Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

“Ο Τικαλάκης”

Επίσημη “πρώτη” στο αθηναϊκό κοινό πραγματοποιεί
 Τρίτη 29 Μαρτίου, η βασισμένη στο ομότιτλο παραμύθι του μαθηματικού και μουσικού Στέλιου Μαρίνη θεατρική παράσταση – μιούζικαλ “Ο Τικαλάκης”, που έχει ως βασικό ήρωά της ένα παιδί με κινητική αναπηρία γεμάτο μπρίο, εξυπνάδα, ικανότητες και αισιοδοξία.

Την παράσταση που επιμελούνται η Θεατρική ομάδα και η Συμφωνική Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Πειραιά (ώρα έναρξης 3.30 μ.μ.- είσοδος ελεύθερη) φιλοξενεί το θέατρο “Ολύμπια” της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Ακαδημίας 59).

Λίγα λόγια για το έργο από τον Στέλιο Μαρίνη: “Ο ήρωας είναι ένα παιδί με κινητικά προβλήματα, έξυπνος, ικανός, εμάτος αγάπη για τους ανθρώπους και, κυρίως, αισιόδοξος. Σε κάθε πρόβλημα της ζωής βρίσκει και προβάλλει τις όποιες θετικές του πλευρές, αναφωνώντας διαρκώς «τι καλά, τι καλά», εξ ού και το όνομά του. Xάρη στην ιδιαίτερη έφεσή του στη μουσική, παρά τις δυσκολίες στην κίνηση των χεριών, μαθαίνει πιάνο σε ένα μικρό πιανάκι που μάζεψε από τα σκουπίδια και γράφει υπέροχη μουσική.
Ο άρχοντας της χώρας, ο βασιλιάς Ταχειόλας, είναι σκληρός και ανάλγητος και περιτριγυρίζεται από συμβούλους αυλοκόλακες που δεν διστάζουν να πραγματοποιούν οτιδήποτε απαιτεί ο βασιλιάς, έστω κι αν φέρνει τη δυστυχία στους υπηκόους. Το μόνο άτομο που αγαπάει ο Ταχειόλας και στο οποίο κάνει όλα τα χατίρια είναι η κόρη του, η πανέμορφη αλλά δύστροπη πριγκίπισσα Ταθελειόλα. Η Ταθελειόλα είναι τόσο απαιτητική, ώστε φτάνει να ζητήσει από τον πατέρα της να στερήσει από τους χωρικούς τον ήλιο για να μην τυχαίνει να έχουν αυτοί λιακάδα όταν στο παλάτι έχει συννεφιά. Όταν η Ταθελειόλα γνωρίζει από κοντά τον Τικαλάκη που παίζει συχνά με τα ζώα στο δάσος δίπλα από το παλάτι, αρχικά απαιτεί να τον συλλάβουν και να τον φυλακίσουν, αλλά, καθώς καθημερινά τον επισκέπτεται για να τον ακούει να παίζει πιάνο, σταδιακά μεταμορφώνεται. Τελικά η αγάπη νικά κι όλα αλλάζουν στη χώρα.”
Είναι ομολογουμένως κλασσική η ιδέα του παραμυθιού, σημασία έχει όμως το πως αποδίδεται. Δεδομένης της χρόνιας σχέσης του δημιουργού με τον χώρο της αναπηρίας – επί σειρά ετών ο Στέλιος Μαρίνης υπήρξε καθηγητής στο ειδικό γυμνάσιο Ιλίου – ο “ Τικαλάκης” του μοιάζει να είναι μιά αντιρατσιστική πρόταση αν μη τι άλλο καλά ψαγμένη και εμβαθυμένη. Τα πραγματικά αποκαλυπτήρια επί σκηνής... περισσότερα