Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Η αλληλεγγύη το αντίδοτο στην κρίση

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: Η αλληλεγγύη το αντίδοτο στην κρίση 

Με πρακτικές αλληλεγγύης απαντά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη, στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 Κύριος στόχος είναι να διευρυνθεί το δίχτυ προστασίας που αγκαλιάζει και στηρίζει όσους έχουν ανάγκη. Υπάρχει αντίδοτο στην κρίση; Οι πρωτοβουλίες που έχουν δοκιμαστεί, άλλες που, υιοθετούνται και αναπτύσσονται, και πολλές νέες γεννιούνται, από τις ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά, δείχνουν πως μπορούν να δώσουν ανάσα, και ελπίδα. 
Οι δήμοι της χώρας, αναζητώντας εταίρους στην προσπάθεια για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη για τους πολίτες, συζητούν, συντονίζονται και δρουν όχι μόνο ενισχυτικά αλλά και δημιουργικά. Σ’ αυτές τις δράσεις εντάσσονται οι λειτουργίες κοινωνικών παντοπωλείων και φαρμακείων, δημοτικών ιατρείων, η υιοθέτηση καλών πρακτικών όπως οι δημοτικοί λαχανόκηποι. Σ’ αυτό τον καμβά, τις δικές τους πινελιές, προσθέτουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες, με στόχο να υπηρετήσουν την κοινωνία της αλληλεγγύης. 

ΟΤΑ: Με πρακτικές Αλληλεγγύης στηρίζουν τους κοινωνικά ευπαθείς "Δεν είναι το μέγεθος των πράξεών μας που έχει σημασία, αλλά η ποσότητα της αγάπης που βάζουμε σε αυτές" Πλάτων 

Κοινωνία, αλληλεγγύη, πολιτισμός. Συνύπαρξη, συμπαράσταση, δημιουργία. Όλες τους έννοιες, ενταγμένες, κατά προτεραιότητα, στο λεξιλόγιο των πόλεων και στην καθημερινή πρακτική των δήμων της χώρας, σε μια συγκυρία, που οι κοινωνικά και οικονομικά αδύναμοι αυξάνονται ραγδαία, το ίδιο και οι άνεργοι. 
Η έμπρακτη συμπαράσταση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας μέσω των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών προς όλους και ιδιαίτερα εμφατικά προς τις ευπαθείς ομάδες, εκφράζεται, έτσι όπως οι ανάγκες επιβάλλουν και οι καιροί απαιτούν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πρακτικές αλληλεγγύης διευρύνονται, και δημιουργούνται νέες κοινωνικές δομές με στόχο να απλωθεί ακόμη περισσότερο το δίχτυ προστασίας που αγκαλιάζει και στηρίζει τους οικονομικά αδυνάτους. Καινούργιες ιδέες γεννιούνται ή άλλες δοκιμασμένες δράσεις, υιοθετούνται, σε δήμους της χώρας, ως αντίδοτο στην κρίση, ως απάντηση στα δεκάδες προβλήματα που ξεπηδούν καθημερινά.Τοπικές αρχές, κοινωνικοί, επιστημονικοί και παραγωγικοί φορείς, σύλλογοι, εθελοντές, πολίτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, συναντιούνται, συζητούν, συντονίζονται, λειτουργούν δημιουργικά, βρίσκοντας λύσεις. Σ’ αυτές προστίθενται και πρωτοβουλίες και εθελοντικές προσπάθειες επιστημόνων υγείας και εργαζομένων που πιστεύουν στις πρακτικές αλληλεγγύης και τις υπηρετούν. 

