Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Δέκα "έξυπνες" πόλεις βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους

Σήμερα πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αστικά κέντρα, ενώ την επόμενη εικοσαετία ο αστικός πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί από 3,5 δισ. σε 5 δισ. Πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Ελσίνκι (αλλά και μια μικρή νησιωτική χώρα, η Μάλτα) χρησιμοποιούν έξυπνες τεχνολογίες και αναλύουν δεδομένα με πρωτοποριακούς τρόπους, με στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Αυτήν τη δεκαετία τα αστικά κέντρα ανά τον κόσμο θα επενδύσουν $108 δισ. σε έξυπνες αστικές υποδομές, όπως είναι τα έξυπνα παρκόμετρα και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, τα κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης και τα συστήματα ανάλυσης δεδομένων (data analytics), σύμφωνα με την Pike Research. Στη συνέχεια ακολουθούν 9 πόλεις (και μια χώρα) που είναι πρωτοπόρες στη χρήση των συστημάτων ανάλυσης δεδομένων με σκοπό τη μείωση της εγκληματικότητας, της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της σπατάλης.

Βοστόνη
Ο δήμαρχος της Βοστόνης Thomas Menino έχει συστήσει μια ομάδα ανάλυσης δεδομένων που συσχετίζει τις καταγγελίες των πολιτών με στοιχεία για τη χρήση γης, παραβιάσεις του κώδικα, εγκλήματα και φορολογικά αρχεία, προβλέποντας έτσι τις περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι απόντες και δεν προσέχουν τις ιδιοκτησίες τους. Αυτό είναι ένα μέρος της Ειδικής Ομάδας Προβλημάτων Ιδιοκτησίας της πόλης, μιας πρωτοβουλίας που σκοπό έχει να καταπολεμήσει τα ναρκωτικά και την πορνεία και να καταστήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων υπόλογους για ό,τι συμβαίνει σε αυτά.

Dubuque, Αϊόβα
Το 2010, το Dubuque και η IBM έθεσαν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για την προστασία των υδάτινων πόρων και τη βελτίωση της βιωσιμότητας της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, 151 νοικοκυριά ενημερώθηκαν για την κατανάλωση νερού που έκαναν και παροτρύνθηκαν να αναφέρουν τυχόν διαρροές. Χάρη στο πρόγραμμα, η κατανάλωση νερού ελαττώθηκε κατά 6,6% και οι αναφορές διαρροών οχταπλασιάστηκαν. Σύμφωνα με την IBM, μέσα σε εννέα εβδομάδες εξοικονομήθηκαν περισσότερα από 337.000 λίτρα νερού.

Ελσίνκι
Η Αρχή Μεταφορών της Φινλανδίας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ασφάλεια του οδικού δικτύου και να περιορίσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση, συνεργάζεται με την IBM για να ενοποιήσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τις οδικές συνθήκες, τα ατυχήματα και την κίνηση στους δρόμους σε μια ενιαία πλατφόρμα. Αναλύοντας τα συνδυασμένα δεδομένα, η Φινλανδική Αρχή Μεταφορών, η οποία είναι υπεύθυνη για το εθνικό οδικό δίκτυο, μπορεί να εντοπίσει τα δυνητικά επικίνδυνα τμήματα τα οποία απαιτούν συντήρηση.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Λονδίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, η Αστυνομία Μεταφορών της Βρετανίας χρησιμοποιεί ένα ειδικό λογισμικό για να εντοπίζει τις κινήσεις των τοπικών συμμοριών και τους κοντινότερους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Τον τελευταίο καιρό η αγγλική πρωτεύουσα αντιμετωπίζει προβλήματα με τις οργανωμένες συμμορίες πορτοφολάδων που ταξιδεύουν με τον υπόγειο σιδηρόδρομο ψάχνοντας για υποψήφια θύματα. Η αστυνομία χρησιμοποιεί επίσης το λογισμικό Map Info Crime Profiler της Pitney Bowes Business Insights για να περιορίσει τις κλοπές καλωδίων που λαμβάνουν χώρα σε όλο το Βρετανικό Σιδηροδρομικό Δίκτυο.

