Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

«No Heroes»

«No Heroes»: Μπασκετμπολίστες σε αμαξίδιο που δε θέλουν να τους αποκαλούν ήρωες


Mου το είπαν από την πρώτη μέρα. Αυτοί έδωσαν τον τίτλο. «Ναι ευχαρίστως κάνε το θέμα αλλά δεν θέλουμε πάλι τα ίδια που μας παρουσιάζουν ήρωες της ζωής». Και είχαν δίκιο. Ποιος άνθρωπος θέλει να αναπαρίσταται μ’ έναν τρόπο που φαίνεται ο κακόμοιρος που περνάει τα εμπόδια και τα καταφέρνει; Όταν περιγράφεις κάποιον έτσι, τον ξεκινάς από ένα σημείο μειονεξίας. Ξεκινάει κάποιος δηλαδή από μία μειονεκτική θέση την οποία πρέπει να ξεπεράσει για να προκύψει το ηρωικό κατόρθωμα. Αυτή τη συνθήκη της κακουχίας που ναι μεν ξεπερνιέται, κανείς δε τη δέχεται. Κανείς άνθρωπος, καμία ομάδα.

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που μου είπε ο Γιώργος Βιτσαρόπουλος, σκηνοθέτης της ταινίας «No Heroes», όταν του είπα πόσο σημαντικό είναι να μπει μια για πάντα τελεία στην κίτρινη δημοσιογραφία.
Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2018-2019 η ομάδα, που αποτελείται από οκτώ μέλη με κάποια κινητική αναπηρία, επέτρεψε στο κινηματογραφικό συνεργείο να ακολουθεί τις σκληρές προπονήσεις και τους αγώνες της. Παράλληλα, οι αθλητές μιλούν στην κάμερα με ειλικρίνεια και θάρρος για το μπάσκετ ΑμεΑ, τις αντίξοες συνθήκες διεξαγωγής του στην Ελλάδα, όπως και για το πώς μπορεί να συμβάλει στη ζωή των νέων με αναπηρία.

περισσότερα εδώ