Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Κίνδυνοι υγείας και μόλυνσης του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση και ταφή αποξηραμένης λυματολάσπης στην Ψυτάλλεια.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΣΥΡΙΖΑ- ΕΡΩΤΗΣΗ Θ.ΔΡΙΤΣΑ, ΠΑΝ.ΛΑΦΑΖΑΝΗ- Κίνδυνοι υγείας και μόλυνσης του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση και ταφή αποξηραμένης λυματολάσπης στην Ψυτάλλεια, 28/12/2011

Ερώτηση προς τoυς κ.κ. Υπουργούς - Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  - Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Κίνδυνοι υγείας και μόλυνσης του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση και ταφή αποξηραμένης λυματολάσπης στην Ψυτάλλεια.
Ύστερα από καταγγελίες για συσσώρευση και ταφή εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ δεκάδων τόνων αποξηραμένης λυματολάσπης, πάνω στο νησί της Ψυτάλλειας, ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής ζήτησε την παραμονή των Χριστουγέννων από τη διοίκηση της Επιχείρησης να επισκεφτεί το νησί και να ενημερωθεί από τους αρμόδιους.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προβάλλοντας μια σειρά από προσχηματικά επιχειρήματα, δεν έδωσε άδεια στο Δήμαρχο. Παρά την άρνηση της εταιρίας να συνεργαστεί, ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας συνοδευόμενος από κλιμάκιο της Δημοτικής Αρχής και ειδικούς επιστήμονες πραγματοποίησαν επιτόπια αυτοψία στην Ψυτάλλεια στην οποία δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες που υπήρχαν. Μάλιστα πάρθηκε και δείγμα αποξηραμένης λυματολάσπης, η οποία είχε εκτεθεί σε λόφους, παντελώς ακάλυπτη και δίπλα από τη θάλασσα.

Όπως προκύπτει από το οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό που έχει στη διάθεση της η δημοτική αρχή, στις εργασίες που εκτελούνταν με εντατικούς ρυθμούς το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου μεγάλος αριθμός φορτηγών οχημάτων, εκσκαφείς και άλλα χωματουργικά μηχανήματα εναποθέτουν με ταχείς ρυθμούς και χωρίς κανένα μέτρο περιβαλλοντικής προστασίας δεκάδες τόνους αποξηραμένης λυματολάσπης σ’ έναν λοφίσκο της Ψυτάλλειας.
Η κατωφέρεια του εδάφους καθιστά προφανές ότι και τις δύο προηγούμενες ημέρες, όπου επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ένα μεγάλο μέρος της εκτεθειμένης αποξηραμένης λυματολάσπης, μεταφέρθηκε στην θάλασσα.


Η Δημοτική Αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας καταγγέλλει επίσης ότι η ΕΥΔΑΠ συσσωρεύει δεκάδες τόνους αποξηραμένης λυματολάσπης στην Ψυτάλλεια αφού η λήξη της σύμβασης με την εταιρεία που είχε την ευθύνη μεταφοράς της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε ως αποτέλεσμα οι δύο δεξαμενές, στις οποίες αποθηκεύονται προσωρινά τα υπολείμματα να είναι πλήρεις, δημιουργώντας τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους για χιλιάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Η εταιρία επέλεξε να ξεκινήσει εργασίες εναπόθεσης και ταφής της αποξηραμένης λυματολάσπης πάνω στο νησί. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες ειδικών, η αποξηραμένη λυματολάσπη δεν μπορεί να αποθηκευτεί για πολύ καιρό, καθώς τα οργανικά στοιχεία οδηγούν, έπειτα από κάποιο διάστημα, σε αναφλέξεις. Στο πρόσφατο μάλιστα παρελθόν και επί σειρά ετών οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και των γύρω Δήμων υπέφεραν καθημερινά σχεδόν από τις αναθυμιάσεις, τα αέρια και την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούσαν οι συσσωρευμένοι όγκοι λυματολάσπης.

Με βάση τα παραπάνω, Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 1. Επειδή οι υπεύθυνες και τεκμηριωμένες καταγγελίες του Δημάρχου αναδεικνύουν την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων, σε ποιες ενέργειες προέβησαν ήδη για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και σε ποιες θα προβούν ώστε να υπάρξει οριστική και μόνιμη λύση που θα εξασφαλίζει την υγεία των κατοίκων της περιοχής και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος;
2. Με ποιο δικαίωμα η Ε.Υ.Δ.Α.Π. αρνήθηκε το αίτημα του Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας να επισκεφτεί αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής τις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο νησί της Ψυτάλλειας; 
Οι καταθέτοντες βουλευτές, Θοδωρής Δρίτσας,  Παναγιώτης Λαφαζάνης πηγή