Το φαγητό της ημέρας
 Οι Έλληνες άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άπορες οικογένειες, μονογενεϊκές ή πολύτεκνες οικογένειες, με χαμηλό εισόδημα, άνθρωποι που έχασαν τις επιχειρήσεις τους, Έλληνες στα όρια της φτώχειας, ή νεόπτωχοι, άλλαξαν τον τελευταίο χρόνο, την ανθρωπογεωγραφία, των εγγεγραμμένων στις λίστες των συσσιτίων δήμων της χώρας. 
Δήμοι σε πολλές περιοχές της χώρας, κι όχι μόνο σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Πάτρα η Θεσσαλονίκη ή η Λάρισα, βλέποντας το κύμα των αναγκών και την οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει κοινωνικές ομάδες των περιοχών τους, ξεκίνησαν ή επέκτειναν δράσεις με τη μορφή συσσιτίων, διανομής μερίδων φαγητού κατ’ οίκον, διάθεσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από τις τράπεζες τροφίμων και άλλων ειδών που διαθέτουν, σε ημερήσια βάση. 
Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκκλησία, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, οργανώσεις, σύλλογοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αμβλύνουν τα προβλήματα που χιλιάδες άτομα αντιμετωπίζουν.

Περιστέρι: Επέκταση του «Καθήκον κατ’ οίκον»
 Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο δήμος Περιστερίου, όπου επεκτάθηκε το ήδη υφιστάμενο, εδώ και ένα χρόνο, πρόγραμμα με την ονομασία « Καθήκον κατ’ οίκον», με τη λειτουργία μαγειρείων. Καθημερινά εθελόντριες, ετοιμάζουν εκατοντάδες μερίδες φαγητού, οι οποίες μοιράζονται σε όσους έχουν καταγραφεί και πιστοποιηθεί ότι πράγματι έχουν ανάγκη.

 Τα κοινωνικά παντοπωλεία της κρίσης
Το Δεκέμβριο του 2007 στο Δήμο Αθηναίων, λειτούργησε το πρώτο Κοινωνικό Παντοπωλείο στη χώρα, για να ακολουθήσουν λίγο αργότερα οι Δήμοι Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Ένα χρόνο αργότερα, το 2008, ο Δήμος Αθηναίων λειτούργησε το Κοινωνικό Φαρμακείο σε συνεργασία με τον ΕΟΦ και τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου, και την Αθηναϊκή Αγορά, σε συνεργασία με επιχειρήσεις που συνέδραμαν στο εγχείρημα. Τέσσερα χρόνια μετά, πολλές δεκάδες Κοινωνικά Παντοπωλεία, ως δομές υποστήριξης ευπαθών ομάδων δημιουργήθηκαν ενώ πολλά ακόμη ξεκινούν τη λειτουργία τους, απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελληνική επικράτεια με τη συνεργασία δήμων, επιχειρήσεων, κοινωνικών φορέων , εθελοντών, πολιτών και εκκλησίας. Είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, χαρτικά, ρούχα, παιχνίδια είναι είδη που μπορεί κάποιος να βρει σ’ αυτά.

Ηλιούπολη: Κάρτα Κοινωνικής Συμπαράστασης
Στις αρχές Δεκέμβρη εγκαινιάστηκε το Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Δήμο Ηλιούπολης, όμως η προσπάθεια δεν σταματά εκεί. Στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής ο δήμος Ηλιούπολης προχώρησε στην έκδοση Κάρτας Κοινωνικής Συμπαράστασης, με στόχο να βοηθήσει τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες στη σημερινή οικονομικά δύσκολη περίοδο. Στους κατόχους της κάρτας παρέχονται προνομιακές τιμές και εκπτώσεις, σε συνεργασία με την τοπική αγορά της Ηλιούπολης, ενώ δικαιούχοι της είναι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑμεΑ, άποροι, άνεργοι, συνταξιούχοι του ΟΓΑ, δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 19.000 ευρώ. Και τη συνέχεια θα αποτελέσουν τα «Καλάθια Αλληλεγγύης» του Δήμου σε συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ.

Νέα Μηχανιώνα: Κοινωνικό παντοπωλείο 
Η οργανωτική δομή πάνω στην οποία στηρίζεται ο θεσμός του Κοινωνικού Παντοπωλείου παρουσιάστηκε στα τέλη Νοέμβρη στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη Νέας Μηχανιώνας.Το Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετεί τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Μηχανιώνας, προσφέροντας είδη διατροφής, απορρυπαντικά και γενικότερα τα είδη πρώτης ανάγκης. Οι δικαιούχες οικογένειες, επιλέγονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως: η απορία, η εν γένει οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση, οι συνθήκες στέγασης, η τυχόν ύπαρξη προβλημάτων υγείας κ.λπ. Ήδη, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης Κοινωνικού Παντοπωλείου και στις άλλες δύο Δημοτικές Ενότητες, όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος, Ιωάννης Αλεξανδρής, στους πολίτες που ήταν στην παρουσίαση.

Το « Μαγαζάκι Αλληλεγγύης» στην Κοζάνη
Εντατικά δουλεύουν και στον τομέα της ανακούφισης των ευπαθών ομάδων, και πολλά Γραφεία Εθελοντισμού Δήμων της χώρας. Πρόσφατο και πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Γραφείου Εθελοντισμού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πρόνοιας και Μέριμνας του Δήμου Κοζάνης, με τη λειτουργία του προγράμματος «Μαγαζάκι Αλληλεγγύης Δήμου Κοζάνης». Το Μαγαζάκι δέχεται είδη ένδυσης, υπόδησης, για μικρούς και μεγάλους, βιβλία, παιχνίδια και είδη οικιακής χρήσης σε πολύ καλή κατάσταση από καταστήματα και πολίτες. Τα είδη παρέχονται δωρεάν σε δικαιούχους, μέσα από μια διαδικασία που έχει ως στόχο να στηρίξει πολίτες της Κοζάνης που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Δικαιούχοι οικονομικά αδύνατες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα ή μοναχικά άτομα, ΑμεΑ .

Ίδρυση Εστίας στο Δήμο Πεντέλης
Δωρεάν τρόφιμα, ρούχα, οικιακό εξοπλισμό, παρέχει και ο Δήμος Πεντέλης, μέσα από την ίδρυση Εστίας, που ξεκίνησε τη λειτουργία της, στις κατασκηνώσεις υπερηλίκων της Δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης, στηρίζοντας τους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.
«Φαρίς» στην ΚαλαμάταΚαρπούς προς όφελος οικονομικά ασθενών πολιτών, απέδωσε η κίνηση της Κοινωφελούς Επιχειρήσεως «Φαρίς» του Δήμου Καλαμάτας, η οποία εντάχθηκε για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Δωρεάν διανομή τροφίμων από τα κοινοτικά αποθέματα της παρέμβασης» (ΦΕΚ τεύχος Β΄, αρ. φύλλου 660, 20 Απριλίου 2011), εξασφαλίζοντας δωρεάν τρόφιμα σε απόρους κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών τοπικών κοινοτήτων. 
Στις αρχές Νοεμβρίου, έγινε η πρώτη παραλαβή των 1.400 δεμάτων ζυμαρικών, ενώ έπονται νέες παραλαβές και άλλων τροφίμων . Τους δικαιούχους εξυπηρετούν οι εθελοντές του Δημοτικού Παντοπωλείου με τη βοήθεια υπαλλήλων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Εξαπλώνονται τα Κοινωνικά Φαρμακεία στους Δήμους
Το πρώτο κοινωνικό φαρμακείο στην Ελλάδα λειτούργησε το Δεκέμβριο του 2008 στο Δήμο Αθηναίων, με τη συνεργασία του Ε.Ο.Φ και των Φαρμακοποιών του Κόσμου, για να ακολουθήσει το 2010 στην ίδια λογική , η λειτουργία Κοινωνικού Φαρμακείου-Ιατρείου στο Δήμο Κιλκίς με τη συνεργασία της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κιλκίς, του Ιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου της πόλης και του ΔΙ.ΛΟ.ΦΑ.ΛΙΛ (Διανεμητικός Λογαριασμός Φαρμακοποιών Ν. Κιλκίς). 
Στόχος της δράσης είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και φαρμακευτική κάλυψη των αναξιοπαθούντων ατόμων, αστέγων, μεταναστών, απόρων.Τέλη Μαρτίου του 2011 λειτούργησε στο Βόλο, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης, το τρίτο κατά σειρά Κοινωνικό Φαρμακείο στην Ελλάδα, με τη συμβολή των Φαρμακοποιών του κόσμου. Το Νοέμβριο, δημιουργήθηκε Κοινωνικό Φαρμακείο και στο Δήμο Ηλιούπολης με τη συνεργασία του Τοπικού Τομέα Φαρμακοποιών της Ηλιούπολης, προκειμένου να εξυπηρετεί ανασφάλιστους άπορους με βιβλιάριο Απορίας , άνεργους .Πριν τα Χριστούγεννα, αναμένεται αντίστοιχη πρωτοβουλία και στο Δήμο Καβάλας, σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο της πόλης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανασφάλιστοι και άποροι, ενώ στη σύσταση κοινωνικού φαρμακείου, προχωρά και ο Δήμος Καρδίτσας που συζητά το θέμα με το Σύλλογο Φαρμακοποιών της πόλη. Αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει και από άλλους δήμους της χώρας.
Τις δυνατότητες λειτουργίας κοινωνικού φαρμακείου στα Χανιά, το 2012,διερευνά επίσης ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της πόλης, ο οποίος στο πλαίσιο της προσπάθειας θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την εκκλησία και κοινωνικούς φορείς της πόλης. Πρωτοβουλίες για συγκέντρωση φαρμάκωνΠαράλληλα σε δήμους της χώρας εκδηλώνονται πρωτοβουλίες συγκέντρωσης φαρμάκων. Πρόσφατη είναι η κίνηση του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου και ειδικότερα της Δημοτικής Κοινότητας Ευόσμου που ανέλαβε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης φαρμάκων και αναλωσίμων υλικών το Νοέμβριο προκειμένου να στηρίξει το έργο των γιατρών του κόσμου. 

