Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Τα μουσεία ξενυχτάνε. 18 Μαΐου η Ημέρα Μουσείων


Θέλετε να δείτε μια έκθεση και δεν προλαβαίνετε; Γκρινιάζετε γιατί τα μουσεία μας δεν διευρύνουν το ωράριό τους; Αύριο, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε έργα και αντικείμενα τέχνης από τη δύση του Ηλίου μέχρι τα μεσάνυχτα.
Τα μουσεία μας «ξενυχτάνε» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νύχτας των Μουσείων, θεσμός ο οποίος ξεκίνησε το 2005, με πρωτοβουλία της διεύθυνσης μουσείων του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού. Στόχος των εμπνευστών ήταν η προσέλκυση νέου, όχι μόνο ηλικιακά, κοινού. Η επιτυχία ήταν ανέλπιστη και καθιέρωσε τις Νύχτες στα Μουσεία ως παράλληλη δράση της Παγκόσμιας Ημέρας των Μουσείων (18 Μαΐου).
Τι να δείτε: Ανάμεσα στα χιλιάδες μουσεία που θα ανοίξουν τις πύλες τους δωρεάν αύριο το βράδυ σε ολόκληρη την Ευρώπη, αρκετά βρίσκονται στην Αθήνα.
**Νομισματικό Μουσείο: Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στις 8 μ.μ. το έργο «The Art of Sleep» των Κορεατών Young - Hae Chang Heavy Industries στον αύλειο χώρο (Πανεπιστημίου 12).
**Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Ανοιχτή από τις 5 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα θα είναι η έκθεση της συλλογής του Γ. Οικονόμου. Στις 10 μ.μ. η διευθύντρια της Πινακοθήκης Νέλλη Κυριαζή θα ξεκινήσει την ξενάγησή της στα αριστουργήματα της Μοντέρνας Τέχνης του 20ού αιώνα (Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο).
**Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές, στην έκθεση σύγχρονης τέχνης «The Last Grand Tour» και εικαστικό εργαστήρι για ενήλικες με την Αντζι Καρατζά περιλαμβάνει το πρόγραμμα (6.30 μ.μ. - 12 μεσάνυχτα). Ελεύθερη είναι η είσοδος και την Κυριακή (11-5 μ.μ., Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι).
**Μουσείο Μπενάκη. Η περφόρμανς «Ο Χορός των τεράτων», μέσα και έξω από το μουσείο, στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης «Τέρατα και σημεία στη Μόδα» της Atopos (Πειραιώς 138). Νωρίτερα (11 π.μ. - 2 μ.μ.) ο συλλέκτης Bruno Finocchiaro μάς ξεναγεί στην τέχνη της Δυτικής Αφρικής, παρουσιάζοντας αντικείμενα της συλλογής του και ερμηνεύοντας τη σημασία τους. Παράλληλα, η Σάσα Βούλγαρη θα διηγείται σε μικρούς και μεγάλους παραμύθια από την Αφρική.





**Μουσείο Ηρακλειδών. Εργα κλασικής μουσικής, αλλά και παραδοσιακά και έντεχνα ελληνικά τραγούδια, από αριστούχους απόφοιτους του Εθνικού Ωδείου. Το ποτό κέρασμα (Ηρακλειδών 16, Θησείο).
**Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ. Θεοχαράκη: Ξενυχτάει για τα καλά έως τις 2 π.μ.! Το κοινό θα μπορεί να περιπλανηθεί στην περιοδική «Η Απαγορευμένη Πόλη του Jiang Guofang» αλλά και στη μόνιμη έκθεση Σπύρου Παπαλουκά (στις 6 μ.μ. οργανώνεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών). Στις 11 μ.μ. το χοροθέατρο Ηρος Αγγελος του Πέτρου Γάλλια χορεύει στους εκθεσιακούς χώρους το «the forBIDDEN city» προσκαλώντας το κοινό σε μια διαδραστική περιήγηση (επαναλαμβάνεται και στις 00.30) Η βραδιά περιλαμβάνει προβολή της ταινίας «Κομφούκιος» αλλά και εκπτώσεις έως 70% στο art shop (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1).
**Ιδρυμα Ευγενίδου. Δείτε τον Κρόνο με τηλεσκόπια, τα «7 Θαύματα του κόσμου» στο Πλανητάριο αλλά και τη φωτογραφική έκθεση «Ο κόσμος της Αρχαίας Αιγύπτου: Εικόνες από τη μόνιμη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, από τις 21.30 έως τις 24.00 (Λ. Συγγρού 387).
**Ιστορικό αρχείο Εθνικής Τράπεζας: Σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, νέους καλλιτέχνες και κοινότητες μεταναστών, γίνεται σημείο συνάντησης ανθρώπων διαφορετικών ταυτοτήτων και πολιτισμικών αναφορών. Από τις 6 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα προβολές βίντεο, ξεναγήσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια, παράσταση μαύρου θεάτρου, μουσική, χορός και τραγούδι (Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146).
**Οικία Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού (Αμαλίας 4, Σύνταγμα). Ανοίγει στις 7 μ.μ. Στις 8.30 μ.μ ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Γιάννης Θεοδωρίδης παρουσιάζει τη βιογραφία του Αγγελου Κατακουζηνού αλλά και την αυτοβιογραφική μελέτη του Φρόιντ.
**Μουσείο Παιδικής Τέχνης: Μικροί και μεγάλοι καλούνται να θυμηθούν και να ονειρευτούν με... μαξιλάρι τα εκθέματα (7.30-9.30 μ.μ., Κόδρου 9, Πλάκα).
Στη Θεσσαλονίκη
**Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Μουσική εκδήλωση αποφοίτων του τμήματος μουσικών σπουδών του ΑΠΘ, με τίτλο «Μνήμη, παρόν και μέλλον» (6.30 - 9 μ.μ., Εγνατία 154, ΔΕΘ). *





18 Μαΐου η Ημέρα Μουσείων


«Μουσεία και Μνήμη» είναι το φετινό θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, Τετάρτη 18 Μαΐου, εορτασμός που καθιερώθηκε το 1977. Στα μουσεία της χώρας η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ ποικίλες και πολυάριθμες είναι οι εκδηλώσεις.
Τιμώμενο είναι το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου θα παρευρεθεί και ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος. Το Μουσείο της Ακρόπολης θα είναι ανοικτό έως τα μεσάνυχτα. Στις 8.30 μ.μ. θα φιλοξενήσει στο προαύλιο τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Επέλεξε -όπως και άλλα μουσεία- να γιορτάσει την Ευρωπαϊκή Νύχτα παράλληλα με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
(Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα στο www.istomediahost.gr/icon/pdf/dim2011) πηγή