Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

«Πειραιάς Artport»: Μια νέα κοιτίδα πολιτισμού γεννιέται στον Πειραιά


Από 9 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου ο Πειραιάς πλημμυρίζει τέχνη και δημιουργία. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μας βάζει στους ρυθμούς της νέας σεζόν με το «Πειραιάς Artport». 
Ένα διακαλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει παραστάσεις θεάτρου, χορού, εικαστικά και κινηματογραφικές προβολές από νεότερους αλλά και διακεκριμένους καλλιτέχνες Έλληνες και ξένους. 
Πιο αναλυτικά θα δούμε μια παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ, εμπνευσμένη από την απουσία, τη συντροφικότητα και το βλέμμα της «γυναίκας του ναυτικού», έξι νέα πρωτότυπα έργα επιχορηγούμενων ομάδων χορού, δύο σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες από το εξωτερικό και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σε ένα προφεστιβαλικό event και μια ταινία-έκπληξη σε πρώτη πανελλήνια προβολή στην πρεμιέρα της διοργάνωσης. 
Επιδιώκει, έτσι, ο Σεπτέμβριος να γίνει ο πολιτιστικός μήνας του Πειραιά και να λειτουργήσει ως μια πύλη πολιτισμού για την σύγχρονη τέχνη και τα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής.

Μαζί με το νέο αυτό θεσμό το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά εγκαινιάζει μια νέα κοιτίδα πολιτισμού στην Πέτρινη Αποθήκη του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (Πύλη E2) στην καρδιά του λιμανιού, όπου θα φιλοξενηθεί μέρος του προγράμματος «Πειραιάς Artport». Εκτός από την Πέτρινη Αποθήκη εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν και στη νέα εναλλακτική σκηνή 120 θέσεων που δημιούργησε ο σημαίνων θεατρικός οργανισμός, τη Σκηνή Ω. Μια κίνηση που στόχο έχει την ένταξη περισσότερων επιλογών στο ρεπερτόριο του θεάτρου και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Θέατρο ντοκιμαντέρ
«Tα ταξίδια της Πηνελόπης» της Μάρθας Μπουζιούρη
Θέατρο ντοκιμαντέρ, Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ, Πύλη E2, 24, 25, 26, 29, 30/09 και 1, 2, 3/10 στις 20:30, Τιμή Εισιτηρίου: 10 €
Πόσα και πόσα δεν έχουν γραφτεί, ειπωθεί, τραγουδηθεί, για τις ζωές και τις περιπέτειες των ναυτικών. Όμως αυτήν εδώ την ιστορία θα την πουν Εκείνες. Τρεις ηρωίδες διαφορετικών γενεών και καταβολών, πλαισιωμένες από έναν χορό γυναικών, καταλαμβάνουν ένα μέχρι πρότινος άβατο – σύμβολο της ανδρικής κυριαρχίας: το λιμάνι. Από εκεί θα «σαλπάρουν» για το δικό τους ταξίδι.


Χορός
«Qualia» της Ηρώς Αποστολέλλη, Φουαγιέ ΔΘΠ, 13/9 – 16/9 στις 21:00
Μια σύνθεση για τέσσερις ερμηνευτές – δύο χορεύτριες και δύο μουσικούς του μπαρόκ – μια σοπράνο και ένα λαουτίστα. Ένας διάλογος τεσσάρων ερμηνευτών πάνω σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε στην τέχνη ως μπαρόκ: Οι έννοιες του δέους, του παράδοξου, της ρευστότητας της μορφής και της δραματικότητας.

