Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ότι δεν μας χωρίζει μας κάνει πιο δυνατούς, και …«Η δική μας ανάπλαση»!

Παρακολουθήσαμε την παρουσίαση (συζήτηση) του βιβλίου «Η δική μας ανάπλαση» του Γ. Τσιρίδη στο πρώην Δημαρχείο Δραπετσώνας. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν «οι αρχές της πόλης» καθώς και πολλοί ενεργοί πολίτες. Επιγραμματικά τι θα θυμόμαστε από την εκδήλωση:

«Η δική μας Ανάπλαση» είναι μία πρωτότυπη και καλογραμμένη έρευνα, που καταλήσει σε μία πρόταση που έγραψε  ένας άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα, πράγματα και γεγονότα σε πολλά από τα οποία ήταν ο ίδιος και πρωταγωνιστής.
Κρυφή επιθυμία των ανθρώπων που διοργάνωσαν τη βραδιά ήταν να γίνει συζήτηση και  ίσως διαμόρφωση κοινών θέσεων για το μέλλον της περιοχής, και αυτό σε μεγάλο βαθμό το πέτυχαν.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ζεστό και συναινετικό, θύμιζε λίγο από δημοτικό συμβούλιο στην καλή του εκδοχή, μιας και ήταν παρόντες αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, χωρίς κραυγές και κακίες αλλά με απόψεις και θέσεις. Αποδείχτηκε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι εκτός δημοτικού συμβουλίου είναι «άλλοι άνθρωποι»!

Όλοι συμφώνησαν λίγο πολύ με  την πρόταση του βιβλίου και αποδέχονται την πολεοδόμηση ενός μικρού μέρους της έκτασης (περί το 10%), με Μητροπολιτικό πάρκο άνω των 400 στρεμμάτων (συν 80 στρέμματα αθλητικών χώρων) και ελεύθερες ακτές.

Η ανάπλαση της τέως βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην περιοχή και αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για ολόκληρο τον Πειραιά που δεν πρέπει να καθυστερήσει. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η ανάπλαση  είναι τελευταία ελπίδα του Πειραιά.
Η ψήφιση με μεγάλη πλειοψηφία στο Δημοτικό συμβούλιο ενός σχεδίου ανάπλασης, θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση και αξιοποίηση της περιοχής που για χρόνια είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη της.
Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι υπάρχει κόσμος που πέρα από πολιτικές αντιπαλότητες νοιάζεται πραγματικά για την πόλη.

Το ερωτήματα  που έμειναν να αιωρούνται μετά το τέλος της εκδήλωσης ήταν: Παλεύουμε για το εφικτό και ρεαλιστικό ή το ανέφικτο και ακατόρθωτο; Στις σημερινές συνθήκες ποιο είναι το εφικτό και πιο το ανέφικτο για την περιοχή; Υπάρχουν μειοψηφίες «ακαταπόνητης αντοχής και ανυπέρβλητης διορατικότητας» για να τραβήξουν μπροστά την υπόθεση;

ΥΓ1. Υπήρξαν και ειδήσεις από την τοποθέτηση του Δημάρχου: α. Ο Δήμαρχος συναντήθηκε άτυπα(;) με τεχνοκράτες του ΟΛΠ. Ελπίζουμε ότι η επιτροπή ποιότητας ζωής, οι κοινές επιτροπές ΟΛΠ-Δήμου και το δημοτικό συμβούλιο θα μάθουν τις λεπτομέρειες και τα παραλειπόμενα της συνάντησης. β. Αναμένεται μελέτη του Πολυτεχνείου με προτάσεις για την περιοχή γ. Διαμορφώνεται πρόταση για την ιχθυόσκαλα που σύντομα θα παρουσιαστεί.
 ΥΓ2. Μουσικές με Τζιμ Μόρισσον, Σαββόπουλο και «τραπεζάκια έξω», Βαγγέλη Γερμανό, Παπακωνσταντίνου, Πολίς, Πινκ Φλοϋντ αλλά και ρεμπέτικα κλπ., μια μίξη ήχων που με φυσιολογικό τρόπο θα έδεναν με την εκδήλωση …παρά τις φήμες δυστυχώς δεν ακούστηκαν!