Διεύρυνση Δράσεων
Πιλοτικό πρόγραμμα ψυχικής διαχείρισης της οικονομικής κρίσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης Ομάδες ψυχικής διαχείρισης του ψυχολογικού τραύματος με αφορμή την οικονομική κρίση, προγραμματίστηκαν να ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία ψυχιάτρων και ψυχολόγων της συμπρωτεύουσας, μελών του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας «Ego Ideal» ,που προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους. Παράλληλα, ενδιαφέρον, για δημιουργία αντίστοιχων προγραμμάτων, εκδηλώνεται σταδιακά και από άλλους δήμους της Β. Ελλάδος.Το πρόγραμμα προβλέπει τη σύσταση μιας ομάδας σε κάθε μια από τις έξι δημοτικές κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης με συναντήσεις για έξι εβδομάδες. 
Οι ομάδες ψυχολογικής διαχείρισης της κρίσης, δημιουργούνται στο πλαίσιο της προσφοράς στην κοινότητα και της ανθρωπιστικής ευθύνης των ειδικών της ψυχικής υγείας. Απέναντι σε μεγάλες κρίσεις , οι άνθρωποι μπορούν να προσπαθήσουν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους ή να ανταποκριθούν ως κοινότητες, ανάλογα με το βαθμό συσπείρωσης, ο οποίος και καθορίζει τη δυνατότητα αντίδρασης στην κρίση. 
Οι ειδικοί από την πλευρά τους, καταγράφουν αύξηση των περιπτώσεων ατόμων που αδυνατώντας να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη. Η απώλεια εργασίας, η αβεβαιότητα αν θα υπάρχει αύριο δουλειά, η σημαντική μείωση εσόδων εξαιτίας των περικοπών, δημιούργησαν αίσθηση ανατροπής των πάντων, ανασφάλεια, και αδυναμία διαχείρισης της υφιστάμενης γι’ αυτούς κατάστασης. Ψυχολογική Υποστήριξη στο Δήμο ΑιγάλεωΓραφείο Ψυχολογικής Υποστήριξης , έθεσε σε λειτουργία ο Δήμος Αιγάλεω, με σκοπό την όσο το δυνατόν ολοκληρωμένη ψυχο-κοινωνική στήριξη όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα. 
Το γραφείο παρέχει ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες και άτομα όλων των ηλικιών, που αντιμετωπίζουν προσωπικά ή οικογενειακά, ψυχολογικά ή κοινωνικά προβλήματα. Οι υπηρεσίες παρέχονται άμεσα και εξατομικευμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε αιτήματος, ενώ με ιδιαίτερη ευαισθησία αντιμετωπίζονται αιτήματα που σχετίζονται με παιδιά και εφήβους. 
Παρεμβάσεις με στόχο την ενημέρωση και την πρόληψη πραγματοποιούνται και σε συνεργασία με την σχολική κοινότητα (σύλλογοι γονέων, εκπαιδευτικοί, μαθητές). Στις βασικές επιδιώξεις του γραφείου εντάσσονται, η προώθηση της προσωπικής ανάπτυξης των δημοτών, η πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας, η παροχή άμεσων και κατάλληλων μορφών παρεμβάσεων όταν και όπου αυτές είναι αναγκαίες και η παροχή δυνατοτήτων στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες να ζουν με αξιοπρέπεια ως ενεργά μέλη της κοινότητας. 

