Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Νέο ατόπημα της δημοτικής αρχής, συγκρότησε σχολική επιτροπή «ξεχνώντας» τη σχολική κοινότητα!

Στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο συγκροτήθηκε η νέα Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.  Η Δημοτική αρχή η οποία 3 μήνες τώρα ψάχνει να βρει το δρόμο της, και στο θέμα της παιδείας παρά τις διακηρύξεις και τις "βαριές κουβέντες" για πρώτη προτεραιότητα, αξιοκρατία κ.λπ., λειτούργησε με τον ίδιο στενόμυαλο, απαξιωτικό, ανεξήγητο, ερασιτεχνικό τρόπο προς τις δημοτικές παρατάξεις και την κοινωνία.
Αυτή τη φορά όμως ξεπέρασε  και τον εαυτό της  και ουσιαστικά στράφηκε εναντίον της εκπαιδευτικής κοινότητας επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει μόνο 2 από τους ενεργούς εκπαιδευτικούς στο 15μελές  διοικητικό συμβούλιο του Νομικού Προσώπου ενώ στο αντίστοιχο 7μελές όργανο πριν τον Καλλικράτη συμμετείχαν 5 εκπαιδευτικοί. Επιπλέον διόρισε με συνοπτικές διαδικασίες τα υπόλοιπα μέλη αγνοώντας τις άλλες δημοτικές παρατάξεις.
Είναι αξιοσημείωτο επίσης, ότι ενώ η υπουργική απόφαση προέβλεπε να συμμετέχουν υποχρεωτικά τουλάχιστον 2 διευθυντές από τους 5 αρχαιότερους, επέλεξε να συμμετέχουν μόνο 2 και μάλιστα ο πρώτος και ο πέμπτος οι οποίοι όλως τυχαίως, συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο της Δημ. Κίνησης «Καλή μέρα», ξεπερνώντας με αστείες δικαιολογίες τους ενδιάμεσους.

Με την τακτική αυτή η δημοτική αρχή εκμηδένισε το δικαίωμα να ακούγεται και κάποια άλλη φωνή από την εκπαιδευτική κοινότητα. Στο συμβούλιο θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο της και ουσιαστικά θα στηρίζουν-επιβάλουν τη θέση της δημοτικής αρχής. Οι ίδιοι μάλιστα και οι αποφάσεις τους, αναλαμβάνοντας τις θέσεις  τους με αυτούς τους όρους και μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα έχουν θέμα ηθικής αποδοχής από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Όλα αυτά βεβαίως είναι πρωτόγνωρα, ξεπερνούν κάθε έννοια διοικητικής λογικής και καταργούν πρόωρα στην πράξη το περίφημο προεκλογικό σύνθημα «Συμμετοχή, διαφάνεια, ανθρωπιά». Παράλληλα δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα προς τη «βουβή πλειοψηφία» των δημοτικών συμβούλων που με την ψήφο τους και τη στάση τους συμμετέχουν σε τέτοιου είδους «μικρά πραξικοπήματα», ξεχνώντας σε πολλές περιπτώσεις τη σημαντική ιστορία  τους.
Το χειρότερο όμως είναι ότι δημιουργείται τεράστιο θέμα με την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθαίνουμε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις!) η οποία ουσιαστικά δεν θα έχει εκπροσώπους στο συμβούλιο, μιας και εγκαινιάστηκε νέος τρόπος αντιμετώπισης των ευαίσθητων θεμάτων της εκπαίδευσης  και μάλιστα χωρίς λόγο και αιτία.