Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

"Ψιλά γράμματα" για τη Δημοτική αρχή η "Επιτροπή Ανάπλασης"


Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο με συνοπτικές διαδικασίες απορρίφτηκε η πρόταση που είχε προκύψει ως αίτημα στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Τσιρίδη "Η δική μας Αναπλαση" για τη δημιουργία "Επιτροπής Ανάπλασης". 
Την επομένη μέρα της συνεδρίασης οι άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με το θέμα τα τελευταία 20 χρόνια, ένιωσαν πραγματική απογοήτευση γιατί προσδοκούσαν άλλη αντιμετώπιση από την πλευρά της δημοτικής αρχής, άλλωστε αυτό που είχε μείνει και ως αίσθηση στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν η θετική στάση της δημοτικής αρχής στην πρόταση.
Με τη στάση αυτή η Δημοτική αρχή έχασε μια σημαντική ευκαιρία γιατί θα ακουμπούσε σε ανθρώπους που έχουν αφιερώσει ώρες για το θέμα, θα άνοιγε τη συζήτηση σε ένα δύσκολο θέμα και παράλληλα θα διαμόρφωνε θέση - πρόταση διεκδικιτική και συμφέρουσα για την περιοχή, η οποία θα είχε προκύψει μέσα από διαδικασίες συμμετοχής ανθρώπων που γνωρίζουν και ανθρώπων που ενδιαφέρονται.
Ουσιαστικά όμως χάθηκε και μια ευκαιρία να εμπλακούν καινούργια πρόσωπα στην ιστορία, να μάθουν και να ενεργοποιηθούν. 
Αυτή είναι η πρόκληση για την ομάδα που συμμετείχε στην επιτροπή που λειτουργούσε παλαιότερα, να αναλάβουν δράση και τρέξουν την ιδέα έστω και χωρίς τη δημοτική αρχή. Το χρέος τους προς την αρχή το έκαναν, τώρα προέχει το χρέος προς τους πολίτες της Δραπετσώνας.

Παρακάτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την επιστολή που δημοσιεύτηκε στο blog "ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ": (...Όταν λοιπόν διατείνεσαι πως σε ενδιαφέρει να μειωθεί το ποσοστό των απεχόντων από τα κοινά και από τις εκλογές και σε ενδιαφέρει η σε βάθος πολιτικοποίηση του κόσμου, μήπως πιστεύεις πως αυτά θα συμβούν μια ωραία πρωία, έτσι εξ αποκαλύψεως; Εκτός και αν έχεις την πατροπαράδοτη νοοτροπία που για τα ασήμαντα επιδιώκεις την συμμετοχή των πολιτών και για τα σημαντικά επιδιώκεις να κάτσουν οι πολίτες στον καναπέ τους ή να πάνε όπου αλλού θέλουν, αρκεί να μη μπλέκονται στα πόδια της εξουσίας, στα πόδια σου, όπου υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν και ενοχλητικοί. Δε ξέρω ποια θα είναι η κατεύθυνση της Δημ.Αρχής. Θέλω να ελπίζω πως θάναι η καλύτερη. Αυτήν την απόφαση της όμως, πρέπει να τη ξανασκεφτούν, διότι για μένα είναι ένα από εκείνα τα σημάδια που προοιωνίζουν μια στάση αυταρχική και αντιδημοκρατική. Εσάς; 
Τώρα, θα μου πείτε ότι στην εποχή μας, που οι κακές μέρες φαίνεται να μην έχουν τελειωμό, αυτά είναι ψιλά γράμματα. Δίκαιο έχετε. Νομίζω όμως πως φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και γιατί εν λευκώ – δίχως όρους και όρια - εξουσιοδοτούσαμε άλλους να παίρνουν αποφάσεις για μας. Ενώ το τραγούδι το λέει καθαρά: «φοβάμαι όλα αυτά που..…».) ολόκληρη η επιστολή εδώ


Για το ίδιο θέμα έγραψαν:
Γ. Τσιρίδης:  Απέρριψε η Διοίκηση την πρόταση για συγκρότηση Επιτροπής Ανάπλασης
Ζ.Ζούπης: ΜΙΑ ΑΡΝΗΣΗ - ΕΚΠΛΗΞΗ (;) ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΖΑΝΗ