Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Τεχνικό πρόγραμμα Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας: Ασκήσεις επί χάρτου!

Για ακόμα μια χρονιά η ιστορία επαναλαμβάνεται. Με διαδικασία εξπρές ψηφίστηκε από το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας το νέο τεχνικό πρόγραμμα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν ένα σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος, μια πρόταση, για την οποία δεν προηγήθηκε επαρκής συζήτηση, ούτε ουσιαστική διαβούλευση, δεν αναρτήθηκε ούτε στο διαδίκτυο.
Τουλάχιστον στα λόγια είναι από όλους αποδεκτό ότι η  συζήτηση και η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου ως σημαντική διαδικασία πρέπει να υπηρετεί τις αρχές της συμμετοχής, της διαφάνειας και του ελέγχου για τις οποίες τουλάχιστον προεκλογικά όλες οι παρατάξεις είχαν μιλήσει.

Αυτή τη φορά έγινε κάποια  διαβούλευση με τους φορείς  και τους κατοίκους της πόλης, με τις λαϊκές συνελεύσεις, αλλά ήταν προσχηματική και όχι επί της ουσίας. Δεν υπήρχε συγκεκριμένη εισήγηση για να τοποθετηθούν και να αντιπροτείνουν οι κάτοικοι κάθε περιοχής, αλλά μια έντονη προβολή των συναντήσεων της δημοτικής αρχής με πρόσωπα και φορείς χωρίς προτάσεις και αποφάσεις.

 Οι φορείς και οι κάτοικοι της πόλης δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για τις συνεδριάσεις των  Τοπικών Κοινοτικών Συμβουλίων, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ  δεν γνώριζαν τις αποφάσεις αυτών των συμβουλίων, αν υπήρξαν, μιας και δεν αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο  όπως ο νόμος ορίζει.

Ο ρόλος της  Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης δεν ήταν ουσιαστικός γιατί οι φορείς δεν είχαν τη  δυνατότητα  να ενημερωθούν ώστε να καταθέσουν προτάσεις τόσο για το Τεχνικό Πρόγραμμα όσο και για τον Προϋπολογισμό. α) στο άρθρο 176 ότι στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης είναι και να «γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου».


Τα προβλήματα της  πόλη μας είναι σε όλους γνωστά, έχουν διατυπωθεί εδώ και χρόνια. Η συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της πόλης. Όλες οι παρατάξεις όταν είναι στην αντιπολίτευση κατακεραυνώνουν τις άλλες για την τακτική τους  στο Τεχνικό Πρόγραμμα, όμως τελικά διαφορετικά τα βλέπει κάποιος ως αντιπολίτευση και διαφορετικά ως διοίκηση.

Χωρίς να είμαστε ειδικοί, διαπιστώνουμε ότι  δημοτική αρχή σπαταλά πολύτιμους πόρους, σε δραστηριότητες και έργα των οποίων το κόστος είναι μάλλον υπερβολικό,  η κατεύθυνση είναι τσιμέντα και άσφαλτος και απουσιάζει εντελώς έστω ένα μεγάλο έργο πνοής για τον τόπο, έστω και μελέτη από αυτά που βλέπαμε στις μακέτες του καλοκαιριού. Επιπλέον σε αυτή τη  δύσκολη εποχή δεν εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι 286 έργα έχουν πίστωση 0,01 ευρώ.

Τέλος η αίσθηση είναι ότι το συγκεκριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα είναι μια πρόχειρη απεικόνιση-συρραφή των Τεχνικών Προγραμμάτων των προηγούμενων χρόνων. Μια κατάθεση αποσπασματικών προτάσεων που δεν εντάσσονται σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό δεν συνιστά πρόταση για την πόλη και δεν απαντάει στο ερώτημα τι πόλη θέλουμε. Μακάρι να κάνουμε λάθος και το πρόγραμμα να είναι λειτουργικό και υλοποιήσιμο!