Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Πέντε μέτρα για την ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης

Πέντε μέτρα για την ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, σε σύσκεψη με βουλευτές του Πειραιά, εκπροσώπων των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η δέσμη των δράσεων περιλαμβάνει:
-Διάθεση 100 εκ. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, σε προγράμματα εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
-Κάλυψη του 70% των δαπανών που θα πραγματοποιήσουν οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να κατευθυνθούν σε νέα πεδία δραστηριότητας.
-Ένταξη στο ΕΤΕΑΝ των επιχειρήσεων που θα αξιοποιήσουν τις παραπάνω δράσεις ώστε να καλύψουν τις δανειακές τους ανάγκες με ευνοϊκό δανεισμό.
-Ενίσχυση των εργαζομένων, που εργάζονται κυρίως σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, με 8 εκ. ευρώ από το Αποθεματικό Απροβλέπτων για δράσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης. Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
-Χρηματοδότηση της ναυπήγησης μεσαίων πλοίων μέσω ΕΣΠΑ, η οποία θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στα ναυπηγεία και στη διευκόλυνση των συγκοινωνιών στο Αιγαίο.
Αποφασίστηκε επίσης η συγκρότηση διαρκούς επιτροπής από εκπροσώπους των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που θα συνεργάζεται με το ΥπΑΑΝ και θα αναλάβει να διερευνήσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.πηγή