Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Πέντε "μονομάχοι" στην τελική ευθεία για τα σκουπίδια


Πέντε μονομάχοι για τα τρία μεγάλα ΣΔΙΤ μονάδων απορριμμάτων ενός δισ.

Πέντε όμιλοι εκδήλωσαν χθες ενδιαφέρον στους τρεις διαγωνισμούς για την κατασκευή και διαχείριση των τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνολικού ύψους κοντά στο ένα δισ. ευρώ. 
Η προθεσμία έληξε χθες το βράδυ και σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίστηκαν πέντε υποψήφιοι και συγκεκριμένα 
οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, 
ΗΛΕΚΤΩΡ,
Μυτιληναίος – Μεσόγειος, 
Motor Oil – ΑΒΑΞ – Θαλής
και Intrakat – Watt. 
Ο όμιλος της Motor Oil συμμετέχει μέσω της θυγατρικής MORE σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώ στο σχήμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοίνωσε σήμερα ότι συμμετέχει και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ.
Η ακριβής σύνθεση των κοινοπραξιών που διεκδικούν τα τρία μεγάλα έργα θα γίνει γνωστή τις επόμενες ημέρες, το αργότερο μέχρι την Τρίτη. Οι διαπραγματεύσεις για τα σχήματα διεκδίκησης εξελίσσονταν εδώ και αρκετούς μήνες.
Οι δύο μονάδες επεξεργασίας (ΜΕΑ) της Αττικής, σε Φυλή και Σχιστό, συνολικού ύψους 761 εκατ. ευρώ, και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους περί τα 250 εκατ. ευρώ, προωθούνται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η διακήρυξη για τη μονάδα του Πειραιά προβλέπει πως η χρηματοδοτική συνδρομή του δημοσίου θα φτάσει τα 47,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή, ενώ θα καταβληθούν άλλα 253,2 εκατ. ευρώ ως πληρωμές διαθεσιμότητας. Για τη μονάδα του κεντρικού τομέα Αθηνών, η συνολική αξία σύμφωνα με τη διακήρυξη φτάνει τα 461 εκατ. ευρώ.πηγή