Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

"Όμορφη πόλη"


Την Τετάρτη 8/9/2021 είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ήταν μια συνεδρίαση για την οποία, εκτός από τους δημοτικούς συμβούλους, κανένας δεν γνώριζε! Δεν υπήρχε ανακοίνωση με την ημερήσια διάταξη, ούτε στην ιστοσελίδα του δήμου, ούτε στα κοινωνικά δίκτυα, γενικώς ήταν μια συνεδρίαση για να τα πουν μεταξύ τους οι δημοτικοί σύμβουλοι. 

Όμως η συνεδρίαση δεν ήταν οποιαδήποτε συνεδρίαση, ήταν μια ειδική συνεδρίαση για δημοτικό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα ήταν μια συνεδρίαση που είχε εξαγγελθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, ορίστηκε τον Ιούνιο και δεν έγινε, επειδή δεν συμμετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι (έλλειψη απαρτίας), και τελικά σιωπηρά ορίστηκε την Τετάρτη, μαζί με μια άλλη συνεδρίαση για εξίσου σοβαρά θέματα. 
Βέβαια η ολική υποβάθμιση και απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου τα τελευταία χρόνια δεν είναι κάτι καινούργιο. Το συμβούλιο υπάρχει, αλλά  για τυπικούς λόγους. 
Αυτό όμως που παραξενεύει είναι ότι στο συμβούλιο οι δημοτικοί σύμβουλοι θα συζητούσαν για "το πράσινο" στην πόλη και μάλλον δεν συγκίνησε κάποιον από τους γνωρίζοντες να κοινοποιήσει το θέμα της συνεδρίασης. Το αναιμικό πράσινο, και γενικότερα η πολιτική πρασίνου,  ίσως είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα για την πόλη, μια πόλη που η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι από τις πιο μικρές στο λεκανοπέδιο. Και βέβαια, εκτός των άλλων, η συζήτηση για το πράσινο είναι μια απολύτως αναγκαία συζήτηση,  σε συνδυασμό με τα προβλήματα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, την γενικότερη ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής και την  κλιματική αλλαγή.

Τελικά το η συνεδρίαση, για μια ακόμη φορά,  δεν έγινε! 
Νωρίς το απόγευμα δημοσιεύτηκε η ανακοίνωση από τη δημοτική αρχή με την οποία ανέβαλε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για να παραβρεθεί το "δημοτικό συμβούλιο" στο λιμάνι και να αποχαιρετίσει τον Μίκη Θεοδωράκη στο τελευταίο του ταξίδι για την Κρήτη. (δεν κυκλοφόρησε φωτογραφία, Ευτυχώς!).
Αυτή η συμβολική απόφαση, μπορεί να είχε το στοιχείο της τιμής για τον Μ. Θεοδωράκη, αλλά ήταν μια μη ουσιαστική απόφαση με στοιχεία λαϊκισμού. Ο Μ. Θεοδωράκης αγωνίστηκε για τη δημοκρατία, τη συμμετοχή, την ελεύθερη άποψη, τον διάλογο. Η αδιάλειπτη λειτουργία ενός συλλογικού οργάνου με όλους τους κανόνες δημοσιότητας και εξασφάλιση της ποιότητας της πολιτικής συζήτησης είναι το ελάχιστο που οφείλει να επιδιώκει κάθε εκλεγμένη αρχή! Απλή κίνηση στον πυρήνα της δημοκρατίας (Δημοκρατία=Δήμος και Κράτος)
Επομένως, μεγαλύτερη τιμή θα ήταν, όχι η εικόνα στο λιμάνι, αλλά εάν το συμβούλιο συνεδρίαζε και έπαιρνε ριζοσπαστικά μέτρα για την επόμενη μέρα της δύσμοιρης πόλης! 

Και, εάν το συμβούλιο ήθελε να το πάει λίγο παρακάτω θα μπορούσε να να κάνει αυτό που δεν έκανε τόσα χρόνια, μιας και ο Θεοδωράκης έγραψε τη μουσική στην ιστορική  "Δραπετσώνα".  Να δώσει το όνομα  του σε ένα σημαντικό σημείο της Δραπετσώνας! πχ. το πολιτιστικό πάρκο στο "Καστράκι", το οποίο κατασκευάζεται αυτή την περίοδο και βρίσκεται στα όρια της Δραπετσώνας με τον Πειραιά!  Το πάρκο στο Καστράκι συνορεύει με πολιτιστικό χώρο, έχει στις εγκαταστάσεις του θέατρο και βρίσκεται στην περιοχή όπου έδρασε η ξακουστή "Τετράς του Πειραιά"...
Πάντως, ποτέ δεν είναι αργά!

Η ανακοίνωση του Δήμου: 
Η ΠΟΛΗ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟν ΜΙΚΗ..
Ο Μίκης Θεοδωράκης φτάνει σήμερα (08/09) στο λιμάνι του Πειραιά με σκοπό να μεταφερθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα Χανιά όπου και θα γίνει η ταφή του.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας με αφορμή αυτό το γεγονός, τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου μας μουσικοσυνθέτη, αναβάλλει την προγραμματισμένη αποψινή (08/09) συνεδρίαση και θα παρευρεθεί στην πύλη Ε3 του Πειραιά στις 19:00, για να αποχαιρετήσει με συγκίνηση τον άνθρωπο που σημάδεψε και συνέβαλλε όσο λίγοι στην πολιτιστική άνθιση του τόπου.
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετατίθεται για την Δευτέρα (13/09) στις 19:30.