Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

CNN: Η κατάσταση της Ελλάδας σε βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις


Ή, πως ερμηνεύει το κανάλι την κατάσταση αναλύοντας τα γεγονότα για τους αναγνώστες του CNN




Τι βρίσκεται πίσω από τις διαμαρτυρίες στην Ελλάδα;
Ένα τεράστιο οικονομικό χάος. Οι άνθρωποι είναι αναστατωμένοι γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει αυστηρά μέτρα προκειμένου να μειωθεί το μεγάλο χρέος της χώρας. Τα ως τώρα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν θέσεις εργασίας και άνοδο των φόρων.
Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή και ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος παλεύει να σώσει την κυβέρνησή του στα μάτια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα;
Αρκετά άσχημη ώστε να χρειαστεί δάνειο 145 δις δολαρίων 18 μήνες πριν. Η κρίση δε φαίνεται να μειώνεται και χρειάζεται άλλο ένα δάνειο, πιθανόν ύψους 170 δις δολαρίων, και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών. Η Standard & Poor's έχει κατατάξει την Ελλάδα τελευταία στον κόσμο.

Πως επηρεάζει η κατάσταση της Ελλάδας τον υπόλοιπο κόσμο;
Οι Ευρωπαϊκές αγορές έχουν υποστεί απώλειες αντιδρώντας στην ελληνκή κρίση. Ειδικά οι τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος όπως οι γαλλικές BNP Paribas, Credit Agricole και Societe Generale, που έχου δεχτεί χτυπήματα.
Υπάρχει έντονος φόβος ότι οι προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο το χρέος της Ελλάδας θα δημιουργήσουν χάος και στις ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω του πανικού που διαδίδεται μεταξύ των επενδυτών, σε συνέχεια με την κατάρρευση της τράπεζας Lehman Brothers το 2008.
Η κατάσταση της Ελλάδας προκαλεί βλάβες στην εγκυρότητα του ευρώ. Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία δημιουργεί φόβους για χρεοκοπία σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία και έτσι ξεκινάει η συζήτηση για το αν μπορούν και οι 17 χώρες που είναι ενωμένες με το ίδιο νόμισμα, να επιβιώσουν.

Πως έφτασε η Ελλάδα σ'αυτή την κατάσταση;
Με χρόνια σπατάλης, με φτηνά δάνεια και με την ανικανότητα θέσπισης αναγκαίων μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα ήταν εντελώς απροετοίμαστη όταν ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Έτσι αποκαλύφθηκαν και λογιστικά μαγειρέματα που έδειξαν δάνεια που ξεπερνούσαν κατά πολύ τα όρια που είχε θέσει η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα.