Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Τα οικονομικά του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και η τριμηνιαία έκθεση της οικονομικής επιτροπής

Πότε θα κατατεθεί η τριμηνιαία έκθεση της οικονομικής επιτροπής που προβλέπεται από το άρθρο 72 του "Καλλικράτη";


Στις λαϊκές συνελεύσεις που έγιναν στις γειτονιές της πόλης μας, ακούστηκε ότι ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας είναι καταχρεωμένος και αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο οικονομικό πρόβλημα!
Πριν από μία εβδομάδα ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εξυγίανσης που θα "τρέξει" σε 58 Δήμους της χώρας που εμφανίζουν χρέος πάνω από το 100% των τακτικών τους εσόδων. Από τους 58 Δήμους που είναι σε εποπτεία, 24 είναι στο "κόκκινο" καθώς εμφανίζουν χρέος μεγαλύτερο του 150% των τακτικών τους εσόδων. Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα και αυτό είναι πολύ ευχάριστο.

Από τις αποφάσεις που αναρτώνται στο πρόγραμμα Διαύγεια, το μήνυμα που έρχεται είναι ότι δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, μιας και δίνονται εύκολα χρήματα για ποικίλες μικροδραστηριότητες! Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ένας υπερχρεωμένος Δήμος δεν μπορεί να μοιράζει τα χρήματα για ...πολυτέλειες.  Άρα, ή το χρέος δεν  είναι και τόσο τεράστιο όπως μας έλεγαν και είναι διαχειρίσιμο ή ότι είχε γίνει κάποιο λάθος στις αρχικές εκτιμήσεις!

Το ερώτημα βέβαια είναι, στο πλαίσιο του νέου ήθους και ύφους που σε κάθε ευκαιρία διαφημίζεται, γιατί δεν ανακοινώνεται το χρέος, όπως έκαναν ήδη άλλοι δήμοι, για να γνωρίζουμε όλοι; Γιατί ακολουθείται η ίδια τακτική με παλιότερες διοικήσεις του «κατεστημένου όπως τις χαρακτηρίζουν», οι οποίες μιλούσαν για το χρέος μόνο όταν έφερναν πρόταση για δάνειο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Βέβαια μια πρώτη εικόνα για τα οικονομικά και την πορεία εσόδων εξόδων θα πάρουμε όταν δούμε την έκθεση της οικονομικής επιτροπής για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο.
Έκθεση που νομίζουμε ότι ήδη καθυστερεί,  μιας και θα έπρεπε να την έχει συντάξει η επιτροπή και να την είχε υποβάλει στο Δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο Άρθρο 72 του «Καλλικράτη» ,εάν ισχύει και για το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, δεν είμαστε και ειδικοί.  (Αναζητήσαμε και δεν την εντοπίσαμε την έκθεση στο site του Δήμου, στο Διαύγεια και στα θέματα που συζητούνται στο δημοτικό συμβούλιο!, στελέχη της αντιπολίτευσης μας απάντησαν ότι δεν έχουν δει την έκθεση!)

Η αντιπολίτευση θεωρητικά περιμένει την έκθεση και τη συζήτηση του απολογισμού των εσόδων - εξόδων του πρώτου τριμήνου του 2011 στην Οικονομική επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο και σίγουρα θα είναι ένα σημείο τριβής και αντιπαράθεσης μεταξύ της πλειοψηφίας και των παρατάξεων της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο. Θυμίζουμε ότι η αντιπολίτευση ήδη έχει με ανακοίνωση της, κατηγορήσει τη Δημοτική αρχή για σπατάλες... και επιπλέον η έκθεση καθυστερεί αδικαιολόγητα.

Γιατί όμως η τριμηνιαία έκθεση της οικονομικής επιτροπής δεν κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο; Η αντιπολίτευση έχει αναζητήσει την έκθεση; Μήπως έχει  τροποποιηθεί το άρθρο 72;

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην έκθεση αυτή καταχωρούνται και τυχόν παρατηρήσεις της μειοψηφίας. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε μια πρώτη εκτίμηση, πως βλέπουν την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, εάν βλέπουν τυχόν προβλήματα, εάν επισημαίνουν παραλείψεις, εάν εντοπίζουν κάτι εξαιρετικά περίεργο!  Τέλος αν διαβάζουμε καλά και εάν δεν έχει αλλάξει κάτι, η έκθεση υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από τη λήξη κάθε τριμήνου και αναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου (αρ.266 π. 9), εάν ισχύει το άρθρο για όλους τους δήμους.

Καλό θα είναι λοιπόν και εμείς στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, εκτός από τις γιορτές και τα πανηγύρια, που είναι καλά εάν γίνονται με μέτρο και έχουν μια φιλοσοφία, να γνωρίζουμε από υπεύθυνα χείλη πόσο είναι τελικά το χρέος του Δήμου και τι παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή! 
Θα είναι καλό για όλους και κυρίως για την ομάδα που διοικεί γιατί έχει να διαχειριστεί και να υλοποιήσει δύσκολες πολιτικές!  και μάλλον τελειώνει και αυτή η "περιβόητη" περίοδος χάριτος!


Εδώ μία απόφαση οικονομικής επιτροπής άλλου Δήμου