 Κερατσίνι-Δραπετσώνα: Κέντρο Φροντίδας Ευπαθών Ομάδων 
Μια νέα μονάδα υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων θα λειτουργήσει στο δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας με το όνομα «Κέντρο Φροντίδας Ευπαθών Ομάδων με παιδιά Κερατσινίου-Δραπετσώνας». Χρειάστηκε η συνεργασία του Δήμου με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο πλαίσιο του έργου «Παροχή Ολοκληρωμένων Τοπικών Υπηρεσιών Υποστήριξης Φτωχών Οικογενειών με παιδιά», με τη συγχρηματοδότηση του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.). Στόχος του εγχειρήματος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των παιδιών και των γονέων με μια σειρά από σημαντικές και ωφέλιμες για την οικογένεια δράσεις. Μέσα από το πρόγραμμα θα γίνεται ολοκληρωμένη προσέγγιση των οικογενειών που χρήζουν κοινωνικής παρέμβασης, με σκοπό να καταπολεμηθούν τα προβλήματα που προκύπτουν στο παιδί και στην οικογένειά του λόγω της φτώχειας, καθώς και όσων απορρέουν από αυτή (περιθωριοποίηση, παραβατικότητα κ.λπ.). 

 Ηλιούπολη: Βιωματικά σεμινάρια για γονείς εφήβων Βιωματικά Σεμινάρια γονέων, ξεκίνησε στις 7 Δεκεμβρίου, το τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών και Υγείας του Δήμου Ηλιούπολης , στo πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής του. Το κάθε σεμινάριο περιλαμβάνει οκτώ εβδομαδιαίες δίωρες συναντήσεις, και απευθύνεται σε γονείς εφήβων, κατοίκους Δήμου Ηλιούπολης. 
Τα θέματα στα οποία επικεντρώνονται τα σεμινάρια είναι οι ανάγκες των εφήβων, οι αλλαγές στην εφηβεία, τα συναισθήματα που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας, η επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών, τα όρια, η πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και το πρόβλημα της εξάρτησης από το διαδίκτυο.
Στους γονείς που θα συμμετάσχουν στο σεμινάριο θα διανεμηθεί ενημερωτικό και υποστηρικτικό υλικό για τα θέματα που θα αναπτυχθούν και παράλληλα θα παρέχεται καθοδήγηση για τυχόν εξειδικευμένα ζητήματα, σε συνεργασία με ειδικά κέντρα και φορείς ψυχικής υγείας, καθώς και υποστήριξη μετά το τέλος του σεμιναρίου, με τακτικές ατομικές συνεδρίες.

