Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Διαμαρτυρία του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας


Για την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ

Με τίτλο "αποφασίζουν πριν μας για μας" διαμαρτύρεται ο δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας για την τροποποίηση των όρων της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου και της Cosco.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του δήμου αναφέρεται:
"Μάθαμε από κοινό δελτίο τύπου των Υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας ότι τροποποιείται η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου και της Cosco.
Μια έτσι κι αλλιώς επιζήμια σύμβαση παραχώρησης του πρώτου λιμανιού της χώρας τροποποιείται και οι πόλεις που υφίστανται τις συνέπειες από τη χρήση του λιμανιού, το μαθαίνουν από ένα δελτίο τύπου.

Από το δελτίο τύπου το μόνο που καθίσταται σαφές είναι η συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να παραχωρηθεί ένα ακόμη 16% των μετοχών στον κινέζικο κολοσσό, (αρκεί να έχει υλοποιήσει τις υποχρεωτικές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά, με τις οποίες εμείς διαφωνούμε). Τροποποιείται επομένως η σύμβαση, σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.
Ενώ, η Cosco παίρνει άλλα 5 χρόνια προθεσμία για να υλοποιήσει τις υποχρεωτικές επενδύσεις στο λιμάνι (κατά κύριο λόγο με χρήματα από προγράμματα ΕΣΠΑ), η κυβέρνηση τρέχει από τώρα να δωρίσει το 16% των μετοχών του λιμανιού στην Cosco.

Δηλώνουμε προς την ελληνική κυβέρνηση ότι η σύμβαση παραχώρησης και η οποιαδήποτε τροποποίηση της δεν αφορά μόνο αυτήν και την κινέζικη εταιρεία.
Η σύμβαση παραχώρησης του πρώτου λιμανιού της χώρας στο κινέζικο μονοπώλιο αφορά τους εργαζομένους, τους επαγγελματίες, τους κατοίκους των πόλεων μας. Αφορά την προοπτική των πόλεων μας και η κυβέρνηση οφείλει και θα υποχρεωθεί να μας ακούσει".