Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Συγχωνεύονται οι δημοτικές κινήσεις «Καλή μέρα και Αναγέννηση»!

Άνω-κάτω το Κερατσίνι…
Ο Καλλικράτης έγινε συνήθεια!  Σίγουρα οι ιστορικοί του μέλλοντος θα καταγράψουν το έτος 2011 ως η χρονιά του Καλλικράτη! Μετά του δήμους, τις εφορίες, τα σχολεία ήρθε η σειρά …των δημοτικών κινήσεων και για να είμαστε πιο ακριβείς, των δημοτικών κινήσεων που στηρίζονται η στελεχώνονται και από στελέχη του «δημοκρατικού χώρου».
Οι επιτελείς του κινήματος, συνυπολογίζοντας την αιμορραγία στελεχών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο κίνημα  και τους μικρούς εμφυλίους που ξεσπούν τοπικά κάθε φορά που υπάρχουν τοπικές εκλογές, αποφάσισαν να δράσουν άμεσα. Ενεργώντας λοιπόν έξυπνα και έγκαιρα ανέθεσαν σε στέλεχος νέας γενιάς, με ειδικές σπουδές στη διαχείριση συγκρούσεων, να μελετήσει το πρόβλημα να κάνει επαφές και προτάσεις.

Η περίπτωση του Κερατσινίου ήταν μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, μιας και στο Κερατσίνι τα τελευταία χρόνια τα στελέχη του βρίσκονται σε «μάχη χαρακωμάτων» με αποτέλεσμα κάθε φορά να παρουσιάζονται 2 και 3 δημοτικές κινήσεις και τελικά ένα Δήμος με ποσοστό πολύ μεγάλο για το κυβερνών κόμμα να χάνεται, και συχνά η δεξιά παράταξη να βρίσκεται στην εξουσία.
Η μεθοδικότητα του νεαρού στελέχους  είχε ανέλπιστα αποτελέσματα και έδειξε ότι υπάρχουν περιθώρια για συγκλίσεις απόψεων. Από τις πρώτες επαφές διαπίστωσε ότι τα περισσότερα στελέχη θεωρούν ως πρώτη κορυφαία προτεραιότητα το συμφέρον της πόλης και είναι πρόθυμα να ξεπεράσουν ατυχίες  και κακές στιγμές του παρελθόντος.

Δουλεύοντας πάνω σε αυτή τη κεντρική διαπίστωση, το νεαρό στέλεχος κινήθηκε  εξαιρετικά ώριμα και κατάφερε να φέρει τα πάνω-κάτω στο Κερατσίνι και να παρουσιάσει ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό δημοτικό τοπίο στους εμπνευστές της πρωτοβουλίας. 
Η συμφωνία θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, αφού ρυθμιστούν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες. Από αυτά που έχουν  διαρρεύσει, μαθαίνουμε ότι οι δημοτικές κινήσεις θα συγχωνευτούν σε όλα τα επίπεδα. Κορυφαία στελέχη της δεύτερης θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης στη διοίκηση σε θέσεις που επιτρέπει ο Καλλικράτης για τους Δήμους και θα δημιουργηθεί ένα μεικτό επιτελικό συμβούλιο γύρω από το δήμαρχο που θα χαράσσει την πολιτική της νέας δημοτικής κίνησης. 
Αυτό που έχει πραγματικά ενδιαφέρον, και είναι το σημείο που έκανε να υποχωρήσουν οι αντιστάσεις, είναι ότι θα προωθηθούν άμεσα, μεγάλα projects την περιοχή. Ακούγεται ότι είναι έτοιμο το σχέδιο για  Κέντρο υγείας αστικού τύπου, το κλείσιμο του εργοστασίου της ΔΕΗ με τη μορφή που το γνωρίσαμε τόσα χρόνια και παραχώρηση χώρων, και η επιτάχυνση του σχεδίου της ανάπλασης με γνώμονα την αναλογία μεταξύ οικοδομών και πρασίνου 1/5, μετά την άτακτη υποχώρηση του ΟΛΠ λόγω των  γεγονότων του περασμένου μήνα.

Σημείο τριβής υπήρξε η υπογειοποίηση της Λαμπράκη που έμπαινε επιτακτικά  μιας και ήταν έργο που εξαγγέλθηκε με πάθος στις εκλογές, αλλά μάλλον εγκαταλείπεται το σχέδιο γιατί κάτω από τη Λαμπράκη υπάρχουν αγωγοί της ΕΥΔΑΠ και οι τεχνικές δυσκολίες είναι μεγάλες. Στις συζητήσεις που έγιναν ο εκπρόσωπος του υπουργείου φάνηκε διαθέσιμος να συζητήσει την υπογειοποίηση άλλου δρόμου εφόσον προταθεί ομόφωνα από το επιτελικό όργανο που περιγράψαμε παραπάνω.
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρχε πραγματικά διαφορετικό κλίμα, πέρα από τις ρητορικές υπερβολές οι μυημένοι παρασκηνιακά συζητούσαν ποιος θα αναλάβει τι και προετοίμαζαν προσεκτικά τη στρατηγική για να περάσουν τη συμφωνία σε κατώτερα στελέχη στα οποία υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά και στο ευρύ κοινό!

Μια λεπτομέρεια που ίσως θα έπρεπε να καταγραφεί είναι ότι τα χέρια δόθηκαν ξημερώματα της πρώτης μέρας του μήνα, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα τους εμπλεκόμενους που το ερμήνευσαν ως καλό οιωνό! 
Καλό Μήνα...