν έχει αλλάξει κάτι, η έκθεση υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από τη λήξη κάθε τριμήνου και αναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου (αρ.266 π. 9), εάν ισχύει το άρθρο για όλους τους δήμους.

Καλό θα ήταν λοιπόν και εμείς στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, εκτός από τις γιορτές και τα πανηγύρια που είναι καλά, εάν γίνονται με μέτρο και έχουν μια φιλοσοφία, εκτός από τις θεαματικές παρουσιάσεις μεγαλεπήβολων projects στυλ Formula1, εκτός από ιλουστρασιόν έντυπα, εκτός από αστραφτερά χαμόγελα μπροστά στο φακό που ακολουθεί σε κάθε βήμα να γνωρίζαμε επιτέλους από υπεύθυνα χείλη πόσο είναι τελικά το χρέος του Δήμου, τι παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή, γιατί τόσο καιρό αν υπήρχε πρόβλημα δεν ακολουθήθηκε μια πολιτική συμμαζέματος και τέλος γιατί δεν υπήρχε πρόβλεψη να υπάρχουν χρήματα για να πληρώνονται στην ώρα τους τουλάχιστον οι εργαζόμενοι; Θα είναι καλό για όλους και κυρίως για την ομάδα που διοικεί γιατί έχει να διαχειριστεί και να υλοποιήσει δύσκολες πολιτικές!  και μάλλον τελείωσε και αυτή η "περιβόητη" περίοδος χάριτος!