«Swell της Ελισάβετ» Πλιακοστάθη, Σκηνή Ωμέγα.18/9 – 20/9 στις 20:00
Όπως το κύμα, δύο σώματα, βρίσκονται στον ίδιο χώρο κάτω από παρόμοιες συνθήκες και αναζητούν εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία δημιουργούν σταθερότητα. Χωρίς βιασύνη, τα σώματα μετατοπίζονται από ένα σημείο σε ένα άλλο, διασταυρώνονται και εν τέλει απομακρύνονται μεταξύ τους. Έτσι άραγε δεν συμβαίνει στην πραγματική ζωή ανάμεσα στους ανθρώπους;

«Απόλλυµι» της Όλγας Σπυράκη, Σκηνή Ωμέγα, 18/9 – 20/9 στις 21:00
Η απώλεια ως φαινόμενο πολιτικό και κοινωνικό που καθιστά την ύπαρξη μας a priori σε μια συνθήκη ήττας, σε μια συνθήκη όπου έχουμε απολέσει ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό. Η είσοδος μιας γυναίκας στο σπίτι της, ενώ έχει μόλις ενημερωθεί για μια απώλεια που έχει υποστεί, η άρνηση, ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η θλίψη και η αποδοχή.
*Τα έργα «Swell» και «Απόλλυµι» παρουσιάζονται με ενιαίο εισιτήριο.

«Manifesto» της Ιωάννας Πορτόλου, Φουαγιέ ΔΘΠ, 21/9 – 25/9 στις 21.30
Οι αξίες, οι πεποιθήσεις, οι λέξεις, που για αιώνες χαρακτήριζαν τη γηραιά ήπειρο, μοιάζουν να χάνουν το νόημά τους. Τι θα συμβεί αν οι λέξεις επανοηματοδοτηθούν, ενταγμένες σε ένα καινούργιο πλαίσιο; Αν εκφωνήσουμε σήμερα τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα ακουστεί σαν μανιφέστο ή σαν επικήδειος λόγος;


«Holy Purple» της Ανδρονίκης Μαραθάκη, Προάυλιος Χώρος ΔΘΠ, 24, 25/9 στις 22:30, Hiding in holy purple – παράσταση χορού
Ένα πολυπρισματικό έργο χορού πάνω σε μια κινητή πλατφόρμα 50 m2. Ένα ασταθές έδαφος που αλλάζει κλίση ανάλογα με τη μεταφορά βάρους των ερμηνευτριών και τις μετατοπίσεις των σωμάτων. Μια μεταφορά νοηματική, μια πρόκληση για το τι ορίζουμε ως συμπαγές, αδιαμφισβήτητο και ακέραιο: το βάρος μας και το “βάρος” της αντίληψης μας για το χορό.
*Είσοδος Ελεύθερη

Turning in holy purple – εγκατάσταση, 26/9 στις 17.00–23.00
Πρόσκληση στο κοινό να καταλάβει τον χώρο της κινητής πλατφόρμας προκειμένου να μοιραστεί για λίγο το ίδιο έδαφος. Συμμετέχουν δύο θεατές ανά 20 λεπτά. Η συμμετοχή στην εγκατάσταση είναι ελεύθερη και κατά προτεραιότητα. Θα πρέπει, οι ενδιαφερόμενοι-ες να έχουν προκρατήσει τη «θέση» τους μέσω της εφαρμογής event brite: www.eventbrite.com, *Είσοδος Ελεύθερη.

«Ουτοπία» του Αντώνη Αντωνόπουλου, Φουαγιέ ΔΘΠ, 30/9 – 3/10 στις 20.00
Μέσω επαναλαμβανόμενων χορευτικών μοτίβων από κλασικά μιούζικαλ και ποπ βίντεο κλιπ, κατόπτρων και αντανακλάσεων, τρεις ερμηνευτές κατασκευάζουν την προσωπική τους Ουτοπία, έναν καινούργιο, κοινό, τέλειο κόσμο. Η εικόνα ολοκληρώνεται με την εισβολή του έξω κόσμου – ένας κόσμος διψασμένος να ανήκει. Να κατοικήσει την Ουτοπία. Η Ουτοπία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του MIRfestival τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2021 και φιλοξενείται στο πλαίσιο του Πειραιάς Artport 2021.
*Τιμές εισιτηρίων για παραστάσεις χορού: 10 € κανονικό και 6 € μειωμένο.