Ξυλόκαστρο: Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Πρόνοιας
Πρόκειται για ένα έργο που θα λειτουργήσει στο Νέο Δήμο Ξυλοκάστρου και αφορά στην ανάπτυξη συστημάτων τηλεμετρίας βιολογικών παραμέτρων, Φακέλου Υγείας Δημότη και υπηρεσιών φροντίδας και πρόνοιας με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. 
Θα λειτουργεί επικουρικά και παράλληλα με άλλες παρόμοιες δράσεις στήριξης ευπαθών ομάδων στην ευρύτερη περιοχή, επεκτείνοντας τις δράσεις Πρόνοιας του Δήμου με την ανάπτυξη Κέντρων Προληπτικής Ιατρικής, τα οποία θα απευθύνονται και σε ευρύτερες ομάδες πληθυσμού, ανάμεσά τους νέοι και αθλητές.
Δημοτικά ΙατρείαΈνα ευρύ δίκτυο Δημοτικών Ιατρείων σε όλη τη χώρα εξυπηρετεί εδώ και χρόνια τους κατοίκους των πόλεων, ασφαλισμένους, ανασφάλιστους, μετανάστες. Τα Δημοτικά Ιατρεία ως φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας-Υγείας παρέχουν μια δέσμη βασικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης ανάμεσά τους, υπηρεσίες υγείας, που δεν απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο, προληπτική οδοντιατρική και φροντίδα, κοινωνική φροντίδα, κ.λπ. 
Οι προσπάθειες, εν μέσω κρίσης, διευρύνονται με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Στο Δήμο Ιωαννιτών, ο Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, ξεκινά σύντομα τη λειτουργία του Δημοτικού Κοινωνικού Ιατρείου με στόχο την παροχή υπηρεσιών φροντίδας σε κατοίκους του δήμου που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα φτώχειας και εγκατάλειψης και αδυνατούν να έχουν στοιχειώδη δωρεάν περίθαλψη. Ήδη έγιναν συναντήσεις δήμου, με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου και Ιατρικό Σύλλογο, ενώ στόχος είναι στην πρωτοβουλία να συμμετάσχουν εθελοντικά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος. 
Στην Πάτρα, ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης, εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να συμβάλει στη δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου στην πόλη , με τη συμμετοχή και άλλων φορέων.Ανοικτή πρόσκληση στους γιατρούς κάθε ειδικότητας της πόλης, ώστε να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στους δημότες μέσω των δημοτικών ιατρείων, απηύθυνε οΔήμος Αιγάλεω. Ο δήμαρχος Χ. Καρδαράς κάλεσε τους συναδέλφους του γιατρούς να πρωτοστατήσουν σε εθελοντικές δράσεις που θα βοηθήσουν στη λειτουργία των δημοτικών ιατρείων της πόλης, τονίζοντας ότι σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία , Τοπική Κοινωνία και Αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να στηρίξουμε τους πιο αδύνατους οικονομικά συμπολίτες. 
Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης «Έχεις τα πινέλα έχεις τα χρώματα ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα…» Νίκος Καζαντζάκης Στον καμβά της ζωής, «ζωγραφίζουν» ευαισθητοποιημένοι πολίτες, για να υπηρετήσουν την κοινωνία της αλληλεγγύης, στο ζοφερό παρόν που ζούμε. Αναζητώντας ρεαλιστικές απαντήσεις στο πως θα ήταν….εάν … αποφάσισαν λειτουργώντας συλλογικά, να δώσουν το δικό τους στίγμα αγκαλιάζοντας ευπαθείς ομάδες, μεταναστών και ελλήνων, με μια ακόμη απόπειρα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

 Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου
Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου, όπως αυτοσυστήνεται είναι: « μια εθελοντική προσπάθεια γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, μαιών, οδοντίατρων και εθελοντών από τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές του Δήμου, που λειτουργεί από το Ιούλιο 2008 αρχικά στο χώρο του Δ΄ ΚΑΠΗ το οποίο μας παραχώρησε ο Δήμος, και από τον Οκτώβριο του 2009 σε ανεξάρτητο χώρο στην Καστρινογιαννάκη 12 στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. 
Η ανάγκη για δική μας στέγη προέκυψε από τη συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση του κόσμου και την επιθυμίας μας να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες του Ιατρείου και σε άλλους τομείς και να συμπεριλάβουμε δράσεις και άλλων εθελοντών όπως είναι οι φαρμακοποιοί, οι γυναικολόγοι και οι οδοντίατροι».
Το ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο παρέχει από το 2008 δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους. Γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί αλλά και εργαζόμενοι στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Ρεθύμνου προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε χιλιάδες ανθρώπους. 
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται από το Ιατρείο, μέχρι σήμερα έχει δεχθεί 3.531 επισκέψεις ενώ 1.121 ασθενείς, ενήλικες και παιδιά έχουν σταθερή παρακολούθηση. Στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο λειτουργούν παθολογικό, παιδιατρικό, γυναικολογικό ιατρείο οδοντιατρείο και φαρμακείο, απευθύνονται, έγκυοι, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, καρδιοπάθειες υπέρταση κ.λπ., παιδιά που χρειάζονται εμβόλια, άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθούν ιδιώτη γιατρό η διστάζουν τα προσεγγίσουν τα δημόσια νοσοκομεία, αφού δεν διαθέτουν έγγραφα παραμονής στη χώρα. Το 2010 οι άνθρωποι που απευθύνθηκαν σ’ αυτό αυξήθηκαν κατά 100% σε σχέση με το 2009, ενώ αναμένεται ότι λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών. 
Την περασμένη χρονιά έγιναν συνολικά 1.000 εμβόλια σε παιδιά, ενώ το 20% των ασθενών που επισκέφθηκαν το παθολογικό ιατρείο έπασχαν από χρόνια προβλήματα υγείας, υπέρταση, καρδιοπάθειες. Το 43% των ασθενών στο παθολογικό ιατρείο είναι Βούλγαροι, το 22% Αλβανοί, το 19% Αφγανοί, το 3% Έλληνες. Στο παιδιατρικό, το 30% των παιδιών που παρακολουθούνται είναι αλβανικής καταγωγής, το 30% βουλγαρικής και το 8% ελληνικής. Στο γυναικολογικό ιατρείο, το 57% προέρχεται από τη Βουλγαρία και το 17% από την Αλβανία, ενώ υπάρχουν και 3% Ελληνίδες ανασφάλιστες.

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης ΘεσσαλονίκηΚοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης λειτουργεί από τις αρχές Νοέμβρη, και στη Θεσσαλονίκη, ως δράση αλληλεγγύης, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες σε ανασφάλιστους πολίτες Έλληνες και αλλοδαπούς. Το χώρο και τα πάγια έξοδα λειτουργίας παραχώρησε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), ενώ ο ιατρικός εξοπλισμός και τα φάρμακα προέρχονται από εισφορές σωματείων, συλλόγων, οργανισμών και ιδιωτών. 
Το στελεχώνουν εξειδικευμένοι εθελοντές γιατροί που καλύπτουν πολλές από τις βασικές ιατρικές ειδικότητες, ενώ παρέχεται και ψυχιατρική συνδρομή σε άνεργους ανασφάλιστους. Στους χώρους του υπάρχει και φαρμακείο, ενώ δρομολογείται και η ίδρυση “Συλλόγου Φίλων του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης”.

Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Πρέβεζα Τον Απρίλιο του 2011 ξεκίνησε τη λειτουργία του Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Πρέβεζα στελεχωμένο με λειτουργούς υγείας που παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Το ιατρείο υποστηρίζεται από συλλογικούς, επιστημονικούς φορείς, δημοτικές παρατάξεις της πόλης και το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας. πηγή