Μάλτα
Η Μάλτα, νησιωτικό κράτος της Μεσογείου με κύρια αστικά κέντρα την Μπιρκιρκάρα και την πρωτεύουσα Βαλέτα, συνεργάζεται με την IBM για την κατασκευή ενός έξυπνου εθνικού συστήματος ηλεκτρισμού και ύδρευσης. Η εταιρεία κοινής ωφέλειας ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι σε θέση να παρακολουθεί την κατανάλωση ρεύματος σε πραγματικό χρόνο και να προσφέρει στους καταναλωτές κυμαινόμενα τιμολόγια. Οι πελάτες μπορούν επίσης να ενημερώνονται για την ηλεκτρική τους κατανάλωση σε πραγματικό χρόνο, ώστε να τη ρυθμίζουν ανάλογα. Στις περιοχές όπου εγκαταστάθηκε το εν λόγω σύστημα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψε πτώση.

Μέμφις
Η Αστυνομική Διεύθυνση του Μέμφις χρησιμοποιεί λογισμικό της IBM για να προβλέπει πού είναι πιθανότερο να διαπραχθεί ένα έγκλημα, έτσι ώστε να περιπολούνται περισσότερο οι πιο επικίνδυνες περιοχές. Η πόλη βασίζει τις προβλέψεις της στα στοιχεία εγκληματικότητας που εισρέουν σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο επιχειρήσεών της. Από τότε που το Μέμφις άρχισε να χρησιμοποιεί το λογισμικό αυτό, το 2006, τα σοβαρά εγκλήματα μειώθηκαν κατά 30%.

Νέα Υόρκη
Πολλές πόλεις ενθαρρύνουν τους προγραμματιστές να αναπτύσσουν εφαρμογές (apps) κάνοντας χρήση δεδομένων που παρέχονται από δημόσιους φορείς. Στον μαραθώνιο hacking που έλαβε χώρα στην πόλη της Νέας Υόρκης (NYC Big Apps 3.0 Hackathon) το Νοέμβριο, την πρώτη θέση κατέλαβε ο Eric Rafaloff, ο οποίος ανέπτυξε ένα app που λέγεται «Can I Park Here?» και ενημερώνει τους οδηγούς αν έχουν παρκάρει νόμιμα.
Οι καταρρακτώδεις βροχές, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις λάσπης που έπληξαν τη Βραζιλία στις αρχές του χρόνου κόστισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους. Προκειμένου να αναβαθμίσει το σύστημα απόκρισης στις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, το Ρίο ντε Τζανέιρο (με την υποστήριξη της IBM) δημιούργησε ένα επιχειρησιακό κέντρο που συγκεντρώνει πληροφορίες από 30 διαφορετικές Υπηρεσίες, διαμορφώνοντας έτσι μια πληρέστερη εικόνα της πόλης. Το επιχειρησιακό κέντρο, το οποίο τροφοδοτείται από 400 βιντεοκάμερες που μαγνητοσκοπούν την πόλη, συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της ασφάλειας του Ρίο ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Σαν Φρανσίσκο
Στο Σαν Φρανσίσκο το παρκάρισμα μπορεί να αποδειχτεί μεγάλος μπελάς. Για να διευκολύνει την κατάσταση, η πόλη έθεσε σε εφαρμογή το σύστημα Sfpark, το οποίο χρησιμοποιεί αισθητήρες, νέα παρκόμετρα και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Οι ασύρματοι αισθητήρες καταγράφουν πότε ελευθερώνεται μια θέση στάθμευσης και στη συνέχεια η πληροφορία μεταδίδεται μέσω διαδικτύου, smartphone apps ή γραπτών μηνυμάτων. Επιπλέον, οι τιμές στα παρκόμετρα προσαρμόζονται ανάλογα με τη ζήτηση, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει τους οδηγούς να κάνουν τις δουλειές τους εκτός ωρών αιχμής, ή να αφήνουν το αυτοκίνητό τους σε ένα γκαράζ.

Ουάσινγκτον
Με τη βοήθεια της IBM, η Υπηρεσία Ύδρευσης (DCWater) της αμερικανικής πρωτεύουσας αναβαθμίζει τη διαχείριση των παλαιών δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης. Ένα από τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος είναι ότι η DC Water είναι σε θέση να παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους πυροσβέστες σχετικά με την ετοιμότητα κάθε πυροσβεστικού κρουνού, έτσι ώστε να ξέρουν τι να περιμένουν όταν σπεύδουν για επέμβαση σε μια πυρκαγιά. capital