Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Εντός Σεπτεμβρίου οι διαγωνισμοί για Φυλή και Σχιστό

Δίμηνο διαγωνισμών για τα ΣΔΙΤ απορριμμάτων σε Γραμματικό, Φυλή, Σχιστό

Προχωρούν και επίσημα, χωρίς επιπλέον νομικούς διαξιφισμούς προς το παρόν, οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση τριών σημαντικών έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Πρόκειται για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Γραμματικό, τη Φυλή και το Σχιστό, οι οποίες θα κατασκευαστούν μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Όπως και κάθε μεγάλο έργο το ενδιαφέρον για τις μονάδες προσελκύει το ενδιαφέρων βετεράνων στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Φυσικά, το αυξημένο ενδιαφέρον οδηγεί σε παρατάσεις των δημοπρατήσεων, καθώς έχουν ήδη γίνει προσφυγές στην Αρχή Έγκρισης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).

Τον Οκτώβριο και χωρίς εμπόδια ο διαγωνισμός για το Γραμματικό
Τέτοια ήταν και η περίπτωση για τον διαγωνισμό της Μονάδας Απορριμμάτων στο Γραμματικό, καθώς είχαν γίνει ήδη τρεις προσφυγές προς την ΑΕΠΠ από τις ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Archirodon και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Η αρχική ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών ήταν η 14η Ιουνίου, αλλά ύστερα από την προσφυγή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αυτή μετατέθηκε στις 28 Ιουλίου. Ο διαγωνισμός πήρε μία περαιτέρω παράταση έως τις 20 Οκτωβρίου καθώς η δημοπρατούσα αρχή που είναι ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακληθεί η προσφυγή.

Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στο θέμα η απόφαση του ΣτΕ δικαίωσε τον ΕΔΣΝΑ, αλλά ο φορέας προχώρησε στην παραπάνω παράταση προκειμένου να έχει στα χέρια την καθαρογραμμένη απόφαση, την οποία και έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα, και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές που προτάθηκαν από ΣτΕ για τον διαγωνισμό.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, ο διαγωνισμός προχωράει πλέον χωρίς εμπόδια και είναι πολύ πιθανό μέχρι τα τέλη του έτους να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος για ακόμα ένα σημαντικό έργο διαχείρισης απορριμμάτων για την Περιφέρεια και τη χώρα μας.
Ταυτότητα του έργου
Το συνολικό κόστος για τη ΜΕΑ Γραμματικού εκτιμάται στα 86,78 εκατ. ευρώ σε ποσό με ΦΠΑ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 69,5 εκατ. ευρώ), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να αγγίξει και τα 138 εκατομμύρια ευρώ.
Η διάρκεια του έργου ανέρχεται στους 96 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και η αναθέτουσα αρχή μπορεί να εξασκήσει το μονομερές της δικαίωμα για επέκταση της σύμβασης για 6 επιπλέον έτη. Στην περίπτωση αυτή το κόστος θα καλυφθεί πλήρως από ίδια κεφάλαια του ΕΔΣΝΑ.
Το έργο έχει πετύχει να λάβει χρηματοδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια καθώς έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Πλάνου «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ).
Όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου εκτιμάται πως μέσω της ΜΕΑ θα επιτυγχάνεται ανά έτος η επεξεργασία 80000 τόνων απορριμμάτων σε ετήσια βάση. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία 60000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων, ενώ θα κατασκευαστεί και μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος, δυναμικότητας 20.000 τόννων ετησίως.

Εντός Σεπτεμβρίου οι διαγωνισμοί για Φυλή και Σχιστό
Οι έτερες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, είναι αυτές του Κεντρικού Τομέα και Πειραιά και αφορούν στο Σχιστό και τη Φυλή. Τα έργα έχουν πάρει το πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ από τα τέλη του προηγούμενου έτους.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, η οποία και έχει επιλεγεί για τη δημοπράτηση των έργων με αναθέτουσα αρχή τον ΕΔΣΝΑ. Και σε αυτή την περίπτωση είναι εφικτό να έχει ολοκληρωθεί η ανάδειξη του αναδόχου έως τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2022, εφόσον δεν υπάρξουν νομικοί διαξιφισμοί μεταξύ των ενδιαφερομένων σχημάτων και της αναθέτουσας αρχής.
πηγή